Головні новини 26 листопада-2 грудня + Анонси


В 10 областях запровадили воєнний стан. Томос об’єднаній церкві готовий, а тепер би об’єднатися.



Внеділю 25 листопада малі броньовані катери "Нікополь", "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу" вирушили у плановий перехід з Чорного моря до Азовського. Корабельна група попередила російську сторону про намір пройти Керченську протоку. Ті сигнал прийняли, але не відповіли.
"Малий броньований артилерійський катер Військово-Морських сил Збройних сил України "Бердянськ" з метою дотримання міжнародних норм безпеки судноплавства зв’язався з береговим постом ПС ФСБ РФ та повідомив про намір проходження Керченською протокою. Інформація була отримана, але відповідь не надана. Проте, о 04:07 неділі, 25 листопада, зафіксовано переговори диспетчера "Керч" – "Берест-23" щодо виявлення кораблів ВМС ЗСУ. У той же час, на виклики кораблів українських ВМС диспетчери "Керч" та "Кавказ" не відповідали", – розповідає про ситуацію начальник прес-центру ВМС ЗСУ Олег Чалик.
Далі російський диспетчер озвучив вимогу до українських моряків відійти у так звану "зону очікування" задля подальшого проходу через Керченську протоку. Ті виконали вимогу, але попри це, назустріч українським кораблям висунулася група російських. Вони почали провокації, а потім один із них пішов на таран українського буксира.
"Було здійснено два тарани, в результаті чого пошкоджено нос, двигун і леєр, утримання по борту корабля, а також плотнік був з місця виштовханий, вже плаває у Керченській протоці. Було 15-16 навалів. Тобто, корпусом корабля об борт намагався зупинити подальший рух", – зазначає командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко.
Згодом два російських ударних вертольоти Ка-52 зайшли на бойовий курс і взяли на приціл українські кораблі, а потім російська сторона оголосила: рух під Керченським мостом заблокований. Нібито на мілину сів танкер.
Моряків і кораблі захопили росіяни і відвезли в Керч.
Через це ввечері зібрали засідання Ради нацбезпеки і оборони і пообіцяли воєнний стан. Говорили про 60 днів воєнного стану. Захоплення кораблів називали актом відкритої російської агресії проти українських військових. А в Росії – провокацією проти росіян.
На наступний було засідання парламенту. З 60 днів зменшили воєнний стан на 30 в 10 областях, які межують з РФ і Придністров’ям і домовилися, що вибори Президента гарантовано будуть 30 березня. Воєнний стан закінчиться 28 грудня. Судячи з логіки закону, щоб продовжити воєнний стан знову треба збирати парламент.
Полонених в найближчі дні в Керчі взяли під варту за законами РФ і відвезли всіх в Москву.
Не зрозуміло яка мета воєнного стану. Президент в парламенті говорив про скупчення російської армії біля кордонів України. Єдиний позитив – тренування інфраструктури і людей.
Президента звинувачували, що він хоче сконцентрувати владу і скасувати вибори. Вибори не скасували. Президент показав поступливість і не довів наявність загрози. Депутати засідали відкрито при камерах і ніяких фактів, які би довели загрозу не було. Тільки риторика: це агресія.
На час воєнного стану Україна не буде пропускати на свою територію росіян чоловічої статі у віці від 16 до 60 років, заявив голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал на нараді глав силових відомств щодо посилення обороноздатності під керівництвом президента Петра Порошенка "Обмежено в'їзд іноземців – перш за все, громадян Російської Федерації. Здійснюється непропуск громадян Російської Федерації у віці з 16 до 60 років, осіб чоловічої статі", – заявив він. "Що стосується громадян України – ніяких обмежень не існує", – уточнив Цигикал. Виключенням є гуманітарні цілі, наприклад похорон. "У разі виникнення обстановки гуманітарного характеру пропуск громадян Російської Федерації, які їдуть, наприклад, на похорон або з якоюсь іншою гуманітарною метою, ми пропускаємо", – додав глава Прикордонної служби.
За цей час збройні сили України на 3 грудня оголосили 15-денні навчання резервістів і військовозобов’язаних.
Далі буде…

27-29 листопада знову був синод Вселенського патріархату. Українські спікери кажуть, що текст томосу про автокефалію українській православній церкві вже написаний і його вручать як тільки буде новий керівник об’єднаної церкви.
Ввечері 29 листопада Генеральний Секретаріат Священного Синоду поширив письмове комюніке, де в пункті "с" сказано:
"Нарешті, в контексті раніше прийнятого Вселенським Патріархатом рішення про надання автокефалії Церкві України, і в очікуванні видання Патріаршого та Синодального Томосу, Святий і Священний Синод підготував Конституційну Хартію Української Церкви".
В грудні мають призначити дату скликання Об‘єднавчого Собору.
Цього тижня перший раз за 20 років інвентаризували майно в приміщеннях, які займає МП, у Києво-Печерській Лаврі і обшукували в справі про розпалювання ворожнечі намісника Лаври Павла.

Вкінці тижня в УПЦ Московського патріархату заявили про масовий виклик на допит до СБУ в якості свідків священиків у Рівненській області.
"Як повідомили в управліннях Рівненської та Сарненської єпархій Української православної церкви, священиків Рівненської області масово викликають на допит до заступника Начальника слідвідділу УСБУ в Рівненській області Туза Б.М.", - йдеться в суботу на сайті УПЦ МП.
Зазначається, що значна кількість священиків-благочинних Сарненської єпархії, а також 20 священнослужителів Рівненської єпархії отримали повістки про виклик на допит в якості свідка, без роз’яснення, про що саме свідчити.
Паралельно, з нагоди 27-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року президент нагородив орденами двох митрополитів Московського патріархату. Ордени князя Ярослава Мудрого V ступеняорден князя Ярослава Мудрого V ступеня отримали митрополит Сарненський і Поліський Анатолій (Олексій Олексійович Гладкий), який є керуючим Сарненською єпархією Української православної церкви Московського патріархату у Рівненській області, а також митрополит Черкаський і Канівський цієї ж церкви Софроній (Дмитро Савович Дмитрук).


Анонси
03.12 - 13:00
Звітно-виборча конференція фракції Радикальної партії
Інформація щодо акредитації: (093) 668-75-33, pressov.rpl@gmail.com
У заході візьмуть участь лідер РПЛ Олег Ляшко та депутати Верховної Ради

Мiсце проведення заходу просп. В.Лобановського, 119 [Stereo Plaza]

05.12 - 11:00
Круглий стіл на тему: "Санкції проти Росії: як втримати європейську єдність?"
органiзатор Центр "Нова Європа", органiзатор не вказано,
13 грудня 2018 року відбудеться засідання Європейської Ради, під час якого буде обговорюватись питання продовження санкцій щодо РФ. Деякі держави-члени ЄС вже зазначили, що продовження санкцій не має відбуватися в автоматичному режимі.

Центр "Нова Європа" під час заходу презентує інфографіки щодо впливу санкцій проти Росії та російських контрсанкцій на економіку Євросоюзу, а також низку аналітичних коментарів щодо позицій держав-членів ЄС стосовно продовження секторальних санкцій проти Росії. Учасники: Катерина Зарембо - заступниця директора Центру "Нова Європа"; Ернст Райхель - Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні; Сергій Лещенко - заступник керівника Головного департаменту з питань зовнішньої політики та європейської інтеграції, Адміністрація Президента України; Ласло Чаба Пап - заступник Глави місії Посольства Угорщини в Україні; Міхал Гєргонь - заступник Глави місії Посольства Республіки Польща в Україні; Александер Маркус - голова Правління Німецько-Української промислово-торговельної палати; Давіде Ла Чечіліа - Надзвичайний і Повноважний Посол Італійської Республіки в Україні (tbc); Луіс Телемаху - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Кіпр в Україні; Матея Крачун - Тимчасовий повірений у справах Словенії в Україні.
Реєстрація - https://goo.gl/forms/qYuT3xOEnF1EdgWu1


Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр

05.12 - 11:30
Круглий стіл "Що чекає банківській сектор у 2019 році?"
органiзатор Фінансовий клуб, органiзатор не вказано,
Інформація щодо акредитації: (050) 412-48-61, press-centreun.un@ukr.net
Серед спікерів: Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ; Сергій Наумов, голова правління "Піреус" Банку; Сергій Мамедов, голова правління Банку "Глобус"; Андрій Кисельов, голова правління Банку "Форвард"; Тамара Савощенко, заступник голови правління "Укргазбанку"; Сергій Єрмаков, заступник голови правління "ТАСкомбанку".

Модератором виступить керуючий партнер "Фінансового клубу" Руслан Чорний
круглий стіл, фінанси

Мiсце проведення заходу вул. Еспланадна, 20 [1-й поверх]

05.12 - 13:00
XVI з'їзд "Українського об'єднання патріотів - УКРОП"органiзатор не вказано,
Інформація щодо акредитації: (067) 650-84-84, press@ukrop.party
Одне з головних питань заходу - оголошення результатів президентських праймеріз УКРОПу, офіційне представлення переможця внутрішньопартійних виборів і кандидата у президенти України від партії та його програми розвитку держави. За підсумками з'їзду відбудеться прес-брифінг.
Реєстрація - з 12.00. Акредитація (обов'язкова)
Мiсце проведення заходу Броварський проспект, 15 [МВЦ, пав. №1]

19.12 - 14:30
"Шляхи розв'язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати". Слухання у Комітеті
Київ
Слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на тему: "Шляхи розв'язання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати".

До участі запрошено народних депутатів України, представників Адміністрації Президента України, центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування, всеукраїнських об'єднань профспілок та організацій роботодавців, органів місцевої влади, засобів масової інформації, наукових установ та інших.
Конт. тел.: 255-40-59, samoilyk-yu@rada.gov.ua, bondar-d@rada.gov.ua.
Вхід за картками акредитації через 9-й під'їзд
Мiсце проведення заходу Грушевського, 12/2 [конференц-зала]

07.12 - 10:00

Круглий стіл "Паспорт безпеки України 2018: національний та регіональний виміри".
Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 242-38-03, valerykr@niss.gov.ua
До участі у заході запрошені представники центральних органів виконавчої влади, експертного середовища, зацікавлених громадських організацій. На круглому столі будуть представлені результати виконання проекту "Паспорт безпеки України 2018", що був реалізований ГО "Центр міжнародної безпеки" та НІСД у співпраці з Міністерством інформаційної політики, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Укртелерадіопресінститутом, регіональними партнерами



Мiсце проведення заходу вул. Пирогова, 7-А [зала засідань вченої ради НІСД]

11.12 - 10:00

Конференція "Нова індустріалізація: спільні дії Уряду та бізнесу"
Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 584-28-36, press@ucci.org.ua
Проводять: Торгово-промислова палата України спільно з Комітетом по державно-приватному партнерству при ТПП України, Радою підприємців при КМУ, Мінекономрозвитку та інших органів державної та місцевої влади, за участю Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Під час конференції буде представлена Гала-сесія "Україна 2019: візія економічного зростання. Промисловість, інновації, фінанси, експорт" за участі керівництва уряду, представників бізнесу.

Також будуть проведені панельні дискусії "Як провести успішну індустріалізацію України в умовах фінансового дефіциту. Чинні та перспективні інструменти державної та недержавної підтримки промисловості", участь в яких візьмуть представники урядових та банківських структур, у тому числі МФО, бізнесу, наукових кіл, обласних та місцевих державних адміністрацій, потенційні інвестори (програма - https://ucci.org.ua/uploads/files/5beadc8068431557535451.pdf).
Реєстрація - з 9.00

Мiсце проведення заходу вул. В.Житомирська, 33 [ ТПП України, GRAND HALL CHAMBER PLAZA]

18.12 - 09:30
Семінар "Госпітальні закупівлі і національний перелік у 2019 році: можливі сценарії. Регулювання"
Київ
Учасники семінару зможуть отримати чіткі кваліфіковані поради, як себе вести в нестабільній політичній ситуації. Для кого семінар: керівники фармацевтичних компаній, дистриб'ютори, керівники департаментів із закупівель.

Реєстрація - з 9.00. Реєстрація (обов'язкова) за тел.: (044) 425-40-50, news@l-a.com.ua, https://www.legalalliance.com.ua. Вартість- 3500 грн, для клієнтів ЮК "Правовий Альянс" - знижка 20%

Мiсце проведення заходу вул. Болсуновська, 13-15 [IQ Business Center]


Новини центральної України
В Киеве намерены провести капитальный ремонт станции метро "Политехнический институт".
Колишній мер Конотопа, “свободівець” Артем Семеніхін прагне поновитися на посаді міського голови через суд, а секретаря Глухівської міськради Олену Демішеву, навпаки, намагаються позбавити посади.
Винничане состоянию на понедельник задолжали за потребленное тепло 53 млн грн.
Усі парковки в Києві повинні продаватися тільки через ProZorro, а попередні договори та договори з ФОПами на продаж талонів мають бути скасовані. (рос.)
Последние несколько лет Киев серьезно занимается ремонтом автодорог и проездов, пытаясь всячески отбросить стереотип о том, украинские трассы - страх любого европейца. Так, только в прошлом году в столице обновили рекордные 300 км дорожного покрытия. Такими же успехами мэр Кличко обещает похвастаться и по окончании 2018-го.
В Киеве просят демонтировать бронзовую скульптуру двух трудящихся под Аркой дружбы народов, которую установили в 1982 году и приурочили к 60-летнему юбилею образования СССР. Соответствующая петиция появилась на сайте Киевского горсовета.
У Вінниці підприємців оштрафували за дискримінаційну рекламу. Людей просять надсилати фото подібних оголошень
Про це повідомляє Depo.Кропивницький . Міський голова Андрій Райкович оголосив сесію відкритою. Нагадаємо, що у мерії розповіли, куди витрачатимуть гроші в 2019 році.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу міської ради. Міський голова Андрій Райкович нагадав, що саме зусиллями міської влади, яка проводила активні перемовини у Києві, вдалося знизити рівень порогу погашення боргів за газ для ДП "Кіровоградтепло" і домогтися номінацій від державного постачальника – НАК "Нафтогаз України", а не комерційного.
Зазвичай, вже в листопаді підприємці починають думати про майбутній новорічний заробіток, та попередньо замовляють новорічні дерева в лісгосппідприємствах. Цього року ціни на ялинки та сосни можуть «триматися» на рівні минулорічних. Про це Житомир.info 26 листопада розповіла прес-секретар Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віра Долгих.
Міський голова Сміли Олексій Цибко має намір балотуватися на пост Президента України. Відповідну заяву він подав сьогодні у центральну виборчу комісію.
28-29 листопада
Проект розв’язки на Житомирській трасі біля с. Чайки спричинив бурхливу реакцію захисників заповідного лісу. З кількох можливих варіантів Київрада розглядає єдиний – з вирубуванням лісу.
Дружина депутата Запорізької міськради від “Опоблоку” Руслана Божка заробила значні кошти одразу після започаткування бізнесу. До рейтингу запорізьких обранців, які мали найбільші заробітки 2017 року, потрапили також представники “Самопомочі”.
У ніч проти 2 грудня у столиці буде закрито рух транспорту мостом Патона в обох напрямках.
Киевские власти приняли решение поднять тарифы на вывоз мусора для людей и компаний.
Президент Петро Порошенко під час представлення нового голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Мисника громадсько-політичному активу, поставив новому очільнику низку задач із розвитку області та продовження започаткованих реформ.
Усі під'їзні шляхи до пунктів пропуску на західній ділянці кордону України повністю розблоковані. Про це "5 каналу" повідомили з Держприкордонслужби. Станом на ранок середи, 28 листопада, заблокованими лишалися пункти пропуску "Малий Березний" та "Ужгород", що на Закарпатті. Нині учасники акції на автомобілях з іноземною реєстрацією повністю звільнили рух.
Полтавська територіальна організація “БПП” протягом двох років витратила понад 4 млн грн.
Дві третини обранців Вінниччини не опублікували депутатських звітів на офіційному сайті Вінницької облради. Усі представники фракцій “Опозиційний блок” та “ Аграрна партія ” не звітують перед виборцями. Депутати обіцяють Руху ЧЕСНО, що розміщуватимуть свої звіти на сайті ради.
Надписи про гідність та совість затерті, які зробили активісти в ніч з 21 на 22 листопада – затерті
29 листопада 2018 року обвинувальний акт стосовно колишнього голови ДП «Луцький КХП №2» та начальника елеватора цього ж ДП скеровано до суду. Обом особам інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). НАБУ САП обвинувальний акт суд Луцький КХП №2
З 2 січня 2019 року розпочне свою діяльність новий структурний підрозділ Вінницької міської ради – департамент маркетингу та туризму. Таке рішення було прийнято сьогодні на сесії міської ради. Працівники новоствореного виконавчого органу працюватимуть над створення умов для всебічного розвитку туризму у Вінниці, просуванням бренду міста, збільшенням кількості туристів, у тому числі іноземних.
Обласна рада та КП «Полтавський обласний центр МСЕ» виграли чергову справу, а Тетяна Жабо показала документ, що за невиконання рішення суду керівництво облради можуть притягнути до кримінальної відповідальності
На 2019 рік управління ЖКГ буде просити у депутатів виділити 5 мільйонів на боротьбу амброзією
Сегодня, 29 ноября, на пленарном заседании Киевсовет поддержал проект решения, предусматривающий изменение инвестиционного договора с застройщиком, который хотел построить торговый центр на Почтовой площади. Так, теперь инвестор обязуется на этой площади возвести Музей с найденными археологическими ценностями в Киеве.
"Укрзализныця" разработала расписание скоростного поезда Kyiv Boryspil Express, который отправится в первый рейс 1 декабря. Об этом сообщают в пресс-службе "Укрзализныци". Отмечается, что поезд будет работать круглосуточно. Интервал движения - от 22 минут до одного часа, среднее время в пути - 35−40 хв.
Киев планирует расторгнуть договор со скандальным застройщиком "Маркон", который на Андреевском спуске, 14-16, хочет возвести 9-этажный отель. Такое решение депутаты Киевсовета приняли сегодня, 28 ноября, согласовав проект решения о расторжении договора аренды земельного участка на Андреевском спуске. По словам главы постоянной комиссии Киевсовета по вопросам градостроительства Александра Мищенко.
В шосткинскую полицию поступил звонок со странным сообщением. Звонивший сообщил, что российский спецназ собирается совершать прорыв в районе границы с Брянской областью. Полицейские через несколько часов нашли анонима. Им оказался 42-летний житель Шосткинского района. Мужчина объяснил, что смотрел канал "Рада". от негативных новостей у него не выдержали нервы и он напился.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу обласної ради. Цього року уклали контракти на реалізацію проекту "Реконструкція Дніпровської водоочисної станції МРВ "Дніпро-Кіровоград" вартістю 5 мільйонів 6 тисяч доларів та 95 мільйонів 91 тисяча гривень,
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу міської ради. Будівлі, що постраждали на вулиці Дворцовій, 8-а, - колишній "Громадський будинок" 1959 року забудови та по вулиці вулиці Дворцовій, 10, - "Колишній будинок театру "Казка", 1900 року, занесені до Переліку пам'яток містобудування, архітектури місцевого значення в області.
30 листопада -2 грудня
Регистрацию авто необходимо проводить в случае его ввоза в Украину на более 30 суток, раньше регистрировали транспортное средство, если ввоз в Украину был больше чем на 2 месяца.
В основном поезда будут курсировать в направлении зимних курортов Украины.
Швидкісний експрес із Києва до аеропорту "Бориспіль" зламався наступного дня після його запуску.
ПАТ "Укрзалізниця" розслідує причини технічної несправності залізничного експреса Київ-"Бориспіль" та обіцяє докласти максимуму зусиль для неповторення прикрої ситуації.
Рада оборони Вінницької області прийняла рішення на період дії воєнного стану заборонити цивільним особам носити військову форму
Система єдиного електронного квитка мала запрацювати в столиці ще 1 листопада. У КМДА пояснили, чому вона досі не працює
Один із рейкових автобусів Kyiv Boryspil Express, який урочисто запустили 30 листопада, зламався наступного дня після запуску, повідомляє кореспондент Громадського з місця події, - передає Хмарочос «Ми виїхали об 11:01 з вокзалу, мали прибути через 37 хвилин, але досі на підїзді. До аеропорту п’ять кілометрів і ось уже 12:15, а ми досі стоїмо», – розповів кореспондент.
Усі пасажири встигли на свої рейси, попри поломку рейкового автобуса до аеропорту «Бориспіль», повідомив в.о. голови «Укрзалізниці» Євген Кравцов на своїй сторінці у Facebook. «Щодо ситуації з рейковим автобусом, який зробив вимушену зупинку з технічних причин. Усі пасажири встигли на свої рейси.
В грудні 2017-го Київрада ухвалила рішення про ініціювання створення місцевої асоціації «Київська агломерація». З такою пропозицією виступив Київський міський голова Віталій Кличко. Було вирішено направити звернення до місцевих рад міст, селищ, прилеглих сіл щодо можливості об’єднання в столичну агломерацію. 
Із 1 січня 2019 року у комунальних лікарнях Полтави не залишиться жодного благодійного фонду
Благодійні фонди та жовті талончики у лікарнях Полтави можуть відійти у минуле вже у січні 2019 рок
В первый день зимы некоторые рейсы из аэропортов "Борисполь" и "Киев" ("Жуляны") задерживаются. Но в целом аэропорты работают в штатном режиме. Снегопад, который шел в Киеве всю ночь, 1 декабря, повлиял на работу столичных аэропортов. Так, в пресс-службе "Борисполя" сообщили, что возможніе изменения в расписани рейсов. 
В ближайшее время Киев откажется от использования полигона твердых бытовых отходов №5. Вместо него построят завод для перерабатывания мусора. Об этом сообщает пресс-служба КГГА. Полигон будет закрыт в ближайшие 2-3 года. Городская власть учла советы и пожелания западных партнеров (в частности, из Германии), после чего приняла волевое решение об отказе от привычного способа утилизации мусора.
Із всіх захворілих 60% не були щеплені проти кору.
Про це повідомили в головному управлінні житлово-комунального господарства, передає Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу міської ради. 801 із 802 житлових будинків наразі з централізованим опаленням, а це 99,8%, забезпечені теплом. У той же час, ще є проблеми із внутрішньо будинковими мережами багатоповерхівок.
У ЦВК таки визначилися з проведенням виборів в ОТГ по країні. Нагадаємо, що через уведення воєнного стану вибори були під загрозою.
Наразі в країні активізовано заходи щодо детінізації зайнятості та доходів населення, що забезпечує збільшення надходжень до Пенсійного фонду від сплати єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) та своєчасну виплату пенсій.


Коментарі