Головні новини останнього тижня свят + Анонси


Верховна Рада ухвалила в остаточному другому читанні законопроєкт "Про повну загальну середню освіту", який виводить приватні школи з під дії статті 7 мовного закону – це було однією з вимог Угорщини у конфлікті з Україною.
Про це повідомляє "Європейська правда".
За законопроєкт у четвер, 16 січня, проголосували 327 народних депутатів.
Як пояснили у Міносвіти, закон передбачає три моделі вивчення української мови у школах. Відповідна стаття документа була написана за результатами численних консультацій з представниками національних меншин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії.
Окрема модель сформована для учнів шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС.
У початковій школі вони навчатимуться материнською мовою, поряд з вивченням державної. У 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.
Водночас приватні заклади освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти за кошти фізичних та/або юридичних осіб, мають право вільного вибору мови освітнього процесу та зобов’язані забезпечити оволодіння їх учнями державною мовою відповідно до державних стандартів.
Нагадаємо, на думку глави МЗС Вадима Пристайка, Угорщина має зняти вето з проведення Комісії Україна-НАТО на політичному рівні після ухвалення Україною закону "Про середню освіту".
Як відомо, Угорщина блокує засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів і президентів. Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що країна не блокуватиме засідання тільки після внесення поправок до законів про мову та освіту.


Вісдставка Зе!прем’єра


Інші важливі новини


Анонси

20.01 - 11:00

Конфронтації та насильство ультраправих в Україні. Презентація та обговорення річного моніторингового звіту
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Пресконференція на тему "Конфронтації та насильство ультраправих в Україні. Презентація та обговорення річного моніторингового звіту", де буде представлено результати річного моніторингу ультраправого насильства за період з 14 жовтня 2018 до 14 жовтня 2019 року, моніторинг проводила ГО "Інститут Республіка" за підтримки Rosa-Luxemburg-Stiftung в Україні.

Учасники: Оксана Дутчак - соціолог, координатор моніторингового дослідження; Олена Шевченко - голова ГО "Інсайт"; Максим Буткевич - правозахисник, координатор проекту "Без кордонів".
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями. Додаткова інформація за тел.: (044) 289-14-35
пресконференція, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Рейтарська, 8/5-А

патенту на ноти
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Музичний гурт "Антитіла" вимагатимуть рішенням суду припинення дії (анулювання) патенту на "ноти", винаходу патентного троля С. Лапковського
засідання, правопорядок
Мiсце проведення заходу Печерський районний суд

20.01 - 12:30

Пресконференція Патріарха Київського і всієї Руси - України Філарета на тему: "Відродження Київського Патріархату"
органiзатор не вказано, мiсто Київ

Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями
пресконференція, релігія
Мiсце проведення заходу вул. Рейтарська, 8/5-А

20.01 - 13:00

Пам'ятна зустріч оборонців Донецького аеропорту "кіборгів"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Пам’ятна зустріч оборонців Донецького аеропорту "кіборгів" до 5-ї річниці героїчної оборони Донецького аеропорту. Цього дня в музеї зберуться побратими, родини загиблих військовослужбовців, волонтери, представники громадськості. У програмі: вшанування пам’яті загиблих героїв у просторі музейного виставкового проекту "Український Схід", спеціальна екскурсія; концерт за участю виконавців: Тетяни Король, Христини Соловій, Сашка Положинського (концертна зала).

Організатори: Оргкомітет ветеранів-захисників ДАП, Національний музей історії України у Другій світовій війні.
Тел.: (097) 168-86-57, warmuseum.kiev@gmail.com
зустріч, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Лаврська, 27 [Національному музеї історії України у Другій світовій війні]

20.01 - 13:00

Скандал з "плівками Гончарука": чи піде прем'єр у відставку і чи чекати дострокових виборів?
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Руслан Бортник - директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, Руслан Бізяєв - політичний експерт, Сергій Белашко - директор Агентства соціальних комунікацій
пресконференція, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13 [пресцентр]

20.01 - 17:00

Перша відкрита зустріч "Конкурсна процедура на топ-посади державної служби: просто про складне"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Спікери: Олександр Стародубцев, голова НАДС; Світлана Котляревська, радник Прем'єр-міністра України та засновник HR GOV Club; Катерина Горошко, координатор проекту Help Desk - бази знань кандидата на державну службу. До відкритої зустрічі запрошуються кандидати на посади топ-менеджерів країни.
Реєстрація (обов’язкова) до 14.00 17 січня - http://bit.ly/OpenMeetingNACS. Тел.: (066) 231-78-67
зустріч, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Прорізна, 15 [6-й поверх]

21.01 - 10:00

Комунікаційний форум "Україна і сучасне державотворення" до Дня Соборності України
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Організатор: Інститут української мови НАН України. У центрі уваги стануть питання розвитку держави та утвердження суверенітету України.

У форумі візьмуть участь науковці та практики політичних процесів.

Реєстрація до 19 січня за тел.: (095) 184-61-63
форум, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Предславинська, 35-Д [готель "Alfavito"]

21.01 - 11:00

101-ша річниця Соборності України: що найбільше об'єднує і що роз'єднує українців
органiзатор Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, мiсто Київ
Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України; Олексій Гарань - науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА; Антон Дробович - директор Українського інституту національної пам'яті; Андрій Єрмолаєв - керівник в Strategic Group Sofia; Володимир Кулик - головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України; Анатолій Ткачук - директор з питань науки і розвитку Громадської організації "Інститут громадянського суспільства" (tbc); Василь Яблонський - радник директора Національного інституту стратегічних досліджень.
Реєстрація - https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdMKvVyoumouDSESeM4es5bmKolXI2Mg0xdepswW2nv1NxSYQ/viewform
Тел.: (050) 444-33-46
пресконференція, суспільство
Мiсце проведення заходу Український кризовий медіацентр

21.01 - 11:00

Панахида у Михайлівському Золотоверхому Соборі за загиблими Кіборгами Донецького аеропорту та усіма загиблими учасниками бойових дій
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Панахида у Михайлівському Золотоверхому Соборі за загиблими Кіборгами Донецького аеропорту та усіма загиблими учасниками бойових дій, які ціною свого життя відстоювали територіальну цілісність та свободу України. Захід відбудеться з ініціативи Громадського об'єднання "Серця Кіборгів". Панахиду очолить Предстоятель ПЦУ Блаженніший Митрополит Епіфаній.
Збір - о 10.40. Подія у ФБ - https://www.facebook.com/events/470189567225178/
молитва, суспільство
Мiсце проведення заходу Михайлівський Золотоверхий собор

21.01 - 11:00

Круглий стіл на тему: "Що буде з депозитами у 2020 році?"
органiзатор Фінансовий клуб, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (050) 412-48-61, press-centreun.un@ukr.net
Учасники: Михайло Довбенко, перший заступник голови Правління Індустріалбанку; Андрій Прусов, заступник голови Правління Банку Форвард; Олег Кляпко, директор департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку; Дмитро Замотаєв, начальник департаменту роздрібного бізнесу Глобус Банку; Олена Подгаєцька, начальник центру обслуговування фізичних осіб Альтбанку. Модератор - керуючий партнер "Фінансового клубу" Руслан Чорний
обговорення, фінанси
Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20 [1-й поверх, пресцентр]

21.01 - 14:30

Публічна дискусія "Порядок денний європейської інтеграції: амбіції України на 2020 рік"
органiзатор проект "Громадська синергія", мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (050) 039-07-82, ylytvynenko@civic-synergy.org.ua
Організатор: проект "Громадська синергія", що фінансується ЄС та виконується МФ "Відродження", у співпраці з "Європейською правдою" та Українською стороною Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Серед спікерів: Дмитро КУЛЕБА, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Матті МААСІКАС, голова Представництва Європейського Союзу в Україні; Тарас КАЧКА, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України - Торговий представник України та інші урядовці й експерти.
Реєстрація - з 14.00. Акредитація (обов’язкова)
дискусія, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Володимирська, 49-А [зала Inveria]

22.01 - 15:00

"СТОП Фальсифікат. МЕД".Державний контроль за якістю та безпечністю меду
органiзатор ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів", мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: anna@ukrinform.com

До участі запрошені: Тарас Висоцький - заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Микола Мороз - генеральний директор Директорату з безпечності харчових продуктів Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Олександр Лозовицький – керівник підрозділу політики якості Директорату розвитку сільських територій Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Ольга Шевченко – т.в.о голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; Михайло Малков – заступник координатора програм ФАО в Україні; Анна Бурка - національний консультант ФАО; Владислава Миронова - голова ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів"; Ольга Котехова – заступник голови ГО "Громадський контроль захисту прав споживачів"; Віталій Башинський – голова Громадської ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; Едуард Кричфалушій - Українська асоціація експортерів та переробників меду; Володимир Стретович – президент Спілки пасічників України; Тетяна Васильківська - голова правління “Всеукраїнське братство бджолярів”.


Додаткова інформація за тел.: 063-468-63-18, е-mail: stop.fake2019@ukr.net (Ольга Котехова).


Контактні телефони: (044) 299-03-32, 299-05-01


Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
круглий стіл, суспільство
Мiсце проведення заходу Укрінформ [Зала 2]

22.01 - 18:00

Урочисте відзначення 157-ї річниці Січневого Повстання 1863 р.
органiзатор не вказано, мiсто Київ
У заході візьмуть участь посли Республіки Польща, Литовської Республіки, Республіки Білорусь, представники української державної влади, Верховної Ради України і Міністерства закордонних справ
святкування, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Госпітальна, 24-А - Київ [Національний музей "Київська фортеця"]

23.01 - 10:00

Експертне обговорення "Запровадження відсоткової філантропії в Україні"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Експертне обговорення "Запровадження відсоткової філантропії в Україні" щодо необхідності запровадження відсоткової філантропії в Україні.
Організатор: Центр демократії та верховенства права. Метою обговорення є напрацювання єдиної позиції громадських організацій, благодійних фондів та інших неприбуткових організацій щодо інструменту відсоткової філантропії та його реалізації в Україні. До участі запрошуються представники громадських та міжнародних організацій, благодійних фондів, а також інші експерти та фахівці у галузі оподаткування та благодійності, що зацікавлені у адвокації процесу запровадження інструмента відсоткової філантропії в Україні.
Реєстрація - з 9.30. Реєстрація до 20 січня - https://forms.gle/mZUayNNTZtSw82XR8. Довідки: v.didyk@cedem.org.ua
обговорення, суспільство
Мiсце проведення заходу вул. Б. Хмельницького, 56-А [Panorama Conference Hall в Сityhotel]


25.01 - 10:00

Конференція "Українське Міжмор'я: долаючи периферійність"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Організатор: Центр близькосхідних досліджень (Association of Middle East Studies).

Вступне слово: Ігор Семиволос - виконавчий директор, Центр близькосхідних досліджень; Сергій Данилов - керівник проєкту, Центр близькосхідних досліджень. Конференція проводиться у рамках проєкту "Попередження конфліктів у Південній Україні", здійснюваного громадською організацією "Центр близькосхідних досліджень" (AMES) за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (www.ned.org) на території південних районів Запорізької та Херсонської областей.
Реєстрація - з 9.30. Контакти: sdanylov@gmail.com, (093) 624-89-44
конференція, суспільство
Мiсце проведення заходу Кримський дім

25.01 - 17:00

Масштабна реконструкція бою за завод "Арсенал"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Масштабна реконструкція бою за завод "Арсенал". Постановка бойових дій, які точилися у січні 1918 року між військами УНР та проросійськими більшовиками, проходитиме четвертий рік поспіль. Після реконструкції відбудеться традиційний пам’ятний смолоскипний марш від Арсенальної площі до Аскольдової могили, присвячений Героям Крут.
Тел.: (063) 624-93-14
показ, суспільство
Мiсце проведення заходу Арсенальна площа

05.02 - 10:00

Судове засідання у справі щодо розтрати коштів, виділених на облаштування "Стіни"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Судове засідання у справі щодо розтрати коштів, виділених на облаштування "Стіни" на українсько-російському кордоні
засідання, правопорядок
Мiсце проведення заходу Вищий антикорупційний суд





Новини центральної України
13-14 січня
Международный аэропорт «Борисполь» в прошлом году обслужил 15,26 млн пассажиров и принял 110 тысяч рейсов. Так, по сравнению с 2018 годом пассажиропоток увеличился на 21,1%.
С января по ноябрь 2019года в Киеве назначили субсидии 254 тысячам домохозяйств.
Депутат “Київської команди” Вадим Ноздря подасть заяву про складення депутатських повноважень на найближчому сесійному засіданні Київради. Про це він повідомив Руху ЧЕСНО. Політик так вирішив, оскільки відтепер очолить державну компанію “Укрспецекспорт”.
Серед найбільш популярніших міжнародних напрямків аеропорту "Київ" імені Ігоря Сікорського у 2019 році - Мінськ (Білорусь), Варшава (Польща) та Шарм-ель-Шейх (Єгипет), серед внутрішіх - Одеса, Запоріжжя і Львів.
Доходи Києва від туристичного збору за 2019 рік становили понад 63 мільйони гривень - це майже вдвічі більше у порівнянні з 2018 роком.
Ліквідація прориву тепломережі у Голосіївському районі Києва біля ТРЦ Оcean Plaza триватиме до 15 січня.


15-17 січня
Поліція розслідує завищення вартості виконання комплексу робіт з реконструкції парку відпочинку в урочищі «Наталка» в Оболонському районі Києва, яке у 2018 р. КП «Київзеленбуд» замовив ТОВ «ХБСП Мегабуд ЛТД», ТОВ «Будмонтажсервіс 1» та ТОВ Фірма «Скала» на загальну суму 121, 72 млн грн.
Суд повернув заступнику прокурора міста Києва позов про визнання протиправними дій Департаменту містобудування та архітектури КМДА з видачі містобудівних умов та обмежень на реконструкцію корпусу № 4 (літ. Е) заводу «Арсенал» під адміністративну будівлю з паркінгом по вул. Московська, 8 (перехрестя вулиці Московської та Кловського узвозу) у Печерському районі Києва.
С момента обнаружения повреждения ремонтные бригады работали в круглосуточном режиме.
У четвер, 16 січня, об 11.00 в прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" розпочнеться прес-конференція на тему "ПАТ "Київметробуд" - чи є світло наприкінці тунелю? Перспективи метробудівництва в столиці України".
Работы по строительству новых станций метро Сырецко-Печерской ветки на Виноградарь ведутся в плановом порядке.
В Киевметрострой заявили, что катастрофически отстают от графика
Метро на Виноградарь. Счета Киевметростроя арестованы
Подрядчика строительства метро на Виноградарь заподозрили в попытках хищения бюджетных денег
У Києві планують побудувати четерту лінію метро, а на вже існуючих лініях - добудувати нові станції.
История элитного комплекса Анатолия Войцеховского. Здесь велись переговоры, терялись сумки с деньгами и отдыхали звезды политики и бизнеса.
“Бюджетна гречка”: як витрачають депутатські фонди столиці
Депутатський фонд столичного депутата у 2019 складав 645 тисяч гривень. Це не найбільша сума серед головних міст України. Зазвичай ці кошти витрачають на блаштувати дитмайданчик, замінити вікна, пофарбувати стіни в під'їздах будинків або видати готівку пенсіонерам. Депутати подають це як власну заслугу чи благодійність, але насправді депутатські фонди - це частина бюджету, яка наповнюється за раху
СБУ: полтавські посадовці на ремонтно-будівельних роботах вкрали понад 22 мільйони
Служба безпеки України викрила протиправний механізм привласнення коштів чиновниками обласного та місцевого бюджетів під час виконання ремонтно-будівельних робіт на об’єктах соціальної сфери Полтавщини
Последнее время над Киевом поднимается не характерный белый туман. На мнения киевлян и экспертов на тему "туман или смогу" разделились. Наши корреспонденты побывали на пресс-конференции, врач и чиновники соответствующих департаментов рассказали есть ли проблема смога в Киеве.
С появлением новых эвакуаторов в Киеве, количество автомобилей, которые забирают на штрафплощадку, увеличилось до 100 единиц на день. В Киевтранспарксервисе сообщают, что неправильно припарковать машину стоит ни много ни мало - 2000 гривен. В эту сумму входит вызов эвакуатора, содержание автомобиля на штрафплощадке и, непосредственно, штраф.
Рабочая неделя подходит к концу, а погода в Киеве позволяет отдохнуть вне дома. К тому же, в столице есть много мест и мероприятий, где можно весело провести время. Журналисты 44.ua выбрали для вас самый интересные события этих выходных - 18 и 19 января. Ethno jazz Concert of SV Savana Все любители джаза официально приглашены!
Президент призначив керівника хмельницького управління СБУ
Хмельницьке управління Служби безпеки України отримало нового начальника. Про це йдеться в указі президента України розміщено на офіційному сайті глави держави. Датований указ 15 січня. «Призначити Ігоря Івановича Вуїва начальником Управління Служби безпеки України у Хмельницькій області», - йдеться у тексті указу №12/2020 .


18-19 січня
На пешеходном мосту возле "Лейпцига" установлены стеклопакеты пешеходной галереи, на завершающем этапе установка крыши.
Погодні умови у Києві сприяють накопиченню забруднюючих речовин у повітрі, усе зміниться після випадання опадів, посиленням вітру і зниженням температури.

Коментарі