Закон про олігархів і обстріл машини Шефіра. Головне за тиждень + Анонси

Постріли у машину друга президента

Прийняли закон про олігархів

 

Зранку 22 вересня хтось із автомата обстріляв автомобіль першого помічника президента України Сергія Шефіра. У поліції повідомили, що стрілянина сталась на Київщині по дорозі між селами Лісники і Ходосівка.

 «Невстановлені особи, за попередніми даними, із автоматичної зброї калібру 7,62 здійснили близько 10 пострілів. В результаті поранений водій, якого наразі госпіталізовано… Інші подробиці та коментарі будуть пізніше після проведення першочергових слідчих дій та оцінки ситуації» – написала у Facebook Генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Як повідомили народні депутати, у водія Шефіра – три вогнепальні поранення.

За словами прессекретаря президента Сергія Никифорова, новина про обстріл автомобіля Шефіра застала Зеленського вночі під час робочого візиту в США на Генасамблею ООН.

"Які це сили? Можуть бути внутрішні або зовнішні. Але силами не вважаю їх тому, що передавати мені "привіт" пострілами з лісу по автомобілю мого друга – це слабкість. А ось відповідь буде сильною", — каже президент Володимир Зеленський.

 

На наступний день після обстрілу машини Шефіра Верховна рада України прийняла закон про створення реєстру олігархів і про позбавлення їх деяких прав. Законопроект №5599 президента Володимира Зеленського у цілому підтримали 279 депутатів. Законопроект не підтримали представники з інших фракцій, крім «Слуга народу»

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання парламенту в Youtube.

Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.

У документі прописано, що визначення олігархів - це прерогатива РНБО, яку очолює президент Володимир Зеленський.

Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками. Їм буде заборонено фінансувати партії і брати участь у великій приватизації. Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Законопроект №5599 був поданий в Раду президентом Володимиром Зеленським на початку червня. Рада схвалила законопроект "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" у першому читанні 1 липня.

Після звернення омбудсмена Людмили Денисової, яке підтримали чотири опозиційні фракції, спікер Ради Дмитро Разумков 10 вересня направив документ на експертизу Венеціанської комісії. Комісія поки не розглянула документ і не дала висновку.

Законопроект був внесений до порядку денного Ради на поточний тиждень на погоджувальній раді голів фракцій у понеділок, незважаючи на заперечення Разумкова, який заявляв, що документ не готовий до розгляду.

Між першим і другим читанням народні депутати внесли до нього 1,3 тисячі поправок. Тим не менш, документ у другому читанні був розглянутий за прискореною процедурою

Документ проголосований в редакції Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

Політика

Зеленський про антиолігархічний закон: Олігархічної гілки влади більше не буде
Разумков: За "деякі відставки" в Раді пропонують по "50-100 тисяч"

Зеленський планує знову зібрати "слуг" на навчання у Трускавці

Нардеп від "ЄС" через АТОшників скупив землі курорту в Карпатах

Княжицький про землю у горах: каже, що допомагає розбудовувати Карпати

Разумков не має наміру подавати у відставку

Шуфрич став співвласником телеканалу "Перший незалежний"

 


Цього тижня в Україні після весняного локдауну кількість випадків COVID-19 перейшла за 9 тисяч. Тиждень перед тим уряд запровадив на усій території України строгіші карантинні обмеження.

Попри це, популярність вакцинування в Україні не надто популярне. І хоча б одну дозу вакцини мають близько 16% українців.

 

Коронавірусне

Україна опинилася на 14 місці у світі за поширенням COVID-19

Новий антирекорд: кількість інфікованих COVID-19 за добу перевищила 9000 вперше з початку травня

 

Економіка

Duty Free, контрафакт і мільярдні втрати. Як влаштований чорний ринок сигарет в Україні

 

У правлінні «Нафтогазу» більше нема іноземців
Правління та наглядова рада "Нафтогазу" залишилися без іноземців

Співкерівник "Нафтогазу" Отто Ватерландер: Не хочу бути частиною цієї нелегальної гри

 

Донбас і Крим

Правозахисники порахували, скільки жителів ОРДЛО проголосували на виборах до Держдуми РФ

В обхід санкцій: як компанії з ЄС працюють у Криму та чи можливо це зупинити

Міжнародний злочин: Зеленський в ООН дав оцінку роздачі російських паспортів в ОРДЛО

 

Анонси

Пам’ятні заходи до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

27 вересня-7 жовтня

Програма – https://80.babynyar.org/

Врятуємо спадщину – відродимо Україну: від нас залежить майбутнє Подолу

27 Вересня, 11:00

Пресконференція щодо неможливості ухвалення Генерального плану Києва, незаконності більшості об’єктів будівництва. Учасники: голова культурологічного центру Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, заслужений працівник культури України Марія Бур’янова; перший заступник голови ГО “Головна Рада українських офіцерів” Дмитро Маценко, голова Київського міського центру УТОПІК Анатолій Фролов.

Трансляція на каналі Youtube агентства “Інтерфакс-Україна”. Реєстрація журналістів на місці за редакційними посвідченнями. Тел.: (096) 461-45-31

 

 

Деталі

Дата:

27 Вересня

Час:

11:00

Тип Подія:

пресконференція

Місце проведення

Інтерфакс-Україна

вул. Рейтарська, 8/5-А

Київ

 

Експертна дискусія на тему: «Чи спроможний Захід стримати апетити Кремля?»

27 Вересня, 12:00

Організатор: Мережа захисту національних інтересів “АНТС”. Питання, що впливають на безпекову ситуацію в та довкола України, плануємо обговорити з Ігорем Соловеєм, директором Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Миколою Бєлєсковим, експертом Інституту стратегічних досліджень; Дмитром Громаковим, керівником дослідних проєктів Центру соціального інжинірингу «Ранд»; Михайлом Гончарем, президентом Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»; Алвідасом Медалінскасом, політологом, колишнім головою Комітету із закордонних справ Сейму Литви (Литва). Модератор: Ганна Гопко, голова правління Мережі захисту національних інтересів “АНТС”.

Трансляція – https://www.youtube.com/c/UACrisisMediaCenter та https://www.facebook.com/ANTSngo/ Тел.: (067) 510-11-82

 

Деталі

Дата:

27 Вересня

Час:

12:00

Тип Подія:

дискусія

Веб-сайт:

https://www.youtube.com/c/UACrisisMediaCenter та https://www.facebook.com/ANTSngo/

Місце проведення

УКМЦ

вул. Хрещатик, 2

Київ

 

Імпортозаміщення: потенціал розвитку внутрішнього виробництва та зміцнення незалежності держави

27 Вересня, 12:30

В рамках заходу буде презентовано каталог продукції оборонної промисловості, що підлягає імпортозаміщенню – Каталог. Серед спікерів: президент УСПП Анатолій Кінах, гендиректор Укроборонпром Юрій Гусєв. Зі своїми пропозиціями виступлять також керівники підприємств ОПК, представники української промисловості.

Захід організовано в рамках співпраці Українського союзу промисловців і підприємців та ДК “Укроборонпром”. Напередодні сторони уклали Меморандум про співробітництво, а також План спільних заходів на 2021 рік.

Реєстрація – https://forms.gle/D2JisWGxwdEXt7SA7/  Акредитація ЗМІ – https://forms.gle/u5BhcRyT2a4PPnZj7

 

Як працюватиме ресторанний бізнес під час ковід-обмежень

27 Вересня, 12:30

Учасники: координатор правління Національної ресторанної асоціації України (НРАУ), партнер групи “Ресторани Гусовського” Сергій Гусовський; керівник платформи стратегічного розвитку Національної ресторанної асоціації України (НРАУ), співвласник мереж ресторанів MAFIA, CASTA, Georgia, BAO, NAM (Київ), Brilliant Bar, “Якіторія” (Харків) Тарас Середюк; керівник платформи маркетингу і комунікацій НРАУ, співвласник і CEO компанії Moderza, яка управляє ресторанними проектами в Україні та ОАЕ (Київ, Харків і Дубай): Argentina Grill, Pinzatto, Ще!, YoY, Galaxy, HenThai, Dolce, YeS, служба доставки www.Moderza.Delivery Жорж Піонов; СЕО і співвласник мережі fast-healthy ресторанів Salateira Олександр Савілов; ресторанний експерт, співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.

Трансляція на Youtube-каналі агентства “Інтерфакс-Україна”. Реєстрація журналістів на місці за редакційними посвідченнями. Тел.: (050) 510-57-76

 

 

Деталі

Дата:

27 Вересня

Час:

12:30

Тип Подія:

пресконференція

Місце проведення

Інтерфакс-Україна

вул. Рейтарська, 8/5-А

Київ

 

Експертне обговорення “Військова співпраця Росії та Білорусі: вплив на безпеку регіону”

27 Вересня, 14:00

(онлайн)

Спікери: Андрій Поротніков, керівник аналітичного проекту Belarus Security Blog (Мінськ); Арсеній Сивицький, директор Центру стратегічних та зовнішньополітичних досліджень (Мінськ); Михайло Самусь, директор New Geopolitics Research Network (Київ); Микола Бєлєсков, аналітик Національного інституту стратегічних досліджень (Київ). Модератор: Максим Хилько, директор програми «Російські та Білоруські студії» Ради зовнішньої політики «Українська призма». Захід відбувається в рамках проєкту Інституційного розвитку аналітичних центрів за підтримки Посольства Швеції в Україні, Ініціативи відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та Міжнародного фонду «Відродження».

Конт. тел.: (093) 578-84-05, info@prismua.org

 

 

Деталі

Дата:

27 Вересня

Час:

14:00

 

Х Щорічний Судовий форум. Тема форму: “Незалежна судова влада – фундамент держави в умовах турбулентності”

30 Вересня, 10:00

(30 вересня-1 жовтня)

Організатори: Асоціація правників України спільно з проєктом Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні”. Програмним координатором заходу виступає Анна Огренчук, президентка Асоціації правників України, керуюча партнерка LCF Law Group. Мета: обговорення з представниками судових інституцій, міжнародними та національними експертами актуальних питань, пов’язаних з функціонуванням судової системи в Україні. Участь у форумі візьмуть судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, представники Міністерства юстиції України, народні депутати України, судді, міжнародні експерти та представники Ради Європи, а також практикуючі юристи та представники ЗМІ. Программа та реєстрація – https://judicialforum.uba.ua/

Hilton Kyiv, зала Dallas. Реєстрація – з 9.30. Тел.: (044) 393-54-00, факс: (044) 393-54-01, kyiv.reservations@hilton.com

 

Озера та стави Києва. Як їх захистити від загибелі

30 Вересня, 13:00

Екологи, науковці, депутати та керівники КП «Плесо» та Управління екології та природних ресурсів КМДА розкажуть про важливу роль водойм Києва, про жахливий їх стан, та як київські водойми захистити від забудови. Спикери: Денис Москаль, голова Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики, Іван Парнікоза, доктор біологічних наук, Вячеслав Савицький, в.о. директора КП « Плесо», Олександр Возний, начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА, Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру

 

 

Деталі

Дата:

30 Вересня

Час:

13:00

Тип Подія:

пресконференція

Веб-сайт:

https://www.youtube.com/unian

Місце проведення

УНІАН, конференцзала

вул. Хрещатик, 4

Київ

 

Перший об’єднаний «Марш за Київ»

2 Жовтня, 14:00

Учасники пройдуть колонами центром Києва, щоб оголосити протест знущанню над Києвом. Кияни вимагають припинити забудовне насильство, провести реформу транспорту та мобільності, повернути самоврядування, забезпечити чисту воду й повітря та прийняти новий генплан. Перший об’єднаний «Марш за Київ» організовують 46 громадських організацій Києва та міських ініціатив. Марш розпочнеться на площі Конституції, біля Верховної Ради, де формуватимуться колони та виступатимуть спікери.

На маршруті передбачено зупинку біля Офісу Президента, завершиться Марш біля КМДА.

Київ, площа Конституції

 

 

Деталі

Дата:

2 Жовтня

Час:

14:00

Тип Подія:

акція

Місце проведення

площа Конституції

вул. Грушевського

Київ

 

Фонд Томсон Ройтерз запрошує взяти участь у презентації дослідження «Медіаспоживання та аналіз аудиторії в Україні».

 

Фонд Томсон Ройтерз у співпраці з BBC Media Action провели дослідження аудиторії для підтримки незалежних ЗМІ в Україні та зміцнення довіри між незалежними медіа та їх аудиторією.

Дослідження було проведено за підтримки Міністерства закордонних справ, у справах співдружності і розвитку Великої Британії в рамках проєкту «Підтримка незалежних медіа у країнах Східного партнерства» спрямованого на розбудову спроможностей незалежних ЗМІ в Україні, Грузії та Молдові для створення якісної журналістики. Фонд провів аналогічне дослідження аудиторії в Грузії та Молдові. Усі аналітичні звіти можна знайти за посиланням.

 

Долучайтеся до дискусії результатів дослідження разом з українськими медіа-експертами. Захід буде проходити українською мовою із синхронним перекладом англійською.

 

Спікери

 

Ніна Кур’ята

Керівниця команди проєкту "Підтримка незалежних медіа в країнах Східного партнерства" Фонду Томсон Ройтерз

 

Олег Науменко

Координатор проєкту та радник з моніторингу і оцінки проєкту «Підтримка незалежних медіа в країнах Східного партнерства», Фонд Томсон Ройтерз

 

Вівторок, 5 жовтня 2021

11:30 – Київський час

9:30  – Лондонський час

 

https://us06web.zoom.us/w/88620847247?tk=K_ciHFND6ZS6QJnJk7ZD90yOdvQafCceH6QEj_Erpgw.DQMAAAAUojbQjxZBMU9GWDF3alF2T3MycXFNWlIycDB3AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA&uuid=WN_Z0IjjDobT3aC4cVDjNqz7g

 

 

Новини центральної України

20-21 вересня
Завод "Більшовик". Що чекає на зруйнований оборонний гігант?

Перший Київський Машинобудівний Завод – це останній лот, який ще можна продати в цьому році у межах "Великої Приватизації". Не провалити його приватизацію – справа честі для голови Фонду Держмайна.

Кличко хоче взяти в заступники ексглаву поліції Києва Крищенка – джерела

Мер Києва Віталій Кличко хоче призначити своїм заступником колишнього главу київської Нацполіції Андрія Крищенка.

У Києві почали роботу інспектори служби перевезень: як перевірятимуть маршрутки – включення (Відео)

Також інспектори мають нагрудні камери, які фіксуватимуть порушення У Києві розпочали роботу нові інспектори Комунальної служби перевезень. Вони стежать за дотриманням нових стандартів пасажирських перевезень. На перевірки виходять раз на тиждень.

У Києві різкий стрибок госпіталізованих із COVID-19

Найбільше випадків захворювання виявили у Дарницькому районі столиці У Києві збільшилась кількість хворих на COVID-19, за добу до лікарень потрапило 112 осіб. Найбільше випадків захворювання виявили у Дарницькому районі столиці. Про це повідомляє пресслужба КМДА. "399 підтверджених випадків захворювання на коронавірус за добу у столиці. Троє людей померли.

У Полтаві на вулиці Шевченка припинив роботу «Книжковий ринок»

На території залишилися 2 підприємці, які днями обіцяють переїхати на ринок «Полімпекс», як це зробила решта підприємців

Сквозные вагоны для Киевского метрополитена: когда появятся

В Киевской метрополитене могут появится сквозные вагоны. Они будут отличаться от старых тем, что по ним пассажиры могут свободно перемещаться, как, например, в вагонах поездов Интерсити. Об этом сообщает Сегодня. Вагоны приобретут на средства ЕБРР - Европейский банк реконструкции и развития  Таких вагонов планируют закупить 25 штук и столько же обычных.

Споживачі "Сумигазу" скаржаться на нарахування у платіжках

У Сумах вже третій місяць поспіль люди зранку стоять у черзі біля "Сумигазу". Клієнти скаржаться на некоректні нарахування у платіжках, починаючи з травня місяця поточного року. “Не вказуються показники лічильника. За літо в мене вже набігло 3319 грн. Це непомірно. Я вже приходила сюди не один раз. Була розмова, що прийде контролер, який перевірить. Так, контролер один раз брала показники.

​Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення «Житомирводоканалом» річки Тетерів

У результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків в річку Тетерів прокуратура розпочала кримінальне провадження. Тим часом на комунальному підприємстві вирішили оскаржити припис Державної екологічної інспекції Поліського округу в суді. Про відкриття кримінального провадження 21 вересня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

Життя Чернігова у цифрах. СТАТИСТИКА

На 1 січня 2021 року в місті проживали 285234 особи, або 29,2% усього наявного населення області. Серед жителів міста 13,4% – діти віком 0–14 років. Найчисельніша вікова група (15–64 роки), яка є основним постачальником трудових ресурсів, складає 69,4% населення міста, з них 30,6% – молодь у віці до 35 років. У поважному віці (65 років і старшому) – 17,2% мешканців.

 

22-23 вересня

Кличко допоміг зберегти посаду Рувіну, чиї родичі задіяні в схемах Подільського мосту

На початку літа міністерство юстиції зробило спробу звільнити директора КНДІСЕ Олександра Рувіна, але цьому завадив голова Київської міськдержадміністрації Віталій Кличко. Про це йдеться в матеріалі Лесі Іванової для «Bihus.info» . Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) підпорядковується міністерству юстиції.

В аеропорту "Бориспіль" викрили схему "кришування" контрабанди

Служба безпеки України припинила корупційну схему, яку організували посадовці митного посту "Аеропорт Бориспіль".

Хмельницкая АЭС купила электромобили Hyundai по миллиону за штуку

Обособленное подразделение "Хмельницкая атомная электростанция" госпредприятия "НАЭК "Энергоатом" 9 сентября по результатам тендера заказал ООО "Хюндай мотор Подолье" легковых автомобилей на 2,07 млн грн.

На Київщині понад половина шкіл продовжить роботу в "жовтій" карантинній зоні - ОДА

Голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін повідомив, що в "жовтій" зоні карантину продовжать роботу 48% дитсадків, 57% шкіл, 48% позашкільних навчальних закладів і 86% закладів професійно-технічної освіти.

У Києві повернуть штрафи за порушення карантину

23 вересня Київ разом з рештою України опиниться у “жовтій” зоні карантину. Після цього у столиці почнуть знову штрафувати за порушення карантину.

СБУ знешкодила угруповання, яке викрало дочку депутата Полтавської облради

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) знешкодили злочинне угруповання, яке займалося викраденням людей і вимаганням грошей за їх звільнення, після викрадення дочки одного з депутатів Полтавської обласної ради.

Ексочільника поліції Києва призначили заступником голови КМДА

Крищенко відповідатиме за питання муніципальної безпеки Колишнього керівника поліції Києва Андрія Крищенка призначили заступником голови КМДА Віталія Кличка з питань здійснення самоврядних повноважень. За таке рішення проголосував 91 депутат Київської міської ради на засіданні у четвер, 23 вересня.

Поліція розшукує хуліганів, які залишають на стінах написи «Зеля х**ло»

У Полтаві стіни й паркани знову масово вкривають написом «Зеля х**ло». Поліція шукає хуліганів

Бюджетна комісія Полтави підтримала проект виведення зі складу виконкому усіх старост

Юлія Городчаніна запропонувала вивести зі складу виконкому усіх старост та ввести свого колишнього помічника

Більше половини зареєстрованих безробітних на Черкащині – люди з вищою освітою

Станом на 1 вересня 2021 року послуги Черкаської обласної служби зайнятості отримували 14,6 тис. зареєстрованих безробітних, що на 25,2% менше, ніж на відповідну дату минулого року. У загальній кількості зареєстрованих безробітних, чоловіки становили – 5,6 тис. осіб (або 38,3%), жінки – 9 тис. осіб (або 61,7%). Чверть зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років…

 

24-26 вересня

Справа "Кузні на Рибальському": Печерський суд продовжив досудове розслідування ще на пів року

Пояснити журналістам, чому та для чого це було потрібно — слідчий у залі суду відмовився Терміни досудового розслідування у справі закупівлі неякісної техніки для українських військових продовжили. Суддя Печерського суду дозволила продовжити розслідування ще на 6 місяців.

Новий антирекорд: кількість інфікованих COVID-19 за добу перевищила 9000 вперше з початку травня

Захворюваність продовжує зростати За минулу добу коронавірус в Україні виявили у 9058 осіб, зафіксовано 140 летальних випадків, 2415 пацієнтів одужали. Про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я станом на ранок п'ятниці, 24 вересня. Захворюваність продовжує зростати. Днем раніше виявили 7866 інфікованих.

У Києві визначили 16 лікарень для госпіталізації хворих на COVID-19

96% ліжок забезпечені киснем На сьогодні у столиці визначено 16 закладів охорони здоров’я для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. Про це повідомляє пресслужба КМДА. "У цих закладах розгорнуто 4192 ліжка, 96% яких забезпечені централізованим киснем. Крім того, місто визначило дві резервні лікарні, які також зможуть приймати хворих на COVID-19 у разі загострення ситуації. А це ще 1118 додаткових ліжок

Чотири області України знаходяться у "помаранчевій" зоні

Міністерство охорони здоров'я оновило показники епідеміологічної ситуації по регіонах України. Станом на 25 вересня чотири області країни відповідають "помаранчевої" зоні карантину, йдеться в даних Міністерства охорони здоров'я. Міністерство відводить до "помаранчевої" зоні карантину Дніпропетровську, Донецьку, Тернопільську та Черкаську області.

У лісі, з якого стріляли по авто Шефіра, знайшли труп

Кілька днів тому з лісу під Києвом обстріляли автівку першого помічника президента Сергія Шефіра. Через кілька днів у цьому лісі знайшли тіло людини. Про це повідомляє пресслужба поліції Київщини. Ним виявився 51-річний велосипедист з Фастівщини.

У Чернігові поліцейські вилучили арсенал нарізної зброї та вибухонебезпечних предметів

У Чернігові під час проведення санкціонованого обшуку в гаражних приміщеннях одного з автокооперативів вилучено 40 об'єктів - від ручних гранат до станкових кулеметів, повідомляє сайт Міністерства внутрішніх справ.

Развязку на Дарницком мосту будут строить без выходных круглосуточно, - подрядчик

Новую развязку на съезде с Дарницкого моста на Днепровскую набережную в Киеве планируют достроить до конца 2022 года, работы будут вестись круглосуточно и без выходных.

Коментарі