Транш МВФ, НАБУ без аудитора і розділення ДФС Новини 17-23 грудня + Анонси


УПЦ МП заперечує стосунок до Росії. СБУ пошукає родичів в Росії у держслужбовців. Павло Жебрівський покинув посаду аудитора НАБУ. Кабмін знову розділив податкову і митницю. МВФ погодив нову програму допомоги для України на 3,9 млрд дол. ЦВК оприлюднила план заходів на виборах Президента.



Верховна Рада цього тижня прийняла закон, який зобов’яязує релігійні організації, центр яких не в Україні вказувати це в назві. В першу чергу закон стосується церков Московського патріархату.
Але, в Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що вони не бачать підстав змінювати свою назву відповідно до закону №5309. Про це сказав речник УПЦ МП архієпископ Климент.
"Мені здається, цей закон до нашої церкви ніякого стосунку не має, тому що жодним чином ніде не прописано, що ми маємо стосунок, субординацію, керування з якимось закордонним центром, де є держава-агресор. В нашої церкви немає жодних підстав змінювати назву відповідно до цього закону, тому що наш керівний центр не знаходиться в державі-агресорі. Це, напевно, про когось іншого", — наголосив Климент.


СБУ за дорученням президента України перевіряє держслужбовців на наявність родичів, які можуть співпрацювати з російськими спецслужбами і терористичними організаціями "ЛНР" і "ДНР". Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" речник спецслужби Олена Гітлянська.
"Служба безпеки України в межах своєї компетенції виконує всі доручення президента. СБУ на постійній основі проводить перевірку держслужбовців щодо їхніх зв'язків з окупованим Кримом, "ЛНР", "ДНР", Росією", - сказала вона.
У разі встановлення фактів зв'язків зі спецслужбами Росії, наявності родичів, які співпрацюють з РФ і терористичними організаціями, рішення будуть прийматися в рамках чинного законодавства, зазначила Гітлянська.


Павло Жебрівський, призначений президентом Петром Порошенком на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро, написав заяву про складання повноважень.
"15.11.18 я направив заяву про складання своїх повноважень аудитора НАБУ до Адміністрації Президента України і з сьогоднішнього дня (з 19 грудня – УП) вважаю себе вільним від цих обов’язків", – написав Жебрівський.
Він пояснив таке рішення тим, що парламент не ухвалює необхідні документи для забезпечення роботи аудиторів НАБУ у Facebook.
"Для початку роботи аудиторів, необхідно прийняти ряд документів, положень, затвердити процедури та визначити бюджет процесу. Верховна Рада України це ігнорує. Це унеможливило виконання тієї роботи, яку вважав важливою і почесною у рамках діючого законодавства", – наполягає Жебрівський.
За його словами, потрібні проекти та пропозиції розроблені та направлені у "відповідні органи влади".
"Я поновлюю свою участь у політичному процесі, у тому числі – для боротьби з корупцією", – заявив Жебрівський.
19 червня Порошенко підписав указ про призначення аудитором НАБУ Павла Жебрівського, який до цього керував Донецькою військово-цивільною адміністрацією.


Кабмін схвалив постанову про реорганізацію Державної фіскальної служби шляхом поділу на Державну податкову і Державну митну служби.
Проект передбачає поділ ДФС на Державну податкову службу, в якій будуть підрозділи податкової міліції й і Державну митну службу як окремі центральні органи виконавчої влади.
Конкурс на керівників Державної податкової і Державної митної служби проведуть протягом трьох місяців після затвердження постанови Кабміну.
Відомо, що уряд спрямовуватиме та координуватиме діяльність цих служб через Міністра фінансів України.
Для реорганізації ДФС створять комісію, яку очолить заступник Міністра фінансів Сергій Верланов.
"Поділ ДФС на дві служби є важливим кроком на шляху до побудови якісної системи адміністрування податків і зборів. Реформа ДФС створить підґрунтя для демілітаризації податкових органів, покращить якість сервісів, які надаються платникам податків, підвищить прозорість та підзвітність роботи податкових та митних органів", – сказав Верланов.
Постанова враховує рекомендації Міжнародного валютного фонду та завдання, визначені середньостроковим планом пріоритетних дій Уряду до 2020 року.
Ці органи були окремо до 2012 року. І в попередніх планах реформ ДФС в старому форматі мала реформуватися. Але велика частина цих реформ не відбулися.


Міжнародний валютний фонд погодив нову програму допомоги stand-by для України. Загальна сума допомоги у рамках цієї програми складе 3,9 млрд доларів. Програма також передбачає негайне надання першого траншу у розмірі 1,4 млрд доларів США. Подальші виплати будуть здійснюватися кожні півроку.
Ця кредитна програма МВФ стала вже десятою в історії України. Мало яка з них доходить до кінця.
Програма stand-by буде зосереджена на 4 пріоритетах:
- продовження поточної консолідації бюджету, подальше зменшення держборгу;
- подальше зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу;
- посилення фінансового сектору;
- просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ.
Як повідомили у міністерстві фінансів, нова програма Міжнародного валютного фонду передбачає надання три транші. Рішення про виділення другого та третього траншів ухвалять у травні та листопаді 2019 року.
"Програма stand by допоможе Україні підтримувати макростабільність у найближчі роки, коли Україна змушена долати низку викликів, зумовлених посиленням тиску від російської агресії, президентськими і парламентськими виборами в 2019 році та необхідністю забезпечення пікових виплат по зовнішньому боргу", — заявили у Мінфіні.


Центральна виборча комісія затвердила календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення президентських виборів 31 березня 2019 року
Календар ЦВК опублікувала у своєму Facebook.
Відповідно до календаря, до 3 лютого 2019 року громадяни або партії мають висувати кандидатів на посаду президента. Їх реєстрація продовжиться до 8 лютого.
До 18 лютого вже мають утворити окружні виборчі комісії.
Передвиборча агітація триватиме до кінця 29 березня.
31 березня, власне у день виборів, голосування відбуватиметься з 8:00 до 22:00.
До 10 квітня мають оголосити офіційні результати виборів.Новообраний президент має розпочати виконувати свої обов'язки не пізніше 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів.




Анонси
24.12 - 09:00


Вшанування пам'яті Героя України В'ячеслава Чорновола з нагоди 81-ї річниці від дня народження
мiсто Київ
Мітинг Народного Руху на місці гибелі біля Козацького Хреста (5-й км траси Бориспіль-Золотоноша);


12.00 - на Байковому кладовищі; далі - біля пам’ятника на Європейській площі
покладання квітів, суспільство


Мiсце проведення заходу 5-й км траси Бориспіль-Золотоноша

24.12 - 09:00


Судове засідання (суддя - Л.Щебуняєва) з розгляду справи колишнього нардепа Миколи Мартиненка
мiсто Київ
Суд перейде до дослідження наданих прокуратурою Швейцарії за запитом НАБУ доказів
засідання, правопорядок


Мiсце проведення заходу вул. Дегтярівська, 31-А [Шевченківський районний суд м. Києва]

24.12 - 10:00


Заходи з нагоди 81-ї річниці від дня народження Героя України В'ячеслава Чорновола
органiзатор не вказано, мiсто Львів


10.00 - Покладання квітів до пам’ятника В.Чорноволу у парку "На валах", вул. Винниченка, 16-18. 11.30 - Круглий стіл "Роль Вячеслава Чорновола у становленні молодої особистості в сучасному суспільстві" у Будинку вчених, вул. Листопадового Чину, 6. м. Львів.
Тел.: (050) 462-34-21
покладання квітів, суспільство


Мiсце проведення заходу вул. Винниченка, 16-18
24.12 - 10:00


Прес-конференція лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко щодо попередніх результатів виборів до об'єднаних територіальних громад
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (067) 230-17-05
Прес-конференція лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко щодо попередніх результатів виборів до об‘єднаних територіальних громад, що пройдуть 23 грудня




Мiсце проведення заходу вул. Туровська, 13 [ прес-центр партії "Батьківщина"]

25.12 - 14:00


Святкування Різдва Христового за григоріанським календарем в рамках проекту "Зима в українському скансені"
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (098) 913-80-07
Захід пройде за підтримки ГО "Спілки поляків "BEZ GRANIC"" та Товариства поляків "Згода".


У програмі: 14.00 - відкриття різдвяної шопки, створеної народною майстринею Вікторією Філь (поблизу церкви святої Параскеви, експозиція "Наддніпрянщина"); 15.00 - святковий концерт "Gdy Się Chrystus rodzi i na Świat przychodzi" (локація "Ярівці") за участю заслуженої діячки культури Польщі та заслуженої артистки України Ірени Захарко. На свято запрошені учасники бойових дій в зоні АТО, сім'ї загиблих на війні українців - етнічних поляків
святкування, суспільство


Мiсце проведення заходу Національний музей народної архітектури і побуту України
26.12 - 11:00
Презентація Автоматизованої системи обліку оплати проїзду у міському пасажирському транспорті Києва
мiсто Київ
Під час презентації буде оголошено про запуск системи та надано роз’яснення щодо роботи електронного квитка у громадському транспорті.


Передбачено онлайн-трансляцію прес-брифінгу на Youtube каналі Київської міської державної адміністрації.
Акредитація ЗМІ: uizdpi@gmail.com
Мiсце проведення заходу Хрещатик, 36 [прес-хол сесійної зали Київради]

26.12 - 12:00


Прес-конференція "Економіка: підсумки та перспективи" в рамках проекту "Підсумки року"
мiсто Київ
Спікер: Вероніка Мовчан, керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, яка проаналізує економічні показники року, що минає; які економічні перспективи у 2019 році




Мiсце проведення заходу вул. Шовковична, 8/20 [ (044) 253-54-74]

26.12 - 13:00


Перейменування УПЦ МП: навіщо держава втручається в церковні справи?
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Микола Данилевич - заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП, протоієрей; Кирило Молчанов - політолог; Павло Рудяков - директор українського інформаційно-аналітичного центру "Перспектива"; Ростислав Кравець - юрист




Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13

26.12 - 13:30


Оцінки та перспективи українського війська і оборонної промисловості" в рамках проекту "Підсумки року"
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 253-54-74
Спікер: Валентин Бадрак, директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), який говоритиме про найбільші досягнення та провали на шляху будівництва сучасної армії та про перспективі її переозброєння




Мiсце проведення заходу вул. Шовковична, 8/20

26.12 - 16:00
Прес-конференція "Як зміниться розмір пенсій в Україні у 2019 році"
мiсто Київ
Спікер: Олена Охріменко - директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.
Тел.: (073) 732-41-02, press@informator.ua




Мiсце проведення заходу вул. Басейна, 2-А [БЦ "Арена-сіті", 2-й поверх, офіс В13]

27.12 - 11:00


30 щомісячна акція активістів ГО Крим-SOS #Where-is-Ervin біля посольства РФ
мiсто Київ
30 щомісячна акція активістів ГО Крим_SOS #Where_is_Ervin біля посольства РФ у Києві, присвячена жертвам насильницьких зникнень в окупованому РФ Криму. Активісти покажуть "Звернення Викрадача 2018" та разом з ним підведуть підсумки року, що минає.


Акція відбудеться у рамках кампанії "FIND & FREE".
Контакти для ЗМІ: (063) 981-67-23




Мiсце проведення заходу Повітрофлотський просп., 27 - Київ [Посольство РФ в Україні]

27.12 - 11:30


Прес-конференція ГМ ОПОРА "Країна напередодні виборів президента: дочасна агітація та адмінресурс"
мiсто Київ
Під час заходу ОПОРА презентує другий звіт спостереження за дочасним етапом передвиборчої боротьби.


Учасники: Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА; Олександр Неберикут, аналітик Громадянської мережі ОПОРА. Також експерти нададуть оцінку діяльності Центральної виборчої комісії в контексті підготовки до чергових виборів президента України.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями
Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [конференц-зала]

7.12 - 12:30


Прес-конференція Агентства моделювання ситуацій "Політичні підсумки 2018-го року: з чим партії і політики входять у виборчий 2019-й"
мiсто Київ
Учасники: Віталій Бала - директор Агентства моделювання ситуацій; Олексій Голобуцький - заступник директора Агентства моделювання ситуацій.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями




Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [ конференц-зала]

27.12 - 13:30


Експертне обговорення "Україна 2018/19. Підсумки та прогнози"
мiсто Київ
Учасники: Сергій Дацюк - філософ, експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"; Вадим Карасьов - політолог, директор Інституту глобальних стратегій; Костянтин Матвієнко - політичний консультант, письменник, публіцист; Віктор Небоженко - директор соціологічної служби "Український барометр"; Володимир Фесенко - політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента". Модератор: Олег Саакян - політолог, голова організації "Платформа соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій "Єдиний координаційний центр".
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями


Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [ конференц-зала]

28.12 - 11:00


Прес-конференція "2018-й: підсумки і прогнози"
органiзатор Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, мiсто Київ
Організатор: Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Центр Разумкова


Учасники: Ольга Айвазовська - голова правління ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА"; Ірина Бекешкіна - директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України; Андрій Биченко - директор соціологічної служби Центру Разумков; Ігор Бураковський - голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, д.е.н., професор кафедри економічної теорії НУ "Києво-Могилянська Академія"; Олексій Гарань - науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА.
Реєстрація - https://goo.gl/forms/foxeQ0F9AsoGvSPK2




Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр

15.01 - 10:00


Пленарні засідання ВРУ, (15-18) січня
мiсто Київ
Вхід за картками акредитації через 1-й під'їзд




Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 5 [сесійна зала, вхід за картками акредитації через 1-й під’їзд]





Новини цетральної України
17-18 грудня
У чернігівській області завершили розмінування території військового арсеналу поблизу Ічні та 16-ти кілометрової зони навколо. Про це повідомили на сайті Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.
Частину рішень Вінницької облради можуть скасувати. Ідеться про рішення, ухвалені з допомогою кнопкодавства в червні 2018 року.
В понедельник, 17 декабря, в Кировоградской области в реанимационном отделении Маловисковской центральной районной больницы от ботулизма умер 36-летний мужчина.
Новые станции метро от ст.м. «Сырец» в сторону жилмассива Виноградарь начнут строить в 2019 году.
Дніпропетровська обласна організація партії “Відродження” звітує не про всі залучені ресурси. Партійці піаряться на дітях і людях з інвалідністю, користуючись комунальним майном.


Суд відпустив під особисте зобов’язання екс-очільника Служби безпеки у у Хмельницькій області Віктора Крайтора, підозрюваного у справі про вбивство місцевих активістів Майдану.
Низку міських цільових програм має ухвалити Київрада напередодні Нового року. Йдеться про гроші на освітню, соціальну та культурну царини. Проголосувати за усі програми сьогодні депутати не встигли, тож останнє засідання Київрада продовжить у четвер. Детальніше: Паперові цукерки, дитячі долоньки та плакати "Потрібна нова школа" – дитячі поробки із гімназії на Позняках розвісили в кулуарах
У Києві комунальні працівники обробили хвойні дерева і кущі спеціальними репелентами з неприємним запахом. Це зроблено проти охочих поторгувати краденим чи взяти собі безкоштовну ялинку на Новий рік. Стверджують, що на вулиці рідина не завдає шкідливого впливу, але якщо оброблену ялинку чи сосну занести до приміщення, вона починає віділяти стійкий сморід. Оброблені ялинки позначають табличками.
Отримано результати лабораторного дослідження матеріалу, відібраного в ході епідемічного розслідування спалаху.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на обласний лабораторний центр . Вакцини виробництва "Мерк Шарп і Доум Корп" (США), придбані за кошти держбюджету. Усі 9 410 розподілять між лікувальними закладами. Зараз у лікарнях наявні 25 тис. 550 доз, зазначають у лабораторному центрі. Нагадаємо, що лише за тиждень на Кропивниччині захворіли на кір майже два десятки людей.
За пропозицією Радикальної партії Олега Ляшка у складі виконавчого комітету Житомирської міської ради змінили їхнього представника. Рішення про внесення змін до складу виконкому депутати ухвалили на сесії міської ради 18 грудня. За виведення зі складу Анатолія Лисенка проголосували 33 депутати, за введення до складу виконкому Наталії Бєлової – 26 депутатів.
Соціологічною групою «Рейтинг» в рамках проекту «Портрети регіонів» з 16 листопада по 2 грудня 2018 року було проведено опитування серед мешканців Житомирської області. Результати дослідження оприлюднили 14 грудня на сайті соціологічної групи. Загалом у дослідженні, здійсненого за методом особистого інтерв’ю, взяло участь 1600 респондентів.


Житомирська єпархія Української православної церкви (Московського патріархату) спростовує інформацію про перехід митрополита Житомирського і Новоград-Волинського Никодима в новостворену Православну церкву України (ПЦУ).
Депутати Ірпінської міської ради проголосували за генплан, який збільшує дозволені під висотну забудову землі у кілька разів.
Випадок захворювання зафіксований у Смілянському районі.
19 грудня у Білій Церкві загорілась будівля, яка належить Українській православній церкві Московського патріархату храм Архистратига Михаїла
" Укрпошта " досягла згоди з Пенсійним фондом України щодо доставки та виплати пенсій. Також державне підприємство офіційно призупиняє оптимізацію поштових відділень у селах. Найближчим часом планується відновити роботу більше 50 відділень, повідомила прес-служба "Укрпошти".
Голови фракцій вирішили, що замовити аудит потрібно приватній компаній, але така послуга коштує десятки мільйонів гривень
Майже 2 тис. літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, завдяки правоохоронцям, вилучено у Могилеві-Подільському. Прокуратурою Вінницької області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, яке розслідується слідчими податкової міліції, щодо незаконного зберігання фальсифікованих підакцизних товарів з метою збуту за ознаками злочину, передбачених ч. 1 ст. 204 КК України.
19 грудня на сайті до Вінницької міської ради зареєстрували петицію, в якій просять збудувати новий парк відпочинку. Пропонують, щоб він був у японському стилі.
Після недавньої відлиги, а потім морозу житомирські вулиці та прибудинкові подвір’я подекуди перетворилися на ковзанку. Крига скувала й території біля торговельних та розважальних закладів, тож водії скаржаться на слизькі парковки біля таких об’єктів.


У Києві введуть мораторій на омолоджуючу обрізку молодих дерев, повідомляє прес-служба депутатської групи "Київська команда."
У соцмережі Facebook про свою щедрість відзвітували “опоблоківці” з Дніпропетровщини Дмитро Шпенов і Костянтин Павлов, член групи “Відродження” у ВРУ Андрій Шипко та “укропівець” Олександр Дубінін. На новорічні свята політики традиційно активізуються.
Перші місцеві вибори проходять у неділю в 13 областях України в 78 об'єднаних територіальних громадах (ОТГ).
Комунальне підприємство «Київпастранс» оголосило тендер на розробку проектної документації капітального ремонту станції Індустріальна Борщагівської лінії швидкісного трамваю. Відповідне оголошення з'явилося на сайті державних закупівель Prozorro. Очікувана вартість розробки документації: майже 4,4 млн грн.
Национальное агентство по вопросам предотвращения коррупции (НАПК) внесло предписание Виталию Кличко по результатам плановой проверки соблюдения закона "О предотвращении коррупции" в Киевсовете. Об этом сообщает в пресс-службе ведомства на официальном сайте. Отмечается, что в КГГА нарушили требования закона Украины "О предотвращении коррупции".
На Подольский мост, который сооружают над рекой Днепр в Киеве, в следующем году планируют выделить 2,2 млрд грн. Об этом в интервью 44.ua рассказал заместитель главы Киевской городской госадминистрации Дмитрий Давтян.
Накануне новогодних праздников все мы оглядываемся назад, чтобы подвести итоги уходящего года. За это время в Киеве произошло немало изменений: есть хорошие результаты, а есть те, над которыми еще следует поработать. Чтобы понять, с какими достижениями столица шагает в 2019 год, и какие ставит перед собой цели.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на прес-службу обласного лабораторного центру. За останній тиждень зареєстровано 10 нових лабораторно підтверджених випадків кору, з них шість – у дорослих та чотири – у дітей. На кір захворіли четверо мешканців Новомиргородського району, двоє з м. Кропивницький та по одному з Маловисківського, Знам'янського, Кропивницького районів.
21 грудня Житомирський міськвиконком зібрався на позачергове засідання, щоб розподілити субвенцію та дотацію з держбюджета на зарплату освітянам. «Сьогодні зранку було підписано розпорядження голови ОДА щодо спрямування Житомиру дотації за рахунок стабілізаційних дотацій з держбюджету у сумі 2 млн 300 тис. грн.
Вінничанам представили містобудівну документацію нової західної околиці міста. «Детальний план території, обмеженої вулицями Барське шосе, Юзвинська, Гніванське шосе та першою лінією садибної забудови» обговорили на громадських слуханнях.
У неділю, 23 грудня, у 27 об’єднаних територіальних громадах Черкаської області проходять перші місцеві вибори місцевих голів та депутатів.
17 грудня увечері в Черкасах на котельні за адресою: Дашковича, 62 виникли проблеми у вигляді падіння тиску в тепловій мережі. Фахівці КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» розібралися з проблемою та пояснили ситуацію. Про це інформує "Прочерк"
Дані підтверджувались відкритими джерелами інформації та частково з офіційних відповідей на запити представників ОПОРИ. Чверть листів адресати проігнорували, а Варвинська районна рада надала відповідь «два в одному»: відмовила в першому абзаці, в наступному – повідомила про те, від яких партій були обрані керівники.

Коментарі