Я не можу знайти сайт і мейл моєї громади. Це нормально?

На порталі децентралізації можна знайти електронні пошти й сайти 791 об’єднаних територіальних громад із 882. Цей текст пояснює, що рішення про створення сайту і можливість знайти електронну пошти громади не залежить від того, скільки в громади грошей, а від бажання представників ОТГ.


Де дізнатися рішення моєї громади, якщо в неї нема сайту?
Живу й працюю в Києві вже з десять років, але не перестаю цікавитися, як там удома. Головне “джерело” новин про громаду – мама, яка працює у шкільній бібліотеці. Нам переважно цікаві рішення ради громади й інформація про витрати і прибутки громади.
Мушу сказати, що за останні три роки лише через платформу «Доступ до правди» написав більше сотні запитів. А що вже казати про запити з робочих питань на офіційних бланках і дзвінки з уточненнями. Але маю право. Закон «Про доступ до публічної інформації» за 9 років привчив надсилати запити, якщо є питання до якоїсь державної чи місцевої установи. А як в мою Войнилівську об’єднану територіальну громаду написати запит? У ОТГ не гуглиться ні сайт, ні електронна пошта.
От і делегував питання «де дізнатися рішення ОТГ, якщо в неї нема сайту?» в органи з іншими повноваженнями: райдержадміністрацію, облдержадміністрацію, мінрегіонбуд, мін’юст і кабмін.

Ліс відповідей і дошки оголошень
Уже в РДА питання переслали “правильному” розпорядникові. У Войнилівській ОТГ відповіли:
«Рішення Войнилівської селищної ради ОТГ та інформація про бюджети і депозити ОТГ розміщуються на дошці оголошень, а також видаються на запит громадянам без будь-яких обмежень».
У ОДА порадили читати закон про місцеве самоврядування.
«Так статтею 5 Закону встановлено, що доступ до інформації забезпечується шляхом: 1) систематичного та оперативного оприлюднення інформації: в офіційних друкованих виданнях; на офіційних веб-сайтах у мережі Інтернет; на єдиному державному веб-порталі відкритих даних; на інформаційних стендах; будь-яким іншим способом; 2) надання інформації за запитами на інформацію», - йшлося у відповіді керівниці директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства регіонального розвитку Олени Котлярової.
Замміністра юстиції України Іванна Смачило повідомила, що публікація рішень ОТГ і відповіді на запити – робота секретарів місцевих рад.
Запит у Кабмін дав ще 178 відповідей від громад з різних кінців України. Деякі присилали посилання на власні сайти, інші пояснювали, чого в них їх нема.
Типові відповіді від громад:
«Рішення Бокіймівської сільської ради висвітлюються на інформаційних стендах громади».
«На Ваш запит про публікацію рішень, повідомляю, що на сайті Мирогощанської сільської ради публікуються всі рішення ради. Необхідну інформацію можливо переглянути за посиланням http://myrogoshanska.gromada.org.ua».

То наскільки нормально, щоб у ОТГ не було сайту? Може, громади без сайтів не мають грошей?
Для ОТГ в Україні не мати сайтів – не модно. За даними порталу децентралізації, в нашій державі є 882 громади. Тут же  можна знайти адреси електронних пошт і сайтів 791 ОТГ.




Немає помітної залежності в доходах і кількості населення між громадами, які публікують на порталі сайти й адреси електронних скриньок, а які ні. Єдине правило: найбагатші й найзаселеніші ОТГ мають сайти. Такий висновок напрошується, судячи з минулорічних доходів громад, опублікованих на розробленому в Міністерстві фінансів України інструменті BOOST від платформи Openbudget.

Так само не залежить чи громада, чиї доходи за 2018 рік опубліковані на BOOST, є міською, сільською, селищною.

І як тепер розуміти відсутність сайту й мейлу в громади?
Експерт із питань децентралізації, керівник проекту USAID «Громадяни в дії» Максим Лациба наголошує на тому, що на створення сайту громади має бути воля всередині громади:
«На рівні закону для органів місцевого самоврядування немає вимоги обов'язково створювати сайти. Закон навіть, якщо й говорить, що інформація публікується на сайті, то робиться примітка, що за його наявності… Все йде від бажання, і керівництва і громади, тобто людей. Це треба взяти, зробити і всі будуть тішитися від цього. Я думаю, що будь-який голова ОТГ буде радий, коли там велика його фотографія буде на сайті».
Експерт не бачить проблеми в доступі інструментів для створення сайтів громад. На підтвердження своєї позиції Лациба порекомендував очільникам громад ознайомитися з безкоштовним конструктором сайтів:
«Я знаю, що ОТГ навпаки хочуть створити сайт, тому що вони хочуть рекламувати свою роботу, показувати, як все працює. І мені відомо, що існує конструктор сайтів для ОТГ. Донорський проект розробив його. Вони дають можливість безкоштовно підключитися до цього порталу, і будь-яка ОТГ може швиденько створити собі там прийнятний такий сайт».
Але більшість наявних сайтів для ОТГ розробила комерційна компанія «Метастудія». За даними підприємства, вони створили понад 560 сайтів ОТГ. Розробка в них коштує 5 тисяч гривень. Підтримка сайту – 1 тисяча гривень на рік.
Менеджерка «Метастудії» Алла Осипишина, яка спілкується з громадами для залучення їх до розробки сайтів, зазначає, що кількість громад, які відмовляються “заводити” сайти, із року в рік зменшується. За її словами, процедура розробки сайтів часто гальмується через тривалу підготовку з боку громади технічного завдання й виділення на це коштів.

Можна створити сайт своїми силами, але він може залишитися приватною ініціативою
Події в громадах можуть ставати джерелами новин для загальнонаціональних медіа і привертати до них увагу. Наприклад, всередині серпня 2019 року в селі Гопчиця на Вінниччині археологи знайшли залишки шерстистого носорога. І низка національних медіа повідомляли про цю подію, покликаючись на сайт села.

Публікація про знахідку в Гопчиці на сайті «Укрінформ»

Цей сайт створив у 2015 році Олександр Саліженко. Він використав для цього шаблон блогової платформи WordPress, який коштував близько 60 доларів, на сьогодні це близько 1,5 тисячі гривень. Розміщення сайту в Інтернеті коштує приблизно тисячу гривень на рік. Олександр сам наповнює сайт і платить за домен.
Сторінка працює як медіа про село. На сайті Гопчиці розміщуються новини цього населеного пункту, є онлайн екскурсія місцевим музеєм, інформація для туристів і контакти сільради. Там немає рішень місцевої ради, але оприлюднено контакти сільради, на які можна писати запити.
«Я не знаю що буде, якщо я не зможу займатися сайтом. Знайти людину в селі, якій це цікаво, непросто», - нарікає Олександр.
У нього є вибір: або наповнювати сайт, поки це виходить, а далі - або залишати його, або передати сільраді.

Коментарі

  1. Я настільки вдячний Elegantloanfirm за те, що ви допомогли мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. Моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз володію бізнесом, який я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я так вам вдячний, містере Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар