Головні новини 17-23 червня + Анонси


Скликаний 20 червня Філаретом Собор оголосив про скасування рішення щодо розпуску УПЦ КП і відновлення діяльності цієї релігійної організації. Про це йдеться у постанові зібрання, оприлюдненій у Facebook журналістом Міланом Лелічем.
"Помісний собор не затверджує, а відміняє постанову архієрейського, чи так званого Помісного собору, бо це був не Помісний собор, а зібрання підписів архієреїв, одного священика та двох мирян" про умовну ліквідацію УПЦ КП, на вимогу Вселенського Константинопольського патріарха Варфоломія. Без умовної ліквідації Київського Патріархату не могло бути об'єднавчого собору українських церков 15 грудня 2018 року і надання Томосу про автокефалію. Помісний собор постановляє, що Українська Православна Церква Київського Патріархату зареєстрована державним органом та продовжує своє існування і діяльність на благо українського народу і української держави", - йдеться у постанові.
"Собор" Філарета також подякував Вселенському патріархату за надання Томосу про автокефалію, але оголосив, що зміст документу "не влаштовує" зазначене зібрання.
"Томос про автокефалію, наданий Українській Православній Церкві 6 січня 2019 року в Константинополі (Стамбулі), не відповідає статуту автокефальних Церков, яким володіють всі автокефальні Церкви, і тому ставить Українську Православну Церкву в залежність від Константинопольського Патріархату. Собор дякує Вселенському Константинопольському патріархові Варфоломію і всім архієреям Матері-Церкви за намагання розв'язати українську церковну проблему, але нас не влаштовує зміст Томосу про автокефалію Православної Церкви України", - заявило ініційоване Філаретом зібрання.

Більше про церковні справи

Печерський районний суд Києва  визнав факт безперервного проживання Міхеїла Саакашвілі в Україні протягом 5 років, що дозволяє йому балотуватися у народні депутати на дострокових парламентських виборах.
Така сама ситуація з нардепом Олександром Онищенком, якого підозрюють у відмиванні грошей в енергетиці. Він переховується від слідства закордоном. Але обставляє це як участь в змаганнях з кінного спорту.


Інші важливі теми новин

 Анонси
24.06
Дострокові вибори: за яким принципом пройдуть і хто потрапить в парламент?
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Руслан Бортник - директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики; Олесь Доній - екс- нардеп, політичний експерт; Кирило Молчанов - політолог.


Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13

24.06 - 09:00

Чи зможуть аналітичні центри зберегти свій вплив на зміст державної політики після виборів 2019 року?
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: https://forms.gle/VnwEZnTNVEsbymiZA
Організатори: Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Інститут Європейської політики (Німеччина). Публічна дискусія проходить в рамках проекту "Платформа аналітики та міжкультурної комунікації" за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.
Мета заходу: обговорення актуальних питань роботи аналітичних центрів у післявиборчий період, діяльності аналітичних центрів у регіонах та співпраці всередині громадського сектору, що дасть змогу виокремити найактуальніші тенденції, які потребують реагування, та розробити відповідні рекомендації для аналітичних центрів. Під час заходу також буде презентовано результати порівняльного дослідження кращих практик діяльності українських та німецьких аналітичних центрів, яке проводиться Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Інститутом Європейської політики (Берлін). Дослідження дає уявлення про спільні та відмінні риси діяльності аналітичних центрів, розкриває проблеми їхнього розвитку у специфічних контекстах, а також містить рекомендацій для обох сторін.
обговорення, політика

Мiсце проведення заходу вул. Володимирська, 49-А

24.06 - 12:00

Пресконференція "Моніторинг електоральних орієнтацій населення України", 24 червня
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Моніторинг за результатами загальнонаціонального опитування населення, проведеного з 13 до 21 червня 2019 року.
Учасники: голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка Ольга Балакірєва, директор з розвитку Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка Володимир Барабаш, директор Центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук.
прес-конференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Рейтарська, 8/5-А

24.06 - 12:00

Пресконференція "Таємні архіви радянських спецслужб переїдуть до спеціального Архіву"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: http://bit.ly/2KsYaYh
Учасники: Степан Кубів – перший віце-прем'єр-міністр України; Володимир В'ятрович – голова Українського інституту національної пам'яті; Ігор Кулик – директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті; Андрій Когут – директор Галузевого державного архіву СБУ.
Щоб гарантувати вільний доступ до відомостей про минуле країни, Український інститут національної пам’яті створює свій Галузевий державний архів. Кабінет Міністрів України передав Українському інституту національної пам’яті приміщення площею понад 11 тисяч кв.метрів у Києві (вул. Пухівська, 7, корпус № 5). Тут облаштують Архів Інституту національної пам’яті. Згідно реформи декомунізації, до Архіву перевезуть матеріали репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму за 1917-1991 роки. Відтак буде забезпечено сталий відкритий доступ до цих документів. Наразі ці документи зберігаються у Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах. Однак робота з історичними матеріалами є невластивою для правоохоронців та силовиків. Спершу приміщення Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті планується реконструювати. Наступний етап — фізичне переміщення архівних документів.
Для журналістів – об 11.00 трансфер від Українського інституту національної пам’яті, вул. Липська, 16. Ізсобою мати паспорт.

Мiсце проведення заходу вул. Пухівська, 7

24.06 - 14:00

Пресконференція "Тенденції тижня: прогнози політологів", 24 червня
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Данило Богатирьов - політолог; Антон Фінько - політолог, експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології; Валентин Гладких - політичний експерт ГО "Слово і діло". Спікери обговорять хід виборчої кампанії в Україні, чергові рішення Зеленського, синод ПЦУ.


Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13


25.06 - 09:30

INDUSTRY4UKRAINE FORUM 2019
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: Програма та реєстрація - https://www.industry4ukraine.net/forum/#null
Перша зустріч представників промислових бізнес-асоціацій та кластерів, яка має на меті узгодження та прийняття Маніфесту платформи Industry4Ukraine. Деталізація та обговорення положень документу в контексті вимог до всіх гілок влади - в центрі уваги учасників форуму. Оргкомітет форуму: Рада підприємців при КМУ, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Торгово-промислова палата України, Асоціація "підприємств промислової автоматизації України", Офіс реформ при КМУ, ДП "Укрпромзовнішекспертиза".
форум, економіка

Мiсце проведення заходу ул. Хрещатик, 7/11

25.06 - 11:00

Робоча нарада з проведення підготовчої роботи з перегляду та змін квот на експорт аграрної продукції в ЄС
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: andreychuk@fru.org.ua, (044) 251-70-65
Робоча нарада з проведення підготовчої роботи з перегляду та змін квот на аграрну продукцію, які визначені в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Проводить: Федерація роботодавців України. У заході візьмуть участь представники Мінекономрозвитку та Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, аграрного сектору.
засідання, економіка

Мiсце проведення заходу вул. М.Коцюбинського

25.06 - 14:00

Круглий стіл на тему: "Експортний потенціал галузі видавництва: складнощі та можливості"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: https://forms.gle/JMbDvNW2Gy6v7T5t8, підтвердження реєстрації 24 червня.
До участі у заході Офіс з просування експорту запрошує представників галузі літератури та видавничої справи (книги, періодика, журнали, друковані ЗМІ, літературні фестивалі). Під час заходу планується дослідити актуальний стан галузі видавництва та обговорити питання: огляд тенденцій на світовому ринку видавничих послуг; експортна стратегія як основа успішної інтернаціоналізації бізнесу; освітні можливості для видавництв від Офісу з просування експорту; потреби галузі щодо державної підтримки в сфері експортної діяльності. На заході будуть присутні представники Офісу з просування експорту, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, профільних організацій та бізнесових кіл. Детальніше про захід - https://preview.mailerlite.com/r1p4l1
круглий стіл, економіка

Мiсце проведення заходу вул. Грушевського,12/2 [удинок уряду, каб. 459]

26.06 - 12:00

Аудит витрачених міжнародних та державних коштів на реалізацію житлових програм ВПО та відновлення Донбасу за 2014-2019
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (050) 412-48-61, press-centreun.un@ukr.net
Організації ВПО вимагають від новообраного Президента України зобов'язати Кабінет Міністрів України до кінця 2019 року провести аудит витрачених міжнародних та державних коштів на реалізацію житлових програм ВПО та відновлення Донбасу за 2014-2019 із залученням незалежних аудиторів, та громадського сектору, як дорадчого органу, і оприлюднити результати аудиту.
Спікери: Микола Греков - мер м. Олександрівськ Луганської області, доброволець "Айдар"; Лілія Вірьовкіна - голова ГО "Ти потрібен Україні", ГС "Сильніші разом"; Рустем Еміралієв - голова ГО "Кримські переселенці"; Ганна Макада - голова ГО "Об'єднання переселенців "Квітень - 2014"; Олександр Лавриненко - голова ГО "Спільнота біженців з Донецька та Сходу України".
прес-конференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20

26.06 - 12:00

Аудит витрачених міжнародних та державних коштів на реалізацію житлових програм ВПО та відновлення Донбасу за 2014-2019
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (050) 412-48-61, press-centreun.un@ukr.net
Організації ВПО вимагають від новообраного Президента України зобов'язати Кабінет Міністрів України до кінця 2019 року провести аудит витрачених міжнародних та державних коштів на реалізацію житлових програм ВПО та відновлення Донбасу за 2014-2019 із залученням незалежних аудиторів, та громадського сектору, як дорадчого органу, і оприлюднити результати аудиту.
Спікери: Микола Греков - мер м. Олександрівськ Луганської області, доброволець "Айдар"; Лілія Вірьовкіна - голова ГО "Ти потрібен Україні", ГС "Сильніші разом"; Рустем Еміралієв - голова ГО "Кримські переселенці"; Ганна Макада - голова ГО "Об'єднання переселенців "Квітень - 2014"; Олександр Лавриненко - голова ГО "Спільнота біженців з Донецька та Сходу України".
прес-конференція, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20

26.06 - 18:00

Презентація онлайн-курсу "Церква і освіта"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: https://forms.gle/gXaTejVXj397NDU18?
Онлайн-курсу Віталія Хромця - доктора філософських наук, директора Несторівського центру. Освітня платформа nestor 4.0 https://nestor.net.ua/. Основні питання, що розглядаються в курсі: Що таке “церковна освіта” і як її відрізняти від християнської і релігійної освіти? Яке місце церкви в освітньому світському середовищі? Що на практиці означають такі явища як світськість і конфесійність? Що являє собою сучасний дискурс богословської освіти у вітчизняному освітньому просторі? Які тенденції і перспективи майбутнього розвитку освіти, пов'язаної з церквою, в сучасній Україні? Подія на сторінці Facebook: https://www.facebook.com/events/519638992114885/?
презентація, суспільство

Мiсце проведення заходу вул. Межигірська, 25

28.06 - 11:00
28.06 - :
Звитяга нескорених
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Комплексні спортивні змагання для ветеранів бойових дій, які отримали фізичні травми різного ступеню складності. Ініціативу громадської організації "Федерація стронгмену України" підтримано розпорядженням КМДА. Заплановані змагання з пауерліфтингу, штовхання ядра, волейболу сидячі, веслування, інвастронгу. Також у програмі легкоатлетичний забіг, фітнес майстер-класи, психологічні лекції, показові виступи стронгменів, святковий рок-концерт.
змагання, суспільство

Мiсце проведення заходу Арка дружби народів

29.06 - 09:00

День Дунаю - забруднення дельти ріки мікропластиком
органiзатор не вказано, мiсто не вказано
Інформація щодо акредитації: Olena.marushevska@gmail.com; (067) 906-20-61
День Дунаю – ключова подія, яка є частиною Спільних Дунайських досліджень – найбільшого спільного міжнародного моніторингу Дунаю від верхів’я до гирла.
Захід включатиме: Прес-брифінг щодо нової системи державного моніторингу поверхневих вод, запровадженої цього року в Україні, її переваг та внеску ЄС у цій сфері. Презентацію нових методів моніторингу, таких як аналіз екологічного ДНК, розчиненого у воді, що дозволяє визначити всі живі істоти, присутні в річці протягом останніх 3 днів та нецільовий скринінг хімічних речовин, що має можливість проаналізувати сотні токсичних речовин у воді, які не включені в регулярний моніторинг. Демонстрацію накопиченого мікропластику у пробовідбірнику, встановленому вперше в Україні. Результати досліджень європейських річок показують, що часточки пластику повсюдно присутні у воді.
Очікується, що завдяки отриманим даним можна буде вперше визначити рівень забруднення Дунаю мікропластиком та внеску кожної країни. Екологічний квест для молоді та музичні виступи. Організатори: Державне агентство водних ресурсів України, Міністерство екології та природних ресурсів України спільно з Кілійською ОТГ, проєктом ЄС  "Водна ініціатива ЄС + для Східного партнерства" та проєктом ЄС - ПРООН "Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря: обрані заходи". Запланована участь: Миколи Кузьо - заступника Міністра екології та природних ресурсів України; Ірини Овчаренко - голови Державного агентства водних ресурсів України; Йоганнеса Баура - керівника напряму "Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище" Представництва ЄС в Україні; Юнони Віденіної - тематичного лідера з комунікації, проект EUWI+; Ярослава Слободніка - координатора Спільних Дунайських досліджень 4 та Спільних Чорноморських досліджень (EMBLAS-Plus). Спільні Дунайські дослідження - це одночасні дослідження якості вод по всій довжині Дунаю, які проводяться кожні 6 років за участю 13 країн басейну за підтримки Міжнародної комісії з захисту р. Дунай.

 Для представників ЗМІ буде організований мікроавтобус з Одеси до Кілії та назад.
брифінг, екологія

Мiсце проведення заходу не вказано

05.07 - 09:30
Прессніданок: Обмін думками стосовно виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (транспортна галузь)
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: tetiana.kuras@egis.ukraina.com
Доповідачі: Віктор Довгань - заступник міністра інфраструктури України з питань Європейської інтеграції; Йоганес Бауер - голова відділу експлуатації 3 "Економічне співробітництво, енергія, інфраструктура та навколишнє середовище", Представництво ЄС в Україні; Олів’є Уден - заступник керівника групи проекту ЄС ASSIST. З нагоди успішного проекту AASISTS, що фінансується ЄС, відбудеться також вечірній прийом для створення та зміцнення ділових зв’язків – о 18.30.
круглий стіл, економіка

Мiсце проведення заходу бул. Т. Шевченка/вул. Пушкінська, 5-7/29 [ресторан Atmosfera (дах готелю "Прем'єр Палац")]


Новини центральної України
17-18 червня
В Киевсовете обещают закончить работы по укреплению берегов и строительству зоны отдыха к к              онцу 2020 года
Купання у забрудненій воді Ворскли може призвести до потрапляння в організм людей кишкових паличок, які викликають понос і блювоту
У Полтавському університеті економіки і торгівлі ціни на навчання не змінилися у порівнянні з минулим роком, в інших вишах Полтави вартість навчання зросла
Кір не залишає Житомирську область: за тиждень – майже 40 хворих
Упродовж тижня на кір у Житомирській області захворіли 36 людей. Про це 18 червня Житомир.info повідомила заввідділом епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Лутай. «За останній тиждень, станом на 13.06, на кір захворіли 36 людей: 18 дорослих та 18 дітей. У Житомирі – 9…
Службову особу відділення КП «Територіальний центр соціального обслуговування», яку підозрюють в отриманні неправомірної вигоди відсторонено від посади.

19-20 червня
Расследование Антимонопольного комитета Украины показало, что тендер на реконструкцию транспортной развязки на Шулявском мосту стоимостью 600 миллионов гривень компания "Северо-украинский строительный альянс" выиграла с вопиющими нарушениями.
Сотрудники Главного управления по борьбе с коррупцией и организованной преступностью СБУ прекратили в Киеве деятельность межрегионального конвертационного центра с общим оборотом в 300 млн грн.
У ніч на четвер, 20 червня, помер черкаський журналіст Вадим Комаров, який 46 днів перебував у комі після нападу на нього невідомих у центрі Черкас
Столичная власть ведет переговоры с международными финансовыми организациями по запуску "трам-трейна", который должен соединить Троещину с правым берегом Днепра.
У травні 2019 року на електронних земельних торгах, організованих Головним управлінням Держгеокадастру в Житомирській області, аграрії придбали права оренди на 7 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 199,66 гектара. Ділянки розташовані на території Бердичівського, Коростишівського, Малинського та Чуднівського районів Житомирської області.
СП «Полтавська газонафтова компанія» опублікувала геологічну інформацію про Новомиколаївське родовище, що у Полтавській області (Новосанжарський район).
В Киеве в четверг, 20 июня, более 60 домов на пяти улицах остались без воды. Об этом сообщает пресс-служба ″Киевводоканала″. С 10:00 ремонтные бригады работают над локализацией и ликвидацией повреждений на сети холодного водоснабжения. Вода временно отсутствует по таким адресам: ул. Тростянецкая, 3; пер. Владислава Зарембы, с 3 по 65; ул. Максима Рыльского, 25; ул. Лятошинского, 8А

21-23 червня
На вихідних у зв’язку з проведенням масових заходів у центральній частині Києва зміниться робота трьох станцій метрополітену.
20 червня в Луцьку "Океан Ельзи" відіграв безкоштовний концерт, під час якого лідер гурту та очільник партії "Голос" Святослав Вакарчук знайомив присутніх із членами партійної команди та розповідав про те, чому потрібно перезавантажити політичну систему. На території, де відбувався концерт, була символіка партії, а перед його початком звучали ролики "Голосу".
Полтавські комунальники «спалилися» на фіктивному тендері через брудний сканер
Полтавське КАТП-1628 допустило до аукціону на контейнери для портального сміттєвоза лише дві фірми з однаковими плямами на документах
Питанням реалізації проекту реконструкції майданів Соборний та Перемоги у Житомирі займатиметься робоча група під головуванням «транспортного» заступника мера Дмитра Ткачука. Розпорядження «Про створення робочої групи з питань реалізації проекту реконструкції майданів Соборний та Перемоги у місті Житомир» міський голова Сергій Сухомин підписав 21 червня 2019 року.
На ремонт тротуарів у Житомирі потрібно майже 2 млрд грн. Відповідь на петицію
Орієнтовна вартість приведення покриття вулиць та провулків Житомира до належного технічного стану в цінах 2019 року становить 1,9 млр грн. Про це йдеться у відповіді заступника Житомирського міського голови Дмитра Ткачука на петицію «Ремонт тротуарів у місті». На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.
Один народжується - двоє помирають: про кількість населення Хмельниччини Один народжується - двоє помирають: про кількість населення Хмельниччини Автор: Ніка САФРОНОВА June 20th, 7:13pm В області проживає 1,2 мільйона осіб. Кількість населення скорочується. Померлих вдвічі більше від новонароджених.


Коментарі