Пожежа в Шабуніна і дорожчий долар. Головані новини 20-26 липня + Анонси


-                      Верховна Рада знизила зелений тариф для промислових виробників електроенергії з сонця
-                      У Польщі затримали попереднього голову «Укравтодору»
-                      В Окружному адміністративному суді Києва могли готувати захоплення влади
-                      Горів будинок Голови Центру Протидії корупції Віталія Шабуніна

У червні уряд уклав меморандум з інвесторами відновлюваних джерел енергії про реструктуризацію "зеленого" тарифу. Ряд найбільших асоціацій ВДЕ погодилися на цей документ, однак УАВЕ відмовилася приєднатися. Умови меморандуму: зменшення тарифів на 15% для СЕС та на 7,5% для ВЕС, також зупинка реалізації PrePPA договорів для сонячної генерації, перехід до аукціонної моделі для визначення тарифу з 1 липня. Вітрова енергетика збереже можливість реалізувати договори з гарантованим "зеленим" тарифом, які були підписані раніше, адже таких проєктів небагато. На виконання умов меморандуму між урядом та "зеленими" інвесторами народні депутати збиралися розглянути законопроєкт про зниження "зеленого" тарифу.
Для втілення цього меморандуму розробили законопроєкт №3658 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії”. Його розглянули на позачерговому засіданні парламенту 21 липня.
Документ передбачає введення аукціонів з 2020 року і обов'язкове введення в дію сонячних електростанцій потужністю більше 1 МВт і ветроелектростанций більш 5 МВт (або однією з турбін).
Водночас експерти зазначали, що власники домашніх електростанцій отримуватимуть виплати за "зеленим тариф", проте лише з частини СЕС, встановленої на дахах і фасадах будівель і капітальних споруд. Проте для цього споживач ще має підтвердити, що ці споруди — капітальні.
Одним із шляхів вирішення цієї проблеми, за словами експертів, було накладення президентом вето на новий закон, оскільки в ньому порушені конституційні права громадян.
На думку голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг, якби "обнулювався" тариф для вже працюючих електростанцій, які збудували Ахметов, Хмельницький, Дубневичі, Косюк, Веревський, Хмельницький, ICU, Аваков, Мартиненко, Клюєв, "то безумовно таке б ніхто не допустив — було б вето".



Підозрюваний у звинуваченнях суддя ОАСК Павло Вовк вбачає «бажання призначати на посаді суддів з-за кордону»
Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку та ще шести суддям. Всі вони підозрюються в створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади.

Горів будинок Голови Центру Протидії корупції Віталія Шабуніна
Антикорпціонер Віталій Шабунін заявив про підпал будинку, поліція встановлює обставини

Цього тижня увагу преси здобув і колишній нардеп Давид Жванія. Він заявив, що п’ятий Президент України Петро Порошенко і його команда захопили владу в 2014 році, "купивши" підтримку в Євросоюзі і пообіцявши олігархам вигоди.
У команді Порошенка назвали учасником Партії Регіонів четвертого Президента Віктора Януковича.
На парламентських виборах 2014 року Жванія входив до керівництва виборчого штабу "Блоку Петра Порошенка". У грудні 2016 року нардеп-утікач Олександр Онищенко заявляв, що за місце у парламенті давав гроші Жванії.
У 2004 році Жванія був заступником керівника штабу блоку "Наша Україна", брав активну участь у подіях "Помаранчевої революції". У 2006 році обраний народним депутатом України до парламенту 5-го скликання від блоку "Наша Україна". Через рік був одним із засновників політичної партії "Наша Україна", але у грудні 2006 року залишив її. На початку 2007-го увійшов до новоствореної громадської організації "Народна самооборона".
У червні 2010 року створив та очолив у Верховній Раді депутатську групу "Право вибору". У грудні 2010-го увійшов до складу Комітету з економічних реформ при президенті України. У 2010-2012 роках був членом Колегії партії Християнсько-демократичний союз.
На парламентських виборах 2012 року Жванія пройшов до Верховної Ради по 140-му округу на  Одещині як самовисуванець та безпартійний. Згодом був членом фракції "Партії регіонів" у Верховній Раді 7 скликання, але вийшов із неї 30 листопада 2013 року, на початку "Революції гідності".



Омбудсмен Людмила Денісова: «близько 7000 громадян України відбувають покарання за кордоном, в тому числі 2000 – в РФ».
У Криму відбулося перше засідання у справі Джемілєва

Інші теми новин

Анонси
27.07 - 10:00
Забезпечення житлом військовослужбовців Збройних сил України
органiзатор Міністерства оборони України, мiсто не вказано

Онлайн-брифінг на тему: "Забезпечення житлом військовослужбовців Збройних сил України. Результати громадського обговорення".


Спікер:  Назім Агаєв – кандидат психологічних наук, директор Департаменту гуманітарного та соціального забезпечення Міністерства оборони України.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

27 июля в 13:00 информационное агентство ГолосUA проведет пресс-конференцию на тему:
«Резкий скачок курса валют: когда ждать обвала гривны?»

В пресс-конференции примут участие:

- Илья Несходовский- директор Института  социально-экономической трансформации;

- Ростислав Кулиш - налоговый консультант, предприниматель, директор и учредитель Аудиторской компании "Кей Солюшнз";

- Игорь Чаленко -экономический эксперт. 

ВНИМАНИЕ! НА ПЕРИОД КАРАНТИНА ПРЕСС-КОНФЕРЕНЦИЯ БУДЕТ ПРОХОДИТЬ БЕЗ ПРЕДСТАВИТЕЛЕЙ СМИ. ЖУРНАЛИСТЫ МОГУТ СМОТРЕТЬ ПРЕСС-КОНФЕРЕНЦИЮ В ОНЛАЙН-РЕЖИМЕ.

28.07 - 09:15

Засідання ВАС у справі незаконного заволодіння коштами "Енергоатому"
мiсто Київ

30.07 - 15:00

Розсекречення Державною архівною службою України архівних документів комуністично-тоталітарного режиму 1917-1991 років
органiзатор Державна архівна служба України, мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: anna@ukrinform.com

Спікер:  Анатолій Хромов - голова Державної архівної служби України.

Коротко. Мета заходу - оперативне та  ініціативне інформування громадськості про розсекречені Державною архівною службою архівні документи та заходи, які вживає Укрдержархів у справі відновлення та збереження національної пам’яті України, розбудови й зміцнення відкритого суспільства та демократичної держави.

Питання для спікера можна надсилати на зазначену електронну адресу.

У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV


Контактний телефон Прес-центру: (044)  299-03-32

31.07 - 11:00

Російська пропаганда та плани Кремля на півдні України
органiзатор Міжнародний центр протидії російській пропаганді, мiсто Київ

Учасники: Ібрагім Сулейманов – голова Херсонського міського Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління БО ККСЦ "Куреш"; Наталя–Дануте Антано Бімбірайте - голова правління Херсонської міської громадської організації "Культурний центр Україна – Литва"; Анжела Литвиненко – голова ГО Херсонський обласний центр "Успішна жінка"; Юрій Кочевенко -  директор "Міжнародного Центру протидії російській пропаганді", модератор.


Питання до обговорення:

-          Що  відбувається в інформаційному просторі півдня України?

-           Які форми та засоби використовує російська пропаганда. Які ставить  цілі: чи досягає їх?

-          Як Україні захистити свої південні інформаційні кордони?


Коротко. Як повідомляють організатори, Кремль продовжує ведення інформаційних операцій проти України, особливе місце, в яких займають наші південні території. Саме вони розглядаються росіянами як один з можливих плацдармів нового наступу.

Довідково. "Міжнародний Центр протидії російській пропаганді" (МЦПРП) - неурядова організація. Команду Центру складають фахівці з питань комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, які об’єднали свої знання та досвід для протидії руйнівним інформаційним впливам.

Контактна особа: Олена Солоніна - пресаташе МЦПРП, тел.: +38(050) 234-55-71; e-mail: helenauakrim@gmail.com
Круглий стіл відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM. Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

31.07 - 14:00

Засідання ВАС про обвинувачення народного депутата України VIII скликання у поданні недостовірних відомостей у декларації
мiсто Київ
Засідання ВАС у справі про обвинувачення народного депутата України VIII скликання у поданні недостовірних відомостей у декларації. ФБ - https://www.facebook.com/sap.gov.ua/

13.08 - 08:00

Засідання у справі про обвинувачення депутата Київміськради та його двоюрідного брата у незаконному заволодінні земельними ділянками
мiсто Київ
Засідання Вищого антикорупційного суду у справі про обвинувачення депутата Київської міської ради та його двоюрідного брата у незаконному заволодінні земельними ділянками на території міста Києва. ФБ - https://www.facebook.com/sap.gov.ua/


Новини центральної України
У Києві біля станції метро "Мінська" пролунав вибух. Про це повідомляє "Київ Оперативний" на Facebook . "Поблизу із станцією метро "Мінська" таки стався вибух. Поки невідомо, що саме вибухнуло, але нагадаємо, що раніше ми повідомляли про "підозрілу валізу", – мовиться в повідомленні. Інформації про можливих потерпілих унаслідок вибуху поки немає.
На рынке новостроек Киева самые дорогие квартиры продают в Печерском районе.
У центрі Луцька поряд з автобусом, де Максим Кривош (Плохой) захопив заручників, приблизно 15:20 пролунав вибух. Про це повідомляє УНН . Наразі відомо, що терорист кинув з автобусу невстановлений вибуховий пристрій, що вибухнув. Ніхто не постраждав. А кореспондент УНІАН з місця подій овідомляє, що у Луцьку сталося близько трьох вибухів.
Захватчик автобуса позвонил Бутусову. Тот предложил обменять себя на заложников
Злоумышленник позвонил журналисту на личный номер
В Луцьку захопили автобус - за даними СБУ, в ньому близько 10 людей. Нападник нібито має при собі зброю та вибухівку. Що про нього відомо?
Вибухотехніки в Києві знешкодили два саморобних вибухових пристрої на ринку "Мінський", повідомив мер столиці Віталій Кличко.
Партія "Слуга народу" висуне своїх кандидатів у мери у всіх обласних центрах України, заявляє лідер партії Олександр Корнієнко.
В Україні виявили 30 видів глистів. Що потрібно знати вінничанам? Автор: Ольга БОБРУСЬ July 20th, 9:00pm Існує понад 150 видів гельмінтів (глистів), які здатні вражати людину і паразитувати в її організмі. З них на території України виявили майже 30 видів (75% становить ентеробіоз, 20% — аскаридоз).
Житомирська міська рада ухвалили звернення до Верховної ради, групи «Житомирщина» в Верховній раді, обласної ради та інших місцевих рад з приводу грального бізнесу. Включити це питання до порядку денного на початку позачергової сесії 21 липня запропонував голова фракції Блоку Петра Порошенка, керівник бюджетної комісії Юрій Мойсеєв, який і зачитав текст звернення.
Під час брифінгу 20-го липня Юрій Ботнар розповів, що сума за його вбивство перевищувала 900 доларів, а названа сума – навіть не половина вартості його смерті. За словами заступника міського голови Юрія Ботнара, з моменту, відколи розпочалася спецоперація, він припинив спілкування з рідними, аби максимально правдиво зімітувати своє зникнення.
Занедбане сміттєзвалище у центрі Тального перетворили на зону відпочинку. Зараз це простора площа, де збирається молодь, діти та дорослі для перегляду кінофільмів і мультфільмів, – пишуть “Вісті Черкащини“. 4-го липня літній кіно-майданчик знову запрацював. Планували його відкриття ще на День молоді – 28 червня. Але у зв’язку з епідемічною ситуацією відкриття довелось відкласти.

22-23 липня
У Києві поліція посилила заходи безпеки в місцях масового скупчення людей та на вулицях міста. Задіяні додаткові наряди поліції і військовослужбовці Національної гвардії України, повідомила пресс-служба столичної поліції. Правоохоронці посилено патрулювати ринки, транспортні розв'язки і станції метрополітену.
Проект Генплану Києва передбачає децентралізацію міста, створення системи ділових комплексів
Проект Генерального плану Києва передбачає створення системи багатофункціональних громадсько-ділових центрів і перенесення акцентів розвитку центру на лівий берег, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації у вівторок.
За добу 21 липня в Україні коронавірусну хворобу COVID-19 підтвердили у 829 осіб, водночас 973 хворих одужали, а 16 пацієнтів померли.
У Києві біля метро "Вокзальна" виявили дві підозрілі валізи – проводиться евакуація (оновлено)
У Києві закрили на вхід та вихід станцію метро "Вокзальна" після анонімного дзвінка про мінування. Крім того, біля входу до метрополітену на площі Космонавтів виявили дві валізи, що мають підозрілий вигляд. Про закриття станції попередило КП "Київський метрополітен" у Facebook . "Увага! Станцію "Вокзальна" зачинено на вхід та вихід. Правоохоронці проводять перевірку", – зазначили там.
Компания "Киевгорстрой" приняла: ЖК "Кирилловский гай", "Гвардейский", "Freedом", "Lake house", "Twin house", "Urban park".
У Полтаві чоловік викрав автомобіль і взяв у заручники поліцейського – ГУ НП (доповнено)
У Полтаві поліція проводить спецоперацію із затримання підозрюваного у викраденні автомобіля. Зловмисник погрожує гранатою. Як повідомляє пресслужба обласної поліції , зараз із чоловіком ведуть переговори.
Автовикрадачем, який взяв в заручники офіцера поліції, виявився 32-річний мешканець Полтави, повідомляє «Українська правда» із посиланням на поліцію області. Чоловік працював автослюсарем і вже мав проблеми із законом. «Особу встановлено, це 32-річний місцевий житель, раніше судимий за майнові та наркозлочини», - повідомила спеціаліст відділу комунікації ГУ Нацполіції у Полтавській області.
У водосховищах Дніпра морська риба-голка і дрібна медуза стали звичними мешканцями, проте останнім часом ці морські тварини вже зустрічаються в районі Києва, що говорить про катастрофічний стан річки, заявляють в Асоціації рибалок України.
Житомирський виконком на засіданні 23 липня проголосував за проєкт рішення, яким передбачається створення системи інформування населення за допомогою чат-ботів в Viber та Telegram. Інформація стосуватиметься аварійних відключень води, ремонту доріг, зміни руху транспорту та інших події міста. За відповідне рішення проголосували всі члени виконавчого комітету.
Департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства і продовольства Республіки Білорусь ввів тимчасову заборону на постачання свинини із території Вінницької, Волинської, Запорізької, Херсонської, Рівненської, Сумської, Тернопільської та Чернігівської областей України. Там були зареєстровані випадки захворювання африканською чумою свиней, пише agroportal.
Вранці 22 липня біля будівлі Сумської міської ради власники розважальних закладів, барів та ресторанів збирали підписи під зверненням до місцевих депутатів з вимогою дозволити роботу закладів після 23.00, пише Суспільне. У листі-зверненні йдеться про те, що заклади перебувають на межі закриття, працівники звільнені або знаходяться у неоплачуваних відпустках.
Комісія з питань найменувань підтримала перейменування низки київських вулиць (перелік)
21 липня відбулось останнє перед місцевими виборами засідання київської Комісії з питань найменувань, де підтримали перейменування низки вулиць та об’єктів у місті, зокрема, й досі безіменних. Про це повідомив член Комісії та громадський активіст Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

24-26 липня
Победитель тендера на строительство паркинга по фиктивным документам обналичил и присвоил государственные деньги
У Києві на Майдані Незалежності в четвер ввечері, 23 липня, поліція очепила частину території. Про це з місця події повідомив кореспондент "5 каналу" Петро Троць. Зазначається, що правоохоронці перевіряють інформацію про замінування готелю "Козацький. Утім, в ході перевірки предмета правоохоронці виявили, що він не становить небезпеки.
Сьогодні, 23 липня, Служба безпеки України викрила в Харківській області потужну організовану злочинну групу, відому по кримінальному прізвиську його лідера "Князя". Четверо лідерів й активних учасників ОЗГ були затримані в четвер. Банду створив раніше судимий за вбивство громадянин. Довгий час злочинці займалася вимаганням, рейдерством і вбивствами в Харківській, Дніпропетровській та Полтавській областях
Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко взяв участь у відкритті першої черги автомобільного обходу міста Полтави на трасі М-03 Київ – Харків – Довжанський, який зводять у межах Національної програми Глави держави «Велике будівництво».
В международном аэропорту "Борисполь" сообщают о постепенном восстановлении количества рейсов в разные страны.
З Чорнобиля на продаж везуть радіаційні ягоди та гриби
Поліція, що працює у зоні відчуження, затримала велику кількість ягід та грибів з підвищеним рівнем радіоактивних елементів, які хотіли вивезти для продажу за межі Чорнобильської зони.
У Києві 800 кілометрів зливової каналізації, більшу частину якої не ремонтували десятиліттями - Кличко
У столиці 800 кілометрів комунікацій зливової каналізації, більшу частину яких не ремонтували десятиліттями, заявив мер Києва Віталій Кличко.
У гуртожитку Київського політехнічного університету спалах коронавірусу. Про це повідомляє пресслужба Київської міської держадміністрації. Вже підтвердили 52 випадки захворювання серед курсантів. Це – третина мешканців. Загалом там проживають 152 людини. Наразі приміщення дезінфікують. Контактні особи – під медичним наглядом.
У МВС брак кадрів становить 17%, у патрульній поліції Києва - 34%. Про це розповів заступник міністра МВС Антон Геращенко в інтерв'ю УНН. За його словами, причина дефіциту кадрів криється у низьких зарплатах поліцейських. "Найбільший некомплект у нас зараз в патрульній поліції. Наприклад, в патрульній поліції Києва десь 34% некомплекту. Чому? Тому що зарплата патрульного — це 12 тис. грн.
Поблизу с.Дружба Костянтинівського району (Донецької обл.) і поблизу с.Велике Залісся Кам'янець-Подільського району (Хмельницької обл.) у п'ятницю рятувальники ліквідували пожежу пшениці на корені (загальна площа полів 80 і 300 га), повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.
COVID-19 виявили у Голосіївському районному суді Києва
Монастир ПЦУ в центрі Києва закрили на карантин
У Свято-Феодосіївському ставропігійному чоловічому монастирі в Києві виявили коронавірус, монастир закрили на карантин.
Перші 5 кілометрів об’їзної Полтави відкриті для проїзду — роботи коштували $75 млн
Першу чергу об’їзної навколо Полтави, вартістю 2,2 млрд грн, відкрили для проїзду за три роки після початку будівництва — триває проектування другої черги
Це якщо спеціальна комісія не визнає факту, що медик заразився вірусом на роботі
Київрада призначила нового заступника мера з питань здійснення самоврядних повноважень. Про це ввечері 23 липня повідомила пресслужба Київської міської ради. «Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати погодили призначення Олександра Харченка на посаду заступника голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень.
КЦ «Кінотеатр Київ»: з будівлі вивезли глядацькі крісла та обладнання
22 липня з кінотеатру «Київ» вивезли обладнання, яке перебуває на балансі попередньої адміністрації – культурного центру «Кінотеатр “Київ”». Про це повідомила головна редакторка UA-Times Ірина Ковальчук. Йдеться про обладнання, яке залишилося у будівлі кінотеатру після зміни орендаря у травні 2019 року. Зараз КЦ «Кінотеатр “Київ”» подає позов до КМДА щодо витребування цього майна.

Коментарі