Коронавірус, нові суди проти Газпрому і справа Чорновол. Головні новини 13-20 квітня + Анонси

На Великдень, 19 квітня, в Україні було вже  5 449 випадків зараження COVID-19. Тиждень перед тим було 2 777 випадків.
Великдень під час карантину пройшов спокійно. Працівники поліції чергували під церквами і стежили за порядком.

За кілька днів перед Великоднем коронавірус діагностували у митрополита православної церкви Московського патріархату Онуфрія. Його конфесія найменше погоджувалася проводити великодні богослужіння без людей.

Карантинна державна влада

Економіка і карантин
Кількість безробітних в Україні за час карантину зросла на 1-1,3 мільйонів людей – ТПП
Мінекономіки повідомили, шо кількість зарєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні 
офіційно безробітних в Україні 400,9 тисяч. На грудень 2019 року їх було 162,2  осіб.
Ukraine’s Budget Deficit and Government Debt

Соціологія карантину

Прогнози кінця карантину

Великдень і карантин

«Антиколомойський» закон

Звільнення заручників і новини про окуповані території
Обнаружены признаки проведения против ООС и ОБСЕ психологической операции на Горловском направлении

Тетяна Чорновол і «утиски національної позиції»
Екс-депутатку в 2014-2019 роках із Народного фронту Тетяну Чорновол звинувачують у причетності до смерті працівника центрального офісу Партії регіонів під час Євромайдану. 16 квітня її взяли під цілодобовий домашній арешт.
Вона вважає справу переслідуваннями учасників Євромайдану і всіх патріотів України.
Далі буде…



Нафтогаз знову хоче позиватися Газпрому
"Нафтогаз" планирует потратить 440 миллионов на юристов для арбитража против Словакии


Зеленський звільнив свого представника в Кабміні Перевезенцева і поклав ці обов'язки на Кладієва

Держстат: 22% великих і середніх підприємств звітують про збитки за 2019 рік

Анонси
21.04 - 12:00
Онлайн пресбрифінг Київського міського голови, 21 квітня

Онлайн пресбрифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо ситуації в Києві в умовах запроваджених протиепідемічних заходів та обмежень, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID 19). Питання надсилати до 14.00 20 квітня на ел. пошту: uizdpi@gmail.com Онлайн-трансляція на офіційному порталі Києва, на сайті міського голови, на YouTube каналі КМДА на Facebook-cторінці КМДА та на Facebook-сторінці Віталія Кличка.
Тел.: 202-74-61, 202-74-26

22.04 - 17:00
Презентація Звіту про докази російської військової та невійськової агресії проти України у 2014-2018 роках
органiзатор Німецький фонд Маршалла США, мiсто не вказано
Звіт представлять під час вебінару "Агресія Росії проти України продовжується: Чи вдасться втримати санкції?" "Continued Russian Interference in Ukraine: Will Sanctions against Russia Remain?", організованого Німецьким фондом Маршалла США.

Презентуватиме звіт співголова Львівського безпекового форуму, лідерка політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" Оксана Сироїд. Чотиритомний англо-український звіт базується на даних з відкритих джерел: супутникових знімках, фото- та відеодоказах, офіційних документах, повідомлень представників Уряду України, міжнародних організацій та урядів іноземних держав. Зібрали та впорядкували докази організатори щорічного Львівського безпекового форуму - ГО "Інститут Просвіти" за підтримки НАТО.

Ознайомитися із звітом можна за посиланням - https://bit.ly/34CHdlb

Учасники дискусії: Бен Годжес - старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики, співголова Львівського безпекового форуму; Андрій Шевченко - посол України в Канаді; Радослава Стефанова - начальник відділу відносин з Росією та Україною Управління політичних питань та політики безпеки НАТО; Одрон Перкаускієне - керівник відділу Росії Європейської служби зовнішніх дій. Модератор: Бруно Лете - старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла США, Брюссель. Захід відбуватиметься англійською мовою. Реєстрація - https://gmfus.zoom.us/webinar/register/WN_HwXh7P-vTZ6PICmeUGkehg  Довідки за тел.: (097) 528-32-43, PPanczyk@gmfus.org, +32 2238 5270

28.04 - 14:30
Перше судове засідання у спаві за позовною заявою до Антимонопольного комітету України
мiсто Київ
Працівники Антимонопольного комітету оскаржили до суду прийняте очільником Комітету рішення про ліквідацію територіальних відділень
засідання, правопорядок
 Додати до календаря
Мiсце проведення заходу вул. Петра Болбочана, 8 [Окружний адміністративний суд м. Києва, корпус 1, зала №10]

30.04
Обговорення законопроєкту про всеукраїнський референдум - першого законопроєкту у сфері народовладдя та прямої демократії
органiзатор ГО "Центр політико-правових реформ", мiсто не вказано
Онлайн-обговорення законопроєкту про всеукраїнський референдум - першого законопроєкту у сфері народовладдя та прямої демократії, підготовленого парламентською робочою групою.

Організатор: Центр політико-правових реформ. Участь беруть члени робочої групи, яка розробляла законопроєкт про всеукраїнський референдум, фахівці-конституціоналісти. Запрошено до онлайн-обговорення представників Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької, Волинської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської, Херсонської областей, АР Крим. Реєстрація - https://bit.ly/3c8qRn4

Онлайн-обговорення проходить 22 та 30 квітня.
У листі-підтвердженні участі напередодні заходу буде надіслано посилання на онлайн-трансляцію, а також додаткові матеріали та деталі формату.
Додаткова інформація: (066) 335-82-83, doboni@pravo.org.ua

30.04 - 14:30
Дискусія на тему: "Напади на активістів: як добитися розслідування? Досвід ініціативи "Хто замовив Катерину Гандзюк?"
Дискусія на тему: "Напади на активістів: як добитися розслідування? Досвід ініціативи "Хто замовив Катерину Гандзюк?" у рамках правозахисної програми Rights Now! фестивалю DOCUDAYS UA.

Учасники: Марина Хромих, учасниця ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк?"; Євгенія Закревська, адвокат родини Катерини Гандзюк; Віталій Устименко, координатор одеського "Автомайдану"; Тетяна Печончик, голова Центру прав людини ZMINA. Модераторка: Ольга Решетилова, координаторка проекту Української Гельсінської спілки з прав людини. Під час заходу також буде презентовано доповідь "Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2019 році".

Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини і ZMINA.
Реєстрація - https://cutt.ly/htZGaTf. Онлайн-трансляція - https://docudays.ua
онлайн, суспільство


Новини центральної України
13-14 квітня
Правительство выделило 44,86 млн грн из резервного фонда государственного бюджета для осуществления мероприятий, связанных с пожарами в Чернобыльской зоне отчуждения.
Дим від пожежі в Чорнобильській зоні посуне на Київ
У вівторок вранці, 14 квітня, вітер змінить напрямок і дим від пожеж у Чорнобильській зоні потрапить до Києва. Про це повідомляє Центр ядерної безпеки . За прогнозом, це мало відбутися приблизно о 7:00 ранку. Як видно на інтерактивній мапі центру, станом на 13 квітня вітер дув у напрямку білоруського Гомеля.
27 будівель знищив вогонь на Житомирщині. Пожежа виникла напередодні внаслідок спалювання сухої трави біля села Борятин. За даними ДСНС , вогонь вітром перекинуло на населений пункт. Пожежа охопила 27 будівель, розташованих на одній вулиці. У ДСНС кажуть: 11 із них – господарчі приміщення, 16 – житлові будинки. Загалом вигоріло 13 гектарів території.
В Киеве перенесли поминальные дни, все кладбища закроют
Поминальные дни в Киеве были перенесены на июнь. Об этом в ходе онлайн-брифинга заявил мэр столицы Виталий Кличко. По его словам, согласно решению комиссии по чрезвычайным ситуациям, в поминальные дни все кладбища Киева будут закрыты. Градоначальник подчеркнул, что идею переноса поминальных дней также поддержали представители религиозных конфессий.
И.о. главы Госэконинспекции Егор Фирсов отметил, что радиационный фон в норме
За попередніми прогнозами, втрати бюджетів Полтави та області за час карантину складуть понад півмільярда гривень. Однак, якщо карантин не закінчиться 24 квітня, втрати будуть значно більшими
У Котелевському районі горить близько 10 га лісу та лісової підстилки — пожежу гасять 35 рятувальників на 7-ми машинах
В Киеве с 14 по 16 апреля в Голосеевском и Оболонском районах "Киевводоканал" будет проводить плановую профилактическую промывку сетей. Об этом сообщили в пресс-службе коммунального предприятия. 
Настоятеля Киево-Печерской лавры Павла госпитализировали в больницу. Пока остается неясным, какая именно болезнь диагностирована у владыки. Об этом корреспонденту "Українських новин" рассказал митрополит Нежинский и Прилукский Климент (Вечеря). По его словам, настоятель Павел чувствует себя хорошо. Его действительно госпитализировали, и сейчас он находится в лечебнице под присмотром медиков.

В помещениях Киевской городской государственной администрации вечером вторника провели обыски после того, как сотрудники СБУ задокументировали вымогательство первым заместителем председателя КГГА Николай Поворозник неправомерной выгоды от представителя компании-застройщика.
СБУ вважає, що за результатами відкритих торгів Департамент соціальної політики Київської міської держадміністрації уклав з ТОВ «Блумі», ТОВ «Альтернатива Трейд» та Українсько-Амеркианським ТОВ «Євромікс» з іноземними інвестиціями договори на поставку підгузок для дорослих та поглинаючих пелюшок за завищеними цінами. Про це свідчать ухвали Печерського райсуду Києва від 27 березня.
Співробітники Головного управління з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України викрили та ліквідували мережу збуту кокаїну в Києві та Київській області, повідомляє прес-центр СБУ.
Поліція Київської області вручила двом людям підозри у причетності до підпалів у Чорнобильській зоні відчуження, де пожежі гасили 10 днів.
Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що столиця через пандемію коронавірусу вже втратила більше 1 мільярда гривень.
В Офисе президента опровергли информацию о том, что обмен пленными уже начался
За 5 тисяч доларів США чиновниці оформлювали закордонні паспорти, використовуючи анкетні дані померлих киян. За місцем проживання та роботи фігуранток київські оперативники вилучили оргтехніку, бланки анкет-заявок, флеш-накопичувачі та персональні ключі доступу до системи Державної міграційної служби України. Спільницям загрожує до 10-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
У Київраді з’явився проект рішення про розірвання договору оренди ділянки по вул. Євгена Сверстюка, 54 з ТОВ «Русанівка Інвест», що планує зведення там 24-поверховий ЖК «Rusaniv Residence». Цей проект , який наразі перебує на розгляді постійної земельної комісії, 7 квітня зареєстрував депутат Київради Олесь Маляревич.
У м. Кропивницькому штаб із ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру на своєму засіданні в середу ухвалив рішення про припинення роботи ринків на території міста з 17 квітня.
Станом на 12:00 16 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення відкритого вогню немає, підрозділами ДСНС здійснюється проливка та гасіння тліючих пеньків та залишків деревини в осередках Корогодського, Дитятківського, Паришівського та Денисовицького лісництв.До гасіння залучено 530 осіб та 103 од. техніки, з них від ДСНС 425 осіб та 90 од. техніки, в тому числі 2 вертольоти.
16 апреля в Киеве наблюдается песчаная буря, объявлено штормовое предупреждение. Об этом сообщает Управление экологии и природных ресурсов КГГА в Facebook . Ураганный ветер несет над столицей облако пыли и песка, из-за чего видимость очень низкая. Ожидаются порывы ветра 17-22 м/с. Данное погодное явление обусловлено изменениями климата: бесснежная зима, отсутствие привычной нормы осадков.
Киево-Печерская Лавра по решению комиссии по чрезвычайным ситуациям Киева закрыта на карантин.
С сегодняшнего дня, 16 апреля, усилен контроль на въездах в столицу. Водителям и пассажирам транспорта на основных въездах в Киев измеряют температуру.
За останні 8 років чинний Генплан та зонінг істотно застаріли: потрібно змінювати функціональне призначення земельних ділянок, переглядати межі червоних ліній та розв’язувати проблеми із магістралями
У Дніпрі СБУ блокувала діяльність пов’язаного з російським криміналом злочинного угруповання, причетного до вчинення терактів у Полтавській та інших областях
Коронавирус в Киеве: метро откроют не раньше июня
Коронавирус в Киеве заблокировал обычную жизнь столицы. Так, с 17-марта город остановил работу учебных заведений, кафе, рынков и непродуктовых магазинов. Наземный общественный транспорт ездит по специальному графику, а метро из-за карантина было закрыто в ночь на 18 марта. Возобновить работу столичного метрополитена планируют не раньше июня.
COVID-19 у Вінниці: захворіли 49 медиків. В реанімації — 21 пацієнт
COVID-19 у Вінниці: захворіли 49 медиків. В реанімації — 21 пацієнт Автор: Ольга БОБРУСЬ April 16th, 10:58am Станом на 15 квітня у Вінниці зареєстрували 105 хворих, в яких лабораторно підтвердили інфікування коронавірусом. Серед інфікованих 73 людини не були за межами країни, тож вірус підхопили на території України. Вік інфікованих від 10 місяців до 73 років.
Кашпіровський розповів про коронавірус та вінничанку, якій видалили пухлину телегіпнозом
Кашпіровський розповів про коронавірус та вінничанку, якій видалили пухлину телегіпнозом Автор: Ольга БОБРУСЬ April 15th, 2:55pm Понад 30 років тому відомий психотерапевт Анатолій Кашпіровський вийшов у всесоюзний телеефір - по «1-му телеканалу». Тоді провели його дебютний телесеанс. Зараз колишній вінничанин живе у Москві та веде трансляції на Ютубі.
Об этом сегодня, 16 апреля, на брифинге в Сумской облгосадминистрации сообщил и.о. директора Сумского областного лабораторного центра Владимир Збаражский. По его словам, Сумской лабораторный центр получил новый прибор для исследований образцов на коронавирус. Это амплификатор планшетного типа. При его помощи можно проводить сразу 96 исследований.
14 квітня пожежу на території трьох лісництв Народицького спецлісгоспу, що в Житомирській області, ліквідували. Про це повідомляє пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області. «Станом на 14:00 14 квітня пожежа на території Народицького, Кліщівського та Базарського лісництв Народицького ДП «Народицький СЛГ» ліквідована», – йдеться у повідомленні.

17-19 квітня
Такі блокпости запрацювали відсьогодні до 20 квітня 2020 року на всіх в'їздах у Київ з метою запобігання поширення коронавірусної інфекції. Відтак у цей період обов'язковою є термометрія для водіїв та пасажирів, які прямують до столиці.
"Сталінки" дорожчі за новобудови: чому зростають ціни на вторинне житло
Протистояння первинного і вторинного ринків житлової нерухомості дійшло до межі. Протягом останніх місяців ціни на вживані квартири істотно підвищилися при стабільному попиті. Що відбувається? (рос)
У четвер, 16 квітня, приблизно о 13:00 хтось підпалив суху траву у столичному Голосіївському парку, після чого вогонь перекинувся на ліс, постраждали також тварини. Як повідомляється на сторінці Національного парку "Голосіївський", найбільше постраждала його південна частина – квартал № 24. Через сильний вітер вогонь було важко приборкати.
Київ очолив рейтинг міст із найбільш забрудненим повітрям у світі – у Чорнобильську зону виїхав Кличко (Відео)
Портал iqair , який відстежує рівень забруднення повітря в режимі реального часу, поставив Київ на перше місце антирейтингу світових міст. Індекс забруднення повітря столиці України становить 169 пунктів (дуже високий рівень небезпеки) при нормі в 50 пунктів.
На вулиці столиці виїхала спецтехніка "Київавтодору" через задимленість у місті, пов'язану з пожежами в зоні відчуження, повідомив мер столиці Віталій Кличко в Фейсбуці.
Горсовет Житомира решил запретить посещение храмов и массовых религиозных мероприятий на Пасху из-за опасности распространения коронавируса
Працівник Шаргородського районного суду Вінницької області Петро Костенюк за допомогою 3D-принтера виготовив 36 захисних щитків (візорів) для місцевої лікарні. Про це інформує прес-служба суду. «У такий нелегкий для наших медиків час працівники Шаргородського районного суду Вінницької області вирішили внести і свою посильну допомогу для їхнього захисту.
З моменту введення обов'язкового температурного скринінгу при в'їзді в Київ було виявлено десятки осіб з високою температурою. Про це на брифінгу розповів мер Києва Віталій Кличко. Він наголосив, що на в'їзді в столицю виявили близько 40 людей з високою температурою. Жодного із цих людей не пропустили в Київ. «На в'їздах зафіксували 40 людей з температурою, шестеро з них були оглянуті медиками.
Жесткие карантинные ограничения на въезде в Киев завершатся раньше, чем было запланировано изначально. Об этом на брифинге заявил мэр Киева Виталий Кличко.
За словами мера Києва, з суботи, 18 квітня, буде обмежено доступ до міських кладовищ української столиці, виняток стосуватиметься тільки поховань - з дотриманням норм, встановлених на час карантину.
Розглядається дві версії виникнення пожеж в Житомирській області – суховії та навмисний підпал. Про це Міністр внутрішніх справ заявив сьогодні, 19 квітня, під час засідання оперативного штабу в Овручі. Нарада відбулася за участі секретаря РНБО Олексія Данілова, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови ДСНС Миколи Чечоткіна…
Вирішується питання щодо оголошення підозри молодикам. За скоєне їм загрожує покарання від штрафу до п'яти років позбавлення волі.Як тільки поліцейські виявили в мережі Інтернет відео, де двоє молодих людей на моторолерах без номерних знаків підпалили очерет на березі річки Ірпінь, відразу розпочали їхні пошуки.Інформацію про підпал внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань
Станом на 15.00 неділі, 19 квітня, сили Держслужби України з НС продовжують надавати допомогу з гасіння природних пожеж працівникам лісгоспів на території Житомирської області та Державному агентству України з управління зоною відчуження (ГАЗВ) Чорнобильської АЕС у Київській області.
Президент Володимир Зеленський звільнив із посади начальника Управління СБУ в Кіровоградській області Олексія Петрова.
Патрулювання біля кладовищ у столиці розпочала Національна поліція спільно з представниками Муніципальної варти. Про це йдеться на сайті поліції Києва . За інформацією з сайту поліції, це має запобігти порушенню карантинних заходів. Правоохоронці також нагадали, що поминальні дні в столиці перенесли на 6 червня.
Розповіли, чи закриють продуктові ринки у Вінниці через карантин
Розповіли, чи закриють продуктові ринки у Вінниці через карантин Автор: Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ April 17th, 1:03pm У п’ятницю, 17 квітня, міський голова Сергій Моргунов провів брифінг щодо протидії коронавірусу в Вінниці. Зокрема, розповів про актуальну статистику захворювань в місті, чому вінничан лікують вдома і про те, як міські служби будуть діяти на Великдень.

Коментарі