Прес-конференція за рік Голови НБУ Гонтарєвої (конспект і відео всієї прес-конференції)

Все початково опубліковано на Spilno.TV
Штучних цін на гривню більше не буде
Липень-серпень був баланс ціни вилюти. Але через воєнні дії в 20-х числах серпня почалася велика панікав Україні. Паніку треба було втихомирити. Ввели адміністративні міри, серед них на купівлю максимум 200 доларів.
Зона АТО 15% ВВП і 20% валютної виручки. Якщо заводи, як-от Алчевський металургічний, не працює, то валюта не приходить. Нацбанк в вересні зафіксував курс гривні а ціні 12.95. Вивели НАК «Нафтогаз» на продаж валюти з резервів. Вкінці жовтня вийшли на рівноважний курс гривні знов. Від початку премир’я  від початку вересня Підприємтсва продовжили працювати, прогноз ВВП став кращим, як до того, пройшли вибори, міжнародні організації почали обіцяти допомогу. Але еквілібріуму (рівноваги) в курсі нема, сказала Гонтарєва. Тим не менше, десь між 15-16 грн це курс гривні. Банкіри просили продовити аукціони з продажу валюти. І вони тривають. Нафтогазу тепер гроші Нацбанк проходить напряму, бо він найбільший імпортер України. Без нього на ринку буде профіцит валюти.
Торігвля з РФ – 21%. Девальвація рубля негативно впливає й на економіку гривні.
Адміністративні заходи  
Гонтарєва вірить що не треба буде скоро застосувати адміністративні міри, бо є уряд настроєний на реформи, за такий уряд по програмі стенд-бай світ готовий давати гроші. Нацбанк у випадку негативного розвитку подій має план дій і в такому випадку.
Війна і Нацбанк
МВФ допомагає тільки країнам, в яких є дисбаланси в платіжному балансі. Він ще ніколи не давав грошей на війну. Гроші кредиторів, 9 млрд дол, в 2015 році були з них виділені на сплату боргів,  а 200 млн дол. на війну, бо її бюджеті-2014 не було прописано.
НАК Нафтогаз
Продали 8,6 млрд дол з резервів на його потреби.
Реформи давно треба було проводити в ньому. Головна проблема дисбаланси в банківській системі, які наакумулювалися за 20 років. На 1…(126-146) мільярдів Україна збільшила капіталізацію Нафтогазу. 100 млрд боргів з РФ були сплачені із резервів і з грошей, які
175 млрд грн – гроші, які виділив Нацбанк на Кабмін і Нафтогаз в 2014 році.
В 2015 році буде допомога від МВФ і ЄС
Про банки і їх майбутнє
В жовтні 2013 року почався відхід депозитів з банків. 126 млрд тільки в гривні. Загально, десь 20% забрали з банків за 2013-14. Йде повномасштабна фінансова криза в Україні. Її треба вирішити  реформами.
Що змінилося в Нацбанку
Змінили підхід на рефінасування банків за 2014 рік, реформувався.
З 2014 року ніякий бак не може получити рефінансування, поки не зможе показати документи від зовнішніх міжнародних аудиторів. Стабілізаційні кредити банкам видавалися тільки за умови присутності в ньому куратора Нацбанку, який би слідкував за тим, на що йде кредит.
Коли прийшла ГОнтарєва, то зробила кредит на погашення ліквідності банкам, його зараз
33,8 мілрд грн НБУ  дали грошей банкам рефінансування. 110 мілрд грн за всю історію України НБУ видав на рефінасування банків. В світовому контексті це малий показник. Левова частина з цих мільярдів.
Ріст монетарної бази всього 11% в 2014 році. Монетизація була би більшою, якби не дали резерви «Нафтогазу.» 3339 млрд грн – монетарна база України.
Рефінансування
Коли банк звертається по нього до НБУ в нього повинні бути тільки проблеми з ліквідністю, мати підтвердження від аудиторів міжнародних корисної працездатності. Й бути готовим д приходу в банк резидента НБУ.
Які банки виводять з ринку
Всі банки, які займалися відмиванням грошей виведуть з ринку. Обороти бізнесу такого були в 2013 році при курсі 8 грн 300 млрд.
В 2014 році вивели 33 банки. Раніше не було механізму виводити банки. Вона була довгою Тепер закони дозволяють виводити банк і забирати ліцензію швидко. 
40 великих банків – більше 80% обороту банків України. З ними щотижня НБУ має наради і в них всіх є куратри НБУ, куратори є в банках з капіталом з РФ, по дефолту. Російські не рефінансують, бо вони в юрисдикції РФ, але контролюють. НБУ ровів стрес-тест 35-ти великих банків. Він показав, що їм треба рефінасування. Тепер тільки надійні банки будуть мати рефінансування
В 2014 році НБУ ввела процедуру концепцію кінцевих вигодоотрммувасчів банків. Якщо НБУ не нададуть цю інформацію до 1 січня, то багато банків буде виведено з ринку. Проблема з цим склалася не за 1 день. Ще НБУ подав законопроект для відповідальності за видавання кредитів пов’язаним особам.
Реформи НБУ
НБУ був застраліла структура. Гонтарєва зразу запросила норвезьку і ще якусь закордонну місію. Вона допомогла перебудувати структуру, процеси й функції працівників в НБУ. Це зайняло 3 місяці. Залишиться 5 000 працівників. Буде Київ, Одеса, Львів, Дніпропетровськ будуть регіональні представництва в МВФ. Непрофільні активи передадуть в фонд держмайна, фінансування телеканалу БТБ зменшиться.
На своє утримання НБУ зменшив витрати з 11 до 5 млрд грн.
Кожного 25 числа кожного місяця комітет з цінової політики буде оголошувати макроекономічні показники.
Інфляція в 2015 році буде десь 17-18%.  
Інфляційне таргетування буде введене в 2015 році. Збираються збудувати криву доходності держпаперів на 2015 рік разом з мінфіном. Це – передумова інформаційного таргетуванння.
Хеджування буде.
МВф повинен помогти покрити імпорт, як мінімум.
Станом на кінець листопада резерви були 9 млрд грн. Мали потім заплатили замість Нафтогазу за газ, що мали  б з резерву заплатити на ще млрд кубометрів газу з РФ

Коментарі