Опитування від президента. Головні новини тижня + Анонси

 13 жовтня Президент України Володимир Зеленський оголосив загальнонаціональне опитування. Воно має відбутися 25 жовтня разом із місцевими виборами. Опитування фінансується за гроші «меценатів» біля виборчих дільниць.

Методологія незрозуміла. Кажуть, що охочі просто мають підійти до тих, хто опитує і відповісти на питання. Хто саме опитує – теж незрозуміло.

Перше питання стосується покарання для корупціонерів. За словами Зеленського, українці повинні дати відповідь на запитання, чи треба карати засуджених за корупцію в особливо великих масштабах довічним ув’язненням.

Другим питанням в опитуванні стане майбутнє Сходу. Президента цікавить думка громадськості щодо створення на Донбасі вільної економічної зони.

Третє питання: чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300? Таке питання було на референдумі 2000 року. За нього проголосували більше 91% виборців, які прийшли на вибори.

Четверте питання: «Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?»

П’яте питання: чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

 


ЗеОпитування у день виборів
В Офісі президента озвучили всі 5 запитань від Зеленського

Щодо президентської ініціативи з опитування суспільства 25 жовтня

«Пробник референдуму»: Стефанчук пояснив задум Зеленського з «опитуванням»

Щодо безпекових гарантій для України за Будапештським меморандумом

Опитування Зеленського оплатять меценати - нардеп

 

Політика

Цьогоріч створено 12 нових партій. 50 змінили свої назви
Венеція проти Зеленського: які проблеми знайшла Рада Європи у новій судовій реформі

 

Економіка
Всемирный банк прогнозирует рост бедности в Украине

"Стався витік інформації": "Нафтогаз" відреагував на звіт Держаудитслужби

Економіка України впаде не так сильно, як очікувалось - прогноз МВФ
"Львів" вперше випередив "Жуляни": результати українських аеропортів за 2020 рік

"Совет НБУ – троянский конь внутри Нацбанка". Рожкова о выговоре, работе с Шевченко и МВФ

NBU Governor: Ukraine’s robust banking sector is poised for privatizations

 

Коронавірусне
В Україні посилили обмеження у більшості обласних центрів: нові зони

 

Донбас і Крим
Учасник ООС, який підпалив себе на Майдані Незалежності, знаходиться в комі

Підпалив себе через політику Зеленського: від опіків помер ветеран боїв на Донбасі

У Генштабі вважають, що лише 10% військових потребують психологічної реабілітації

 

Анонси

19.10 - 11:00

 

Про можливості надання банківських кредитів вітчизняним підприємствам оборонно-промислового комплексу

мiсто Київ

Засідання Комітету з питань оборонно-промислового комплексу при ТПП України. На засіданні розглядатимуться питання: про можливості надання банківських кредитів вітчизняним підприємствам оборонно-промислового комплексу; державно-приватне партнерство в оборонно-промисловій сфері: підготовка виробництв для створення нових зразків озброєння та військової техніки. Реєстрація за тел.: (044) 584-28-31, gat-bsd@ucci.org.ua

засідання, безпека

 

Мiсце проведення заходу Велика Житомирська, 33 [ТПП України, конференцзала "Колізей"]

 

19.10 - 14:00

 

Пресконференція "Ризики проведення опитування 25 жовтня"

мiсто Київ

Нещодавно Володимир Зеленський оголосив намір поставити "5 важливих питань" під час місцевих виборів. Експерти Центру політико-правових реформ разом зі спілкою ГО Реанімаційний Пакет Реформ, Громадянською мережею ОПОРА, Лабораторією законодавчих ініціатив проаналізували намір Президента та представлять свою експертну позицію під час пресконференції. Спікери: Ігор Коліушко - голова правління Центру політико-правових реформ; Ольга Айвазовська - голова правління Громадянської мережі "ОПОРА"; Юлія Кириченко - співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ; Денис Ковриженко - експерт з питань виборів та референдумів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES); Світлана Матвієнко - голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив. Реєстрація - https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEexUJxcXddkID_X8cV_aDy1YHqPZQ-jN82nkTBmcmLyzJew/viewfor

пресконференція, вибори

 

Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20 [ 1-й поверх, пресцентр]

 

19.10 - 14:00

 

Електоральні вподобання виборців Івано-Франківська та області

мiсто Київ

Пресконференція директора Українського інституту вивчення громадської думки Олександра Бухалова на тему: "Електоральні вподобання виборців Івано-Франківська та області" за результатами проведеного опитування в період із 10 жовтня до 17 жовтня 2020 року, було опитано 2000 осіб. Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями

пресконференція, вибори

 

Мiсце проведення заходу вул. Рейтарська, 8/5-А

 

20.10 - 10:30

 

 V Міжнародна конференція цивільно-військового співробітництва "Цивільний вимір у війнах сучасності: світові тренди та перспективи"

мiсто Київ

Інформація щодо акредитації: (044) 454-42-55, pressa@mil.gov.ua

V Міжнародна конференція цивільно-військового співробітництва "Цивільний вимір у війнах сучасності: світові тренди та перспективи" за участі керівництва Збройних Сил України. Мета: визначення проблем та викликів у сфері захисту цивільного населення, забезпечення обміну найкращими практиками, розробка практичних кроків щодо інтегрування аспектів захисту цивільного населення у діяльність сектору безпеки та оборони.

До участі запрошені провідні військові експерти у сфері цивільно-військового співробітництва держав-членів Північноатлантичного альянсу, представники міжнародних, громадських, неурядових організацій, центральних і місцевих органів виконавчої влади та силових відомств. Конференція проходитиме одночасно в звичайному та онлайн режимах.  Акредитація ЗМІ (обов'язкова) до 17.00 19 жовтня за тел.: (044) 454-42-55, pressa@mil.gov.ua з поміткою "акредитація" та зазначенням ПІБ журналіста, назви видання, конт. телефону.

Збір журналістів - о 10.30 20 жовтня біля центрального входу в готель "Русь". При собі мати документи, що засвідчують особу та редакційні посвідчення

 

 

конференція, суспільство

 

Мiсце проведення заходу готель «Русь»

 

Виходь за тих, хто не може себе захистити! Нинішня влада за півтора роки не ухвалила ЖОДНОГО зоозахисного законопроєкту. Ми виходимо на акцію під стіни Парламенту з вимогою до народних депутатів діяти:

- заборонити хутрові ферми в Україні

- заборонити використовувати тварин у цирках, дельфінаріях та контактних зоопарках

- заборонити евтаназію безпритульних тварин та запровадити сучасні центри адопції для них

- заборонити тестувати косметику на тваринах

- заборонити мисливські випробувальні станції (притравки)

та ухвалити цілу низку інших зоозахисних ініціатив, які повністю саботуються нинішньою владою: не виносяться на голосування або не реєструються!

 

Виходь на захист тварин, їхні життя в наших руках!

КОЛИ: 20 жовтня, 11:00

ДЕ: Верховна Рада України, вул. Грушевського, 5

ОРГАНІЗАТОРИ: Екологічна Альтернатива

 

20.10 - 11:00

 

Презентація напрацювань проекту "Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні"

мiсто Київ

Презентація напрацювань проекту "Сприяння антикорупційній реформі на місцевому рівні в Україні" за підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди, який був реалізований у 8 пілотних областях - Чернігівській, Волинській, Львівській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, та Луганській.

 

Спікери: Монік де Хроот, перший секретар Посольства Королівства Нідерланди; Наталія Дрозд, керівник проекту, ГО Центр "Доброчин"; Олександр Підгорний, експерт проекту, ГО "Чернігівський Центр Прав Людини"; Тетяна Яцків, експертка проекту, ГО "Центр громадської адвокатури"; Михайло Золотухін, експерт проекту, ГО "Фонд розвитку м. Миколаєва"; Ірина Гайдучик, експертка проекту, ГО "Волинський Інститут Права"; Тетяна Кіріллова, експертка проекту, ГО "Громадська ініціатива Луганщини"; Олександр Мошнягул, експерт проєкту, ГО "Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень"; В’ячеслав Кіщенко, експерт проекту, ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення"; Олексій Андреєв, експерт проекту, ГО "Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики". Проект реалізується за підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди.

Тел.: (050) 382-85-90, Dobrochyn@cn.relc.com, Ndrozd08@gmail.com. Трансляція - https://www.unian.ua/static/press/live. Питання можна поставити за ел. поштою: presszal@unian.net (з темою "Питання на брифінг 20.10 об 11.00")

презентація, суспільство

 

Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [конференцзала]

 

20.10 - 12:00

 

Відкриття виставки "Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму"

мiсто Київ

Відкриття виставки "Наказано не знати: українські археологи в лещатах тоталітаризму", присвяченої археологам, які, попри утиски й репресії, здійснили важливі наукові відкриття. До участі у відкритті запрошені: Олександр Ткаченко - міністр культури та інформаційної політики України; Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам'яті; Віктор Чабай - директор Інституту археології Національної академії наук України; Катерина Чуєва - генеральний директор Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків; Іван Патриляк - декан Історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Володимир Тиліщак - заступник голови Українського інституту національної пам'яті; Костянтин Крайній - начальник науково-дослідного відділу історії та археології Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника; Роман Подкур - старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук; Наталя Хамайко - молодший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук, одна з координаторок проєкту. Автори виставки: Олександр Бонь, Наталя Булик, Світлана Іванисько, Вікторія Колеснікова, Володимир Колибенко, Сергій Павленко, Віра Павлова, Наталя Хамайко, Ірина Черновол, Катерина Чуєва, Оксана Юркова, Анна Яненко. Над виставкою працювали: Наталя Слобожаніна, Володимир Тиліщак. Дизайн: Ганна Беркутова. Київ, Контрактова площа, сквер №3, між виходом з метро на вулиці Спаській та пам'ятником Григорію Сковороді, виставкові конструкції УІНП

виставка, суспільство

 

Мiсце проведення заходу Контрактова площа [сквер №3]

 

20.10 - 15:30

 

Поліські коні: як відродити зникаючу українську породу?

мiсто Київ

Пресконференція на тему: "Поліські коні: як відродити зникаючу українську породу?" за участю представників Національної академії аграрних наук України, Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця, Житомирського державного університету імені Івана Франка, громадської організації "Орелі" та стайні "Щербаті Цуглі", на якій буде презентовано проєкт відродження унікальної, але майже втраченої української породи коней. Спікери: Тетяна Ільницька - експерт з конярства, науковий співробітник Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН; Іван Хомяк - кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та географії Житомирського державного університету імені Івана Франка; Наталка Лещенко - етнограф, науковий співробітник Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф; Юрій Ягусевич - власник стайні "Щербаті Цуглі", ініціатор проєкту; Євгенія Дорофеєва - голова ГО "Орелі". Контакти: (063) 140-73-73, oreli.ngo@gmail.com, https://www.facebook.com/shche.tsugli/

пресконференція, суспільство

 

Мiсце проведення заходу Український кризовий медіацентр

 

22.10 - 16:00

 

Онлайн-конференція "Україна - Кіпр: Нові можливості для співробітництва"

мiсто не вказано

Онлайн-конференція "Україна - Кіпр: Нові можливості для співробітництва" за участю українських і кіпрських дипломатичних установ, профільних міністерств, керівництва ТПП обох країн і ділових кіл України та Кіпру.

 

Захід організовується у співпраці з Посольством України в Республіці Кіпр, Посольством Республіки Кіпр в Україні, Міністерством економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України, Фондом Державного Майна України, Судноплавною Палатою Кіпру, Асоціацією Кіпрського Інвестиційного Фонду. Програма зустрічі передбачає пленарну частину, в якій будуть висвітлені найближчі перспективи та пріоритетні напрями українсько-кіпрського економічного співробітництва, секцію Q&A та секторальні робочі групи, в яких компанії зможуть провести В2В. Під час зустрічі будуть обговорюватися питання двостороннього торговельно-економічного співробітництва кіпрських та українських компаній, привабливості інвестиційного клімату України, сфери взаємовигідної кооперації. Формат зустрічі - онлайн у Zoom форматі та офлайн для спікерів. Реєстрація - https://2event.com/ru/events/1860977#/  Тел.: (050) 366-49-97, zva-zed@ucci.org.ua, boi-ier@ucci.org.ua, (044) 461-98-08, ast-ier@ucci.org.ua, dept.ier@gmail.com, (095) 546-65-09

 

 

Новини центральної України

12-13 жовтня

Поліцейські затримали чоловіка, який підпалив будинок на столичному Подолі

Зловмисник придбав на заправці каністру з бензином, облив запальною рідиною фасад будівлі та підпалив запальничкою. Після скоєного він пошкодив цеглиною від бруківки ще дві автівки, які стояли неподалік. За скоєне чоловіку загрожує до десяти років позбавлення волі. До столичної поліції на спецлінію 102 надійшло повідомлення про те, що невідомий підпалив будівлю на вулиці Воздвиженській.
Як Києву перемогти рекордні автомобільні затори: 5 "хворобливих" кроків

Щоб через десять років транспортна інфраструктура України не перетворилася на індійську, діяти потрібно вже зараз. Що робити: думки трьох експертів.

"Київміськбуд" - про житлові об’єкти "Аркади": результати аудиту будуть в листопаді

Місцева влада Києва рекомендує відправити школярів на осінні канікули з 21 жовтня

Місцева влада Києва рекомендує керівникам столичних навчальних закладів розпочати осінні канікули з 21 жовтня, повідомив мер Віталій Кличко. Однак, якщо в Києві погіршуватиметься епідситуація, то перевести дітей на дистанційне навчання доведеться раніше.

В Киеве задержали мошенника, который "обменял" более 33 тыс. долл. на сувенирные гривны

В Киеве оперативники задержали злоумышленника, который под предлогом обмена валют завладел почти миллионом гривен и обменял их на сувенирные банкноты. Об этом сообщает УНН со ссылкой на пресс-службу МВД.
Тиждень у «помаранчевій» зоні: підприємці Полтави не отримали жодного протоколу за порушення нових обмежень

Обмеження «помаранчевої» зони не зачепили підприємців Полтави. Нічні клуби, хостели, спортзали працюють без нових обмежень.

Антирейтинг школ Киева: самые слабые учебные заведения столицы

Согласно результатам ВНО 2020 года, был составлен рейтинг самых слабых учебных заведений Киева. Рейтинг представили на информационном образовательном ресурсе «Освита.ua». Антирейтинг школ Киева по результатам ВНО в 2020 году выглядит так: Школа I-III ст. № 300 Деснянского р-на Киева Вечерняя средняя школа II-III ст…

У Житомирі представники ОПОРИ розповіли про зафіксовані порушення та день голосування в умовах COVID-19

Цьогорічні місцеві вибори, які пройдуть 25 жовтня, викликають чимало запитань на більшість з яких відповіді поки немає. Про це 13 жовтня під час пресбрифінгу повідомив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут. Зокрема, мова йшла про організацію дня голосування в умовах пандемії COVID-19.

 

14-15 жовтня
На Чернігівщині поліція розпочала кримінальне провадження за фактом стрілянини поблизу агітаційного намету

Сьогодні до поліції надійшла інформація про те, що у центрі Бобровиці невідомі особи пошкодили агітаційну палатку політичної партії, чиї переконання вони не підтримують. Згодом конфлікт переріс у бійку із застосуванням зброї травматичної дії.

Сумський облавтодор на 10-25% задирає ціну щебню по прямим контрактам

В розпал будівельного сезону у серпні-вересні ДП «Сумський облавтодор» провело чотири закупівлі щебеню та гранітного відсіву. Про це повідомляється у системі «Прозорро» .

Штаб партії «Слуга народу» спамить полтавців запрошеннями на зустріч з кандидатами, де роздають сувенірні шкарпетки

Полтавці знову запитують, звідкіля політики мають їх адреси та номери телефонів? Кандидати в депутати відповідають, що особисто баз даних виборців не мають
На будівництві другої черги ТРЦ «Київ» упав будівельний кран

У Полтаві на будівництві другої черги ТРЦ «Київ» упав баштовий кран, обійшлося без постраждалих

В Киеве полиция и спецназ со стрельбой и погоней задержали банду грабителей, ФОТО

В Киеве на центральной улице города полиция поймала злоумышленников, которые находили жертв возле обменников. После валютной операции они нападали на потерпевших и отбирали деньги. Об этом сообщает Нацполиция Украины в своем Telegram-канале.

В «красных» Сумах будут закрывать только предприятия нарушителей карантина (видео)

Об этом в комментарии ТСН сообщил мэр Сум Александр Лысенко. По его словам, каждый случая нарушение карантинных ограничений предприятиями торговли, ресторанами, спортзалами, перевозчиками будут рассматриваться отдельно во время заседаний исполкома.

У Кропивницькому для шкіл і дитсадків закупили пірометрів на 1 мільйон гривень (ІНФОГРАФІКА)

Для шкіл і дитсадків обласних центрів України за бюджетні кошти купили пірометрів на майже 5 млн грн Відповідно до рекомендацій МОЗ, у школах потрібно міряти температуру вчителям, а в дитсадках — дітям і вихователям. Через Prozorro найбільше їх придбали у Кропивницькому — 656 штук на 1 мільйон гривень. Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на моніторинговий портал Dozorro .

«Відкритий Уряд – місцевий рівень»: Хмельницький у трійці українських міст

Відбір учасників до програми «Відкритий Уряд – місцевий рівень» у рамках міжнародної ініціативи «Відкритий уряд» триває з 26 травня. До другого етапу, який триватиме до кінця жовтня, потрапили Вінниця, Тернопіль та Хмельницький. Нагадаємо, у 2020 році передбачається відбір 50 муніципалітетів з усього світу.

У сільській місцевості на Чернігівщині проживає 55% представниці жіночої статі

Сільська жінка у середньому старша за чоловіка на 8 років: середній вік жінок у сільській місцевості становить 50 років, а чоловіків – 42 роки. Наймолодші сільські жінки проживають у Корюківському районі (середній вік – 45 років), найстарші – у Ріпкинському (53 роки). На 1000 сільських жінок припадає 834 чоловіки.

 

16-18 жовтня

Кличко: Одна з опорних лікарень столиці переповнена хворими на коронавірус

Столична Київська міська лікарня №6, яка є однією з опорних у боротьбі з пандемією коронавірусу, вже переповнена інфікованими. Про це під час останнього брифінгу розповів мер Києва Віталій Кличко. За його словами, хворих в цьому медзакладі приймали з березня.

Степанов: У Вінниці пацієнтів з коронавірусом змушували купувати безкоштовні ліки

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в одній з вінницьких лікарень пацієнтів змушували купувати ліки самим, утримуючи при цьому на своєму рахунку виділені для боротьби з COVID-19 кошти. Про це він повідомив в ефірі "Право на владу". При цьому наголошується, що на лікування хворих виділяють від 13 до 40 тисяч гривень.

На Чернігівщині та в Києві напали на агітаторів

Передвиборна агітація в Бобровиці Чернігівської області переросла в бійку із застосуванням зброї травматичної дії. Про це інформує прес-центр МВС. За інформацією правоохоронців, 39-річний чоловік порізав агітаційний намет, після чого вистрілив з револьвера під патрон Флобера в керівника партійного осередку. Обидва чоловіки заявили в поліцію.

Кличко: за 9 місяців з медичних закладів Києва звільнилося 7 000 співробітників

За 9 місяців з медичних установ звільнилися понад сім тисяч співробітників. Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко на онлайн пресконференції, повідомляє Інтерфакс-Україна. Кличко сказав, що згідно з наявною у нього інформацією за 9 останніх місяців зі столичних медзакладів звільнилися понад 7 тисяч працівників.

У КМДА заявили про ліквідацію усіх підтоплень в Києві

У КМДА заявили, що комунальники постійно моніторять ситуацію на дорогах для оперативного реагування на виникнення підтоплень.
У Полтаві перевізники перестали брати «стоячих» пасажирів

Поліція почала штрафувати перевізників за перевищення кількості пасажирів у салонах транспортних засобів

В Киеве после ливня зафиксировано самое высокое качество воздуха в мире

Киев утром в воскресенье, 18 октября, попал в список мегаполисов с самым чистым воздухом в мире. Об этом стало известно из мирового рейтинг городов по уровню загрязнения воздуха ресурса IQAir. Так, после сильного ливня, столица Украины по качеству воздуха уступает только Мельбурну (Австралия), Солт-Лейк-Сити (США) и городу Денвер (США).
У Вінниці в зоопарку «мешкатимуть» роботизовані величезні динозаври

У Вінниці в зоопарку «мешкатимуть» роботизовані величезні динозаври Автор: Ольга БОБРУСЬ October 18th, 2:57pm У Подільський зоопарк приїдуть динозаври. Роботизованих тварин виготовили китайські інженери. Анкілозавр тріцератопс, тиранозавр, еораптор та ще десяток справжніх велетнів рухатимуться та видаватимуть різні реалістичні звуки. Про це повідомляють на сторінці «Подільський зоопарк» у ФБ.

 

Коментарі