Пора на роботу. Головні новини тижня + Анонси


Цього тижня кількість інфікованих коронавірусом в Україні перевалила через 20 тисяч. Кількість діагностованих заражень коливається в межах 200-500 випадків на добу.
Тим не менше, влада переходить до пом'якшення карантину. В Києві почали пускати в громадський транспорт, а 25 травня запрацює метро.

Більше про пом'якшення карантину

Річниця обрання Володимира Зеленського Президентом України 21 квітня

19 травня народний депутат України оприлюднив аудіо, в якому голос, подібний на голос попереднього Президента України Петра Порошенка обговорював з, ніби-то, віце-президентом США Джо Байденом пропозицію звільнити генпрокурора Віктора Шокіна і інші внутрішні питання.
Порошенко у відеозверненні назвав записи сфабрикованими. На думку екс-президента України оприлюднення записів грає на руку Росії, а Офіс чинного президента України Володимира Зеленського може бути причетний до «спецоперації».


Дмитро Гордон в центрі уваги
На початку тижня активісти з фаєрами прийшли під офіс журналіста і бізнесмена Дмитра Гордона. Причина – він зняв інтерв’ю з одним із головних дійових осіб російської агресії щодо України – російським військовим Ігорем Гіркіним.  




До того Гордон опублікував інтерв’ю із першою окупаційною «генпрокуроркою» Криму Наталією Поклонською.
У Гордона специфічна манера брати інтерв’ю. Він спілкується переважно із старими радянськими зірками і розсипається в компліментах. Тут він теж дуже доброзичливо спілкувався, чим і розізлив активістів правого спрямування.


Енергетика і політика

Інші теми новин

Анонси
25.05 - 17:00
Загальна зустріч ЄБА з головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеілем Саакашвілі
Загальна зустріч ЄБА з головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України Міхеілем Саакашвілі на ресурсі Zoom.
Під час зустрічі буде обговорено перші кроки М.Саакашвілі на новій посаді та його плани щодо ефективного впровадження реформ в Україні. Крім того, говоритиметься про значення економічних та політичних змін для діяльності бізнес спільноти. Реєстрація обов'язкова - https://zoom.us/webinar/register/WN_ctMF93A-T2mSEBWfQIEZcQ
Посилання на трансляцію буде доступно після реєстрації. Контакти: (067) 218-09-04, events@eba.com.ua

25.05 - 14:00
Суб'єкти референдумного процесу: права політичних партій, громадських організацій
органiзатор Національний Демократичний Інститут Міжнародних Відносин, мiсто не вказано
14.00 - (25, 27 травня) Третя та четверта дискусія із серії шести заходів: "Всеукраїнський референдум: відкритий діалог з громадянами" в онлайн форматі на платформі ZOOM. У травні-червні 2020 року проходить серія публічних обговорень, які мають на меті сприяти відкритому діалогу з громадянами щодо процесу всеукраїнського референдуму в Україні. Третя та четверта дискусія присвячені обговоренню питань: 25 травня - "Суб'єкти референдумного процесу: права політичних партій, громадських організацій"; 27 травня - "Всеукраїнський референдум: агітація та інформування".
До участі запрошено представників/ць політичних партій, місцевих рад, депутатських фракцій та груп Верховної Ради України, представників/ць громадянського, експертного та журналістського кола.
Заходи організовуються Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (НДІ) спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) у партнерстві з Центром політико-правових реформ (ЦППР) та Всеукраїнською ініціативою "Активна Громада" від Інституту "Республіка".Реєстрація на онлайн обговорення 25 травня: для представників громадськості - https://forms.gle/e21qBrWpg5uaDXLL7  для представників політичних партій, органів влади та місцевого самоврядування - https://forms.gle/ohD7ttsaBGgXN24C6
Онлайн обговорення 27 травня: для представників громадськості - https://forms.gle/6sbdWqaPvjTiAsoz7 для представників політичних партій, органів влади та органів місцевого самоврядування - https://forms.gle/EN6zofvVMwKua2jL8

26.05 - 10:00
Публічне обговорення "Національна стратегія у сфері прав людини 2020: досягнення, виклики та подальші кроки"
органiзатор Міністерство юстиції України, мiсто не вказано
Публічне обговорення "Національна стратегія у сфері прав людини 2020: досягнення, виклики та подальші кроки" у режимі відеоконференції. Організатори: Міністерство юстиції України, Програма розвитку ООН, Українська Гельсінська спілка з прав людини.
Спікери: Валерія Коломієць - заступниця міністра юстиції України з питань європейської інтеграції; Манал Фоуані - заступниця постійної Представниці Програми розвитку ООН в Україні; Тарас Тарасенко - народний депутат  України, голова підкомітету з питань прав людини Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин; Олександр Павліченко - виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини; Альона Луньова - менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA; Ольга Куришко - юристка ГО "КРИМСОС"; Сергій Буров - директор Освітнього дому прав людини в Чернігові; Андрій Роханський - голова ГО "Інститут правових досліджень і стратегій"; Ксенія Карагяур - правова аналітикиня БФ "Право на захист"; Бенджамін Моро - заступник голови Моніторингової місії ООН з прав людини; Фредрік Весслау - заступник Голови Консультативної місії ЄС в Україні; Наталія Бородич - Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання прав людини в місцях несвободи; представник Офісу Ради Європи в Україні.
У публічному обговоренні також візьмуть участь представники міністерств, інших органів влади, що відповідальні за виконання Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року: Владислав Машкін - заступник голови правління Пенсійного фонду України; Дмитро Гладчук - начальник Управління моніторингу дотримання прав людини Міністерства внутрішніх справ України; Катерина Погорська - заступник начальника Управління моніторингу дотримання прав людини Міністерства внутрішніх справ України; представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства соціальної політики України, інших міністерств та органів державної влади.
Запитання спікерам ставити за посиланням - https://cutt.ly/fyTMPH6, за ел. адресою: directorate@minjust.gov.ua. Трансляція на Facebook сторінках Міністерства юстиції України https://www.facebook.com/minjust.official/, Української Гельсінської спілки прав людини https://www.facebook.com/Ugspl/, Національного індексу прав людини https://www.facebook.com/nationalhrindex/ та Youtube-каналі Програми розвитку ООН.
Посилання для перегляду буде доступне у день проведення заходу

15.06 - 10:30
Засідання Великої Палати Верховного Суду у справі №826/20221/16 за позовом Суркісів
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Засідання Великої Палати Верховного Суду у справі №826/20221/16 за позовом І. Суркіса, Г. Суркіса, Р. Суркіса, С. Суркіс, М. Суркіс та П. Ковалик до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, уповноважених осіб Фонду на здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ "КБ "Приватбанк", ПАТ "КБ "Приватбанк", Міністерства фінансів України та ПАТ "Укргазбанк" про визнання протиправними та скасування рішень, поворот їх виконання


Новини центральної України
18-19 травня
Об этом сообщает Главное управление статистики.
Национальный банк усовершенствовал порядок осуществления и учета операций по получению наличных денег из касс предприятий торговли, общественного питания и услуг, применяющие РРО.
Від 18 травня в’їзд у Київ великогабаритного та великовантажного транспорту стає обмеженим. На в’їздах у столицю запустили 5 автоматичних комплексів габаритно-вагового контролю.
ТРЦ могут открыть после запуска метро в Киеве до конца мая
В понедельник, 18 мая, на киевской Троещине на остановке общественного транспорта образовалась гигантская очередь. Об этом сообщается на странице Facebook « Киев Оперативный «. На опубликованном снимке можно увидеть, как более 100 человек стоят в очереди, в ожидании автобуса №114 на конечной остановке в жилом массиве «Троещина».
Пляжный сезон в Украине будет открыт, несмотря на пандемию коронавируса. Об этом заявил главный санитарный врач Виктор Ляшко. «В этом сезоне мы сможем купаться. Мы провели определенные консультации с Институтом эпидемиологии и инфекционных болезней НАМН и эти специалисты подтвердили, что морская соль вместе с солнечным ультрафиолетовым излучением уничтожает возбудителя коронавирусной болезни. 
До поліції Київської області на спецлінію 102 надійшло повідомлення від журналіста одного з центральних телеканалів про неправомірні дії невідомих осіб у селі Чайки. За попередніми даними, у працівника ЗМІ невідомі люди вимагали видалити відеозапис з телефону, який був зроблений під час журналістського розслідування.
Киев закупит в лизинг 200 современных автобусов через Укргазбанк
Постоянная комиссия Киевсовета по вопросам бюджета и социально-экономического развития поддержала обновление автобусного парка столицы.
Після відновлення роботи столичного метрополітену пасажири зможуть користуватимуться виключно електронним квитком.
Президент Украины Владимир Зеленский назначил на должности 10 новых глав районных государственных администраций Киева. Об этом сообщает пресс-служба главы государства. В частности, Зеленский назначил: Сергея Садового председателем Голосеевской РГА; Ярослава Лагута главой Дарницкой РГА; Давида Шатиришвили главой Деснянской РГА; Игоря Щербака главой Днепровской РГА; Кирилла Фесика главой Оболонской РГА…
Затримано колишнього правоохоронця і його спільників, які займалися незаконним рибним промислом на території Кременчуцького водосховища, повідомили в Нацполіції Черкаської області.
Україна під час виведення освіти з карантину орієнтуватимуться на досвід сусідніх європейських країн, а головним критерієм у прийнятті рішень стане індивідуальний підхід та забезпечення безпеки для життя та здоров'я дітей і педагогів, пише у своїй статті для ZN.UA директорка Департаменту освіти та науки КМДА Олена Фіданян.
20-21 травня
Дитячі садки в Києві будуть підготовлені для прийому дітей протягом максимум двох тижнів після відповідного рішення Кабінету Міністрів України, наголошує мер міста Віталій Кличко.
Мэр Киева Виталий Кличко отметил, что на станциях метро сейчас наносят специальную разметку
Октябрський районний суд Полтави змінив запобіжний захід для Антона Усенка, який п’яним на автомобілі Jeep вчинив ДТП з двома загиблими та намагався втекти — винуватця випустили з СІЗО під нічний домашній арешт
Суть вчорашньої заяви Прем’єра зводиться до того, що в Вінниці, як і в інших регіонах, вводиться модель адаптивного карантину — це модель, коли скасовуються обмеження, введені на рівні держави, але при цьому уряд працює спільно з місцевою владою, і дивиться, чи відповідає епідеміологічна ситуація в регіоні критеріям
КП «Ватутінськінвестбуд» Деснянської районної у місті Києві ради за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» завершення будівельних робіт у Деснянському районі на 233,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».
Компанія "Київводоканал" пропонує підвищити тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів Києва ще на 19% з січня 2021 року
Уряд починає послаблювати транспортні заборони в Україні й вже невдовзі має ожити рух громадського транспорту у містах.
З 20 травня у Києві відновили роботу 37 агропродовольчих ринків, які забезпечили виконання протиепідемічних вимог.
Кабінет міністрів прийняв рішення 25 травня відкрити метро в Україні. Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.
Регіони України, в яких за останні 7 днів на 100 тисяч населення налічується в середньому менше 12-ти нових випадків COVID-19, середня кількість ПЛР та ІФА тестувань становить більше 12-ти, а завантаженість ліжок у лікарнях, куди госпіталізують пацієнтів з коронавірусом, складає менше 50%, можуть послабити протиепідеміологічні заходи та поступово відновлювати роботу транспорту.
Затримали посадовця під час одержання першого "траншу" - половини від обумовленої суми.Оперативники управління стратегічних розслідувань в Кіровоградській області, слідчі обласного управління поліції за процесуального керівництва прокуратури області задокументували корупційну діяльність голови сільради в Новгородківському районі.
Как карантин повлиял на рынок аренды .жилья
Голова Чернігівської обласної адміністрації Андрій Прокопенко відправив листа до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо необхідних...
Транспортники сообщают, что за два месяца простоя из-за карантина многие водители уже нашли себе другую работу.
Теплоходы будут курсировать в будние и выходные дни с 11:00 до 22:00.
Рівень заборгованості киян за постачання газу перед КиївГазЕнерджи становить 255 мільйонів гривень. Загалом за цю послугу не розрахувалися 625 тисяч споживачів.
Директор з утримання прибережної інфраструктури КП "Плесо" Костянтин Пігуля розповів, що пляжний сезон у Києві готуються відкрити з 1 червня, якщо відбудеться послаблення карантину, а уряд та КМДА ухвалить відповідне рішення.
    
Об этом мэр Киева Виталий Кличко заявил во время онлайн пресс-конференции
В апреле сумма задолженности киевлян за поставки природного газа составила 255 млн грн.
В 2018 году совокупный убыток коммунальных предприятий составил 9,8 млрд грн, однако местная власть в 2019 году профинансировала КП на 141,5 млрд грн.
Мер Києва Віталій Кличко каже, що з минулої зими місто зекономило понад 44,5 тисячі тон солі, і в наступному сезоні дорожники витратять значно менше коштів на закупівлю посипальних матеріалів.
Архітектори працюють над новим генеральним планом Полтави. Його планують презентувати в кінці літа
В Киеве не будут повышать тарифы на холодное водоснабжение. Об этом во время брифинга 20-го мая сказал мэр Виталий Кличко, передает корреспондент 44.ua. "У ситуації, коли Україна і Київ борються з пандемією, коли в країні діють обмеження, підвищувати ціну на життєво необхідну послугу - неприпустимо", - отметил глава столицы.
В Киеве на сайте горсовета появилась петиция, с предложением отменить будущее решение об открытии столичного метрополитена с 25 мая. Об этом сообщает корреспондент сайта 44.ua. Автор петиции Иван Волошин считает, открытие метрополитена на пике заболеваемости  -  необдуманным и очень опасным решением. Все потому, что подземка является центром огромного количества людей.
У зловмисників знайшли "чорну" бухгалтерією
Депутат Житомирської обласної ради Павло Чернявський минулого року за невеликі гроші купив третій автомобіль – Lexus ES 350. Інформація про нову автівку є в щорічній декларації, яку Чернявський оприлюднив 19 травня. Депутату, який проживає в Бердичеві, належить ТОВ «Приватна варта», що надає охоронні послуги, але доходами Чернявського за 2019 рік була лише пенсія – 18 тис. 440 грн.
У Житомирі повернули пільговий проїзд у громадському транспорті, але залишили часові обмеження
У Житомирі з 22 травня усім без винятку пільговикам повернули пільговий проїзд у громадському транспорті, проте обмеження щодо проїзду виключно по спецперепустках до 10 години та після 16 години у будні дні продовжить діяти й надалі. Про це йшла мова на черговому засіданні виконкому 20 травня. «Після зняття карантинних обмежень щодо роботи громадського транспорту ми маємо повернути пільги.
Кабмін дозволив відновити роботу 66 пунктів пропуску через державний кордон. Таке рішення ухвалили сьогодні на засіданні уряду. "Проєктом передбачається відновити рух в 66 пунктах пропуску на кордонах з Євросоюзом і Республікою Молдова. Реалізація проєкту відновить повноцінний рух на кордоні з Польщею, Угорщиною, Словацькою республікою, Румунією та Молдовою. Залишаються тимчасово закритими пункти

22-24 травня
Об этом сообщает издание "Наші гроші", ссылаясь на решение суда.
Міський голова Києва Віталій Кличко просить Кабмін дозволити ввести у місті послаблення карантину, попри те, що Міністерство охорони здоров'я вважає, що столиця не відповідає критеріям для послаблення. Про це він сказав на брифінгу в Києві, інформує "5 канал". "Із 23 травня столиця планувала розпочати наступний етап послаблення обмежень. 
У МОЗ закликають відповідально ставитись до здоров'я, оскільки перебіг хвороби СОVID-19 повністю непередбачуваний.
Активісти Національного корпусу влаштували акцію під стінами офісу партії Опозиційна платформа За Життя (ОПЗЖ) з фаєрами і димовими шашками.
У Києві почали збирати і спалювати використані одноразові медичні маски і рукавички.
Повний перелік дозволених заходів на Полтавщині протягом 2-го етапу послаблення карантину
Пом’якшення карантину відбудуться з 23 та 25 травня, а також з 1 червня. Зокрема з початку літа відновлять перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому)
Житомирські дошкільні навчальні заклади запрацюють з 27 травня. Групи не будуть перевантажені, деякі працівники садочків пройдуть тестування на COVID-19, а в заклади закуплять термометри, дезінфектори та одноразові рушники. За таке рішення 22 травня проголосували на позачерговому засіданні виконавчого комітету міської ради
Директор комунального підприємства «Стоматологічна поліклініка №2» Житомирської міської ради Петро Зембицький 20 травня оприлюднив декларацію перед звільненням. Зазначається, що з 1 січня по 15 травня 2020 року керівник стоматполіклініки отримав 57 тис. 100 грн зарплати, 43 тис. 100 грн пенсії, 3 тис. 640 грн разової грошової допомоги від Житомирського об’єднаного міського військового комісаріату…

Коментарі