У Труханова знову суд. А з “попередників” “спадають” санкції і кримінальні справи. Головні новини тижня+ Анонси


Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржила запобіжні заходи меру Одеси Геннадію Труханову та його першому заступнику Павлу Вугельману. Печерський райсуд закрив провадження проти екс-міністра фінансів часів Януковича Юрія Колобова. Суд зняв санкції з депутата-втікача Сергія Клюєва. В Луганську знов працює Водафон.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) оскаржила запобіжні заходи меру Одеси Геннадію Труханову та його першому заступнику Павлу Вугельману, повідомляє "Українська правда" із посиланням на прес-службу Апеляційного суду Києва. 26 січня Труханов зову має приїхати в Кївський Солом’янський райсуд.


Справа має всі шанси стати ще одною резонансною і забутою, які не один десяток при цій владі і попередніх.


Заминання резонансних справ проти теперішніх управлінців і проти представиків попередньої влади є вже звичним явищем. Ось є ще один приклад: Печерський райсуд закрив провадження проти екс-міністра фінансів часів Януковича Юрія Колобова. Генпрокуратура звинувачувала Колобова у зловживанні службовим становищем. Раніше, за словами співрозмовника, було закрито ще одне провадження ,за ст. 358 (підробка документів) у справі «вишок Бойка».
В Генпрокуратурі публічно вважають закриття справи невчасним. Вони якраз підготували подання на зняття недоторканності з екс-глави «Нафтогазу», який проходить в справі «вишок бойка» опоблоківця Бакуліна.
Бакулін тепер зник з поля зору керівництва парламенту, а співголова його фракції той самий Юрій Бойко сказав, що Бакулін в Ізраїлі.


Інший класичний приклад, коли через мляве світло Труханову до уваги: Європейський суд, розташований у Люксембурзі, ухвалив рішення про незаконність останньої хвилі санкцій, запроваджених проти нардепа-втікача Сергія Клюєва Радою ЄС в 2017 році. Клюєва мали б судити за маніпуляції з державними коштами і йомвірне сприяння Януковичу в здобутті фінансів.
За останні роки Суд Європейського Союзу неодноразово ухвалював рішення про скасування санкційних обмежень, запроваджених проти колишніх посадовців. Але, це рішення стало першим, коли під сумнів діючі санкції.
Оприлюднене 21 лютого рішення ставить під загрозу продовження санкцій проти інших посадовців, чию вину Україна так і не спромоглася довести.
Рішення винесене за скаргою, поданою Клюєвим ще у 2015 році - вона стосувалася хвилі санкцій, яка діяла до березня 2016 року. Між тим, під час розгляду скарги до неї додали документи з нових санкційних хвиль, в тому числі останньої, запровадженої в березні 2017 року. Підстави санкційних обмежень за цей час не змінилися - народний депутат Сергій Клюєв, брат екс-голови адміністрації президента Андрія Клюєва, перебував під економічними обмеження (заморожування активів в ЄС) через подання Києва про "зловживання публічними коштами".
У своєму рішенні Суд зауважив, що обмежувальні заходи можуть накладатися лише на тих посадовців, які "ідентифіковані як відповідальні" за незаконне привласнення коштів держави. Суд ЄС вважає, що Рада Європейського Союзу, накладаючи санкції, мала перевірити, наскільки обґрунтованими є звинувачення на адресу конкретної особи.
У даному разі, на думку суддів, є підстави для "сумніву в адекватності доказів", які українська влада передавала Євросоюзу.
Європейський союз закриває проект з модернізації і будівництва прикордонних контрольно-пропускних пунктів з Україною через сумніви в здатності Києва проводити реформи в обмін на мільярди європейської допомоги. Про це повідомляє агентство Reuters.
Проект з модернізації шести українських КПП на кордонах з Польщею, Угорщиною, Словаччиною і Румунією був заснований у 2014 році. Проекти були спрямовані на скорочення термінів перетину кордонів і вдосконалення митних процедур. 
Як заявили в агентстві, проект закрили після низки затримок, помилок і перевитрати коштів за участю місцевих чиновників і підрядників.
Потім представництво ЄС в Україні спробувало стишити скандал навколо ЄС припинив фінансування розбудови та модернізації прикордонних пропускних пунктів з Україною.
"Ми знаємо, що виникли труднощі з реалізацією проекту. На цей момент я не можу підтвердити чи спростувати той факт, що діяльність проекту припинена", - заявив голова представництва Євросоюзу в Україні Хьюг Мінгареллі.
Українська сторона вкотре пообіцяла, що всі пункти пропуску добудують і відкриють цьогоріч – для цього вже оголосили повторні тендери, а держава додасть своїх грошей. Європейські інвестори начебто готові дати українцям іще один шанс.


Печерський районний суд Києва зобов'язав Національну поліцію розслідувати можливе незаконне звільнення колишнього керівника департаменту фінансового контролю й моніторингу способу життя Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Ганни Соломатіної. Про це Соломатіна повідомила у Facebook.
Зі слів Соломатіної, також суд зобов'язав поліцію надати їй виписку з Єдиного реєстру досудових розслідувань через 24 години з моменту відкриття відповідного провадження.
Раніше 14 листопада екс-керівник департаменту фінансового контролю НАЗК  Ганна Соломатіна звинуватила керівництво НАЗК у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій та зловживанні становищем.


Нижня палата парламенту Нідерландів проголосувала за скасування закону про консультативний референдум, через який в 2016 році було заблоковано Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання.
Зазначається, що 76 депутатів з коаліційних фракцій проголосували за законопроект, який регулює скасування чинного закону. Його подала міністр внутрішніх справ Кайса Оллонгрен. Проти проголосували 69 опозиційних депутатів. Згідно з повідомленням, в ході дебатів стало зрозуміло, що "жодна з опозиційних партій не згодна з тим, як уряд хоче позбутися закону про референдум".
Кілька опозиційних партій заявили, що спочатку хотіли побачити альтернативу, і вони не розуміють, чому Оллонгрен не дочекалася оцінки консультативного референдуму. Зауважується, що через кілька тижнів закон про скасування буде розглянуто в Сенаті (Верхня палата парламенту), де урядові партії теж мають сильну більшість.
14 червня 2017 року у Нідерландах було опубліковано закон про ратифікацію Угоди про асоціацію Україна - ЄС, який 1 червня було підписано королем Віллем-Александром і 13 червня підписано у Міністерстві юстиції країни.
6 квітня 2016 року в Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо цієї угоди. Проти проголосував 61 % учасників референдуму, за - понад 38 %. Потім 15 грудня 2016 року на саміті ЄС лідери Євросоюзу погодилися з пропозиціями прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, які були спрямовані на розблокування ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що була призупинена через негативний результат референдуму в Нідерландах. Пропозиції Нідерландів були оформлені у вигляду додатку до Угоди. 30 травня 2017 року у Нідерландах було схвалено законопроект про набуття чинності закону від 8 липня 2015 року про схвалення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У Луганську знову з'явився зв'язок мобільного оператора Vodafone-Україна", повідомила керівник операторського відділу зв'язків із громадськістю цієї компанії Вікторія Рубан.




Анонси
26.02 - :27.02 - Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе відвідає керівні інституції Євросоюзу.
26 лютого український урядовець зустрінеться з віце-президентом Єврокомісії з питань бюджету та євро Валдісом Домбровскісом. Як очікується, головним питанням для обговорення є відновлення макрофінансової допомоги Україні з боку ЄС.
27 лютого віце-прем'єр-міністр візьме участь в експертному заході у Європарламенті "Українська лабораторія - 2018", а також у підкомітеті ЄС з питань безпеки та оборони виступить з промовою та візьме участь у дискусії "Поточна ситуація у зонах конфлікту, іноземна миротворча присутність на Донбасі". У цей же день віце-прем'єр-міністр України візьме участь у заході з підтримки у Європарламенті діяльності Фонду Братів Кузьміних, який займається реабілітацією поранених під час війни проти російської агресії українських воїнів

26.02 – 11:00 Крим: перспектива повернення Інформація щодо акредитації: anna@ukrinform.com
Круглий стіл на тему:  "Крим: перспектива повернення (проблематика, висновки, шляхи вирішення)"
Учасники: Сергій Громенко - кандидат історичних наук, журналіст "Радіо Свобода"; Євген Магда - доцент НТУУ КПІ ім. Сікорського, кандидат політичних наук, виконавчий директор Інституту світової політики; Енвер Кадиров - голова правозахисної організації "Правозахисний рух Криму", юрист; Андрій Хорошенюк - кандидат педагогічних наук, доцент Університету КРОК, журналіст.
Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05 Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [Зала 1]

26.02 – 11:00 Як зупинити повзучу русифікацію?
Інформація щодо акредитації: (044) 279-20-60, 279-00-05, anna@ukrinform.com
Круглий стіл на тему: "Мова - консолідуючий чинник нації і нова хвиля русифікації України".
Учасники: Павло Мовчан - голова Всеукраїнського Товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка; Георгій Філіпчук - академік НАПН України; Микола Голомша - голова партії "Патріот"; Леонід Мужук - кінорежисер; Тарас Марусик - заступник голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Міністерстві культури України.
Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 2]

26.02 – 12:00 Виставка "Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України"
Виставка "Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України", присвячена 100-річчю Тризуба. Організатор: Національний музей історії України спільно з Українським інститутом національної пам'яті. Виставка представить унікальні експонати, що демонструють давню історію й ту важливу роль, яку Тризуб відіграє в історії України.
Спікери: Павло Розенко - віце-прем’єр-міністр України; Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам’яті; Тетяна Сосновська - генеральний директор Національному музею історії України; Віктор Киркевич - колекціонер; Андрій Когут - директор архіву СБУ
Тел.: (093) 958-37-42. Реєстрація - https://goo.gl/nEAiTg
Мiсце проведення заходу Національний музей історії України [1-й поверх]

26.02 – 13:00 Доля Нацбанку: як вплине нове призначення глави на банківську систему України?
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Андрій Золотарьов - керівник Центру "Третій сектор"; Всеволод Степанюк - експерт з економічних та політичних питань; Ярослав Солтис - заступник голови Нацбанку
Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13 []

26.02 – 15:30 Засідання про обрання запобіжного заходу міському голові Одеси
Засідання Апеляційного суду м. Києва з розгляду апеляційної скарги прокурора САП на рішення Солом’янського районного суду м. Києва про обрання запобіжного заходу міському голові Одеси 
Мiсце проведення заходу вул. Солом'янська, 2-А

26.02 – 19:00 Акція солідарності із кримськими бранцями
с. Количівка, Чернігівський район, провулок Луговий, - Г, Громадська спілка "Освітній дім прав людини в Чернігові" (ГС "ОДПЛЧ"). Організовано безкоштовний трансфер. Виїзд автобусу з Чернігова о 18.15, зворотнього - близько 21.00. Реєстрація та довідки про місце відправлення трансферу за тел. (063) 643-78-11
Мiсце проведення заходу Чернігівська ОДА [с. Количівка, Чернігівський район, провулок Луговий]

28.02 – 19:30 Прес-конференція з нагоди прем'єрного показу документального фільму "Кіндрат"
Прес-конференція з нагоди прем'єрного показу документального фільму "Кіндрат" (автор ідеї та автор сценарію фільму - поет, письменник, учасник АТО Борис Гуменюк, режисер - Юрій Пупирін), створеного за сприяння Державного комітету телебачення і радіомовлення України. Участь у прем'єрному показі документального фільму "Кіндрат" візьмуть побратими Василя Кіндрацького, учасники АТО, представники волонтерських і громадських організацій, державних органів влади. Стрічка розповідає про героя московсько-української війни Василя Кіндрацького, позивний - "Кіндрат", який загинув, захищаючи незалежність України. Бійця поховали на полі Почесних поховань №67 Личаківського кладовища міста Львова. Воїн посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та орденом "Народний Герой України".Вхід на перегляд фільму вільний

27.02 – 09:00 9-й Український енергетичний форум Інституту Адама Сміта - щорічне місце зустрічі для українських та міжнародних енергетичних спільнот.
Доповідачі: Володимир Кістіон - віце-прем'єр-міністр України; Ігор Насалик -міністр енергетики та вугільної промисловості України; Остап Семерак - міністр екології та природних ресурсів України; Хью Мінгареллі - Посол, голова Представництва ЄС в Україні; Янеш Копач - директор, Секретаріат Європейського Енергетичного Співтовариства; Марош Шефчович - віце-президент, енергетичний союз Європейська Комісія; Оксана Маркарова - перший заступник міністра фінансів України, Урядовий уповноважений з питань інвестицій; Олександр Домбровський - в.о. голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Йоханнес Баур - заступник керівника енергетичного відділу Групи Підтримки України в Європейській комісії; Сергій Савчук - голова Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України; Андрій Коболєв - голова правління "Нафтогаз України"; Олег Прохоренко - голова правління "Укргазвидобування"; Максим Тимченко - генеральний директор, голова правління ДТЕК та ін. Деталі - https://mind.ua/education/693-ukrainian-energy-forum-2018http://www.ukrainianenergy.com/uk/,http://www.ukrainianenergy.com/uk/page/key-speakers
Мiсце проведення заходу вул. В.Житомирська, 2-А [готель "Інтерконтиненталь"]

27.02 – 18:30 Панельна дискусія "Рецидиви несвободи. Зміни польської політики пам"яті", 27 лютого
Інформація щодо акредитації: (096) 366-29-87
Мiсце проведення заходу вул. І. Мазепи, 10-А

01.03 – 17:00 Практичний семінар "Боротьба з митницею за справедливу ціну: Митна вартість VS Трансферне ціноутворення"
Інформація щодо акредитації: Реєстрація - http://www.chamber.ua/uk/Events/Event/8286
Практичний семінар "Боротьба з митницею за справедливу ціну: Митна вартість VS Трансферне ціноутворення", присвячений обговоренню практичних та проблемних питань, які стосуються митного оформлення. Організатор: Американська торговельна палата в Україні спільно з компанією-членом CPTL Group.Спікер: Віта Мірошниченко - керівник Capital Group (митно-брокерські та консалтингові послуги у сфері ЗЕД)
Мiсце проведення заходу вул. Амосова, 12 [15 поверх]

01.03 - 12:4501.03 - :
Засідання Апеляційного суду щодо відсторонення від займаної посади голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Засідання Апеляційного суду міста Києва з розгляду справи щодо відсторонення від займаної посади голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової. Головуючий суддя - В.Глиняний
засідання, правопорядок
Мiсце проведення заходу Апеляційний суд м. Києва (вулиця Солом'янська, 2А



Новини Центральної України
19-20 лютого
В Департаменте градостроительства и архитектуры КГГА представили детальную карту.
Департамент будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської обласної державної адміністрації 16 лютого замовив консорціуму «Алві Род» утримання автодоріг місцевого значення на 97,94 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро» . Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо тендери вже двічі доводилось відміняти, оскільки на них не приходив ніхто, крім консорціуму.
Активіст та волонтер Роман Сініцин написав у Facebook, що поранений - колишній "беркутівець" Михайло Панасенко, який в 2013-2014 служив в тій же першій роті "Беркуту".
На початку березня минулого року Василь Воротинцев став генеральним директором «Полтававодоканалу». Очільник підприємства оцінює рік на посаді, розповідає про плани на 2018-ий та про проблеми, з якими стикається у роботі.
В Киевсовете обсудят включение улицы Крещатик в список всемирного наследия ЮНЕСКО. Об этом сообщают в пресс-службе "Самопомич Киев".
Парк "Дружбы народов" в Деснянском районе могут переименовать в парк "Муромец". Об этом говорится в соответствующем проекте решения на сайте Киевсовета.
Вчера, 18 февраля в Киеве на Майдане Независимости состоялась акция “Смерть России”. На событии побывал корреспондент 44.ua.
Закрытие центральных станций метро внесло свои коррективы в маршрут традиционного марша. Акция оппозиции состоялась на Михайловской площади, и была она намного суровее, чем предыдущие.
Як повідомляє Depo.Кропивницький , рішення передбaчaє виділення релігійній громaді aпостолa Яковa Укрaїнської прaвослaвної церкви Київського Пaтріaрхaту земельної ділянки розміром 1,5 гa, що відповідaє зaгaльній площі скверу.
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa прес-службу прокурaтури облaсті. Зa результaтaми перевірки, було встaновлено, що депутaт нaвмисне не подaв електронну деклaрaцію зa 2016 рік. Зa цим фaктом внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувaнь.
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa прес-службу військової прокурaтури Південного регіону Укрaїни. Зaтримaння відбулося ще 16 лютого, однaк повідомили про нього лише зaрaз. Стверджується, що нaчaльник філії держaвного підприємствa "Системa електронних торгів aрештовaним мaйном (СЕТAМ)" вимaгaв 12 000 грн зa позитивне вирішення питaння щодо вигрaшу в торгaх земельної ділянки площею 0,1 га
Минулого тижня інспекторами Житомирського рибоохоронного патруля було викрито 40 порушень правил рибальства (а з початку лютого вже 115). Про це 19 лютого Житомир.info повідомила прес-служба Житомирського рибоохоронного патруля. Найбільше порушень виявлено у рибалок-любителів, які перевищують дозволену кількість гачків на одного рибалку. Так, минулого тижня було зафіксовано 17 таких випадків.
Україна демонструє від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі у 2017 році: – 6 млн 331 тис. 896,4 дол. США. Про це свідчать дані регіональних обсягів зовнішньої торгівлі товарами у 2017 році, опубліковані 19 лютого Держкомстатом. Обсяг загальноукраїнського експорту в минулому році станови 43 млн 266 тис. 580 дол, що становить 119% до обсягу 2016 року.
У Житомирській області СБУ та Нацполіція припинили діяльність угрупування копачів бурштину. Про це 19 лютого Житомир.info повідомила прес-група УСБ України в Житомирській області.
Із початку 2018 року державні виконавці Кіровоградщини стягнули 6 926 194 грн заборгованості з аліментів. Гроші oтримали 8390 дитини. Про це Першій електронній газеті повідомили у прес-службі обласної юстиції. 


21-22 лютого
Київська міська рада, сьогодні, 22 лютого, погодила проект рішення про перейменування мосту Московського на Північний, а також зміну назв низки вулиць у різних районах столиці. Про таке повідомляє "Укрінформ".
Грибок та пліснява на облуплених стінах, іржа та нелюдські умови – такими побачили камери найвідомішої української в'язниці, Лук'янівсього СІЗО, журналісти "5 каналу". Віднедавна тут почали ремонт корпусів, адже далі тримати людей в таких умовах – неможливо. Нині ремонтують корпус, де раніше перебували жінки. Тут встановлять нові двері, вікна, сантехніку та меблі.
Апеляційний суд Києва скасував вирок і відпустив під домашній арешт творців «Новоросія ТВ» Дмитра Васильця та Євгена Тимоніна, яких засудили до 9 років позбавлення волі. Про це пише «Українська правда» з посиланням на адвоката засуджених Наталію Вознюк. «Скасували вирок Андрушівського суду… вирішили відправити справу на перегляд до суду першої інстанції», – повідомила Вознюк журналістам УП.
Донедавна російський бізнесмен купив компанію, якій «Київський метрополітен» винен майже два мільярди гривень
За последнюю неделю в Житомирской области зарегистрировано 12 новых случаев кори.
Обвинувачені у хабарництві лубенські керівники поліції уклали із прокурором угоди про визнання винуватості та відбулися штрафами — по 25,5 тис. грн
У Полтаві 44 багатоквартирних будинки втратили управлінську компанію — у половині можуть зупинитися ліфти і зникнути світло в під’їздах
Киев потратит на реконструкцию "уставшего" Шулявского моста более 600 млн грн.Об этом сообщается на сайте электронных публичных госзакупок Prozorro.
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa прес-службу ОДA. Обидвa пaрки вже є пaм'яткaми сaдово-пaркового мистецтвa, які взяті нa держaвний облік, aле з нaбрaнням чинності Зaкону Укрaїни "Про охорону культурної спaдщини" потребують подaльшого включення дaних об'єктів до Держaвного реєстру нерухомих пaм'яток Укрaїни.
22 лютого у Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулися вибори ректора. Претендентів на посаду очільника вишу було двоє. Голосування відбувалося у актовій залі головного корпусу вишу. Після закриття дільниці, о 15:00 в університеті розпочався підрахунок голосів. Отже, переможцем у виборах та новим ректором стала Галина Киричук - «за» 351 голос.
21 лютого міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком видано розпорядження про розподіл обов’язків між заступниками міського голови. Про це виданню “ Про Все” ст ало відомо з власних джерел
В міськраді обіцяють невдовзі дати можливість хмельничанам слідкувати за рухом всього громадського транспорту. Посадовці заявляють, що до кінця зими кожна транспортна одиниця громадського транспорту буде оснащена GPS трекерами.


23-25 лютого
У Харкові вже другий день триває ліквідація наслідків аварії на системах теплопостачання. Про ситуацію в місті повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко у Facebook
Невідомі викрали бронзові гірлядни, якими був прикрашений фасад пам'ятника
На Вінниччині військкомат розшукує понад 200 військовослужбовців, які самовільно залишили частини. Йдеться переважно про підрозділи, які виконують завдання у зоні АТО. Бійцям, які пішли в «самоволку», загрожує покарання: від штрафу до гауптвахти і кримінальної відповідальності.
З метою забезпечення закупівлі сучасних (міжнародного рівня) методик для проведення комплексної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами та навчання фахівців інклюзивно-ресурсних центрів використанню цих методик.
22 лютого у селі Ковбащина Коростенського району Житомирської області демонтували пам’ятник Леніну, питання про демонтаж якого хотіли виносити на сесію облради. Про це на своїй сторінці у Facebook написала депутатка Олена Галагуза.
Ще торік на цьому місці по вулиці Григорія Косинки була невідомо ким і коли зведена споруда без жодного на те дозволу. Незаконна конструкція наражала на небезпеку не лише місцевих мешканців, а й паломників-хасидів, тому було прийнято єдино правильне рішення про демонтаж підвісного мосту.
Демографическая ситуация на территории городского совета г. Кировограда в 2017 году На территории городского совета Кировограда (в т.ч. п. Новое) по состоянию на 1 января 2018р. проживало 237,2 тыс. человек или 24,8% населения области, сообщают в пресс-службе областного управления статистики. В 2017 г. миграционный прирост (122 человека) несколько компенсировал

Коментарі