Найбільшим інвестором України є Кіпр

“Колеги, у нас найбільший  інвестор – Кіпр – 27 %, інші країни – 34 %”, – сказав 1 червня під час засідання Верховної Ради України народний депутат України від “Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” Вадим Івченко.
ВЕРДИКТ: ПРАВДА
Країни-офшори — основні інвестори в економіку України: починаючи з 2011 року із них в Україну «зайшло» близько 100 млрд дол.
В 2015 році на офшорні країни припало 27,1 % закордонних капіталовкладень. Лише в першому кварталі 2016 року їх частка почала скорочуватися.
СУТЬ ПРОБЛЕМИ:
Іноземні інвестиції являють собою вкладання грошей в економіку країни через купівлю прав власності, акцій підприємств, обладнання для них або ж права користування їх активами.
Вони поділяються на прямі та непрямі. За прямого інвестування інвестор розміщує кошти безпосередньо в підприємство. За непрямого — стає власником їх невеликої частки через інвестиційні фонди.
Іноземні інвестиції можуть виступати фактором розвитку економіки в разі браку в ній приватного капіталу національного походження. Вони також несуть з собою новітні технології виробництва, організацію бізнесу та менеджменту. Тому країни, що розвиваються, активно конкурують між собою за залучення такого закордонного капіталу.
Однак іноземні інвестиції мають широкий спектр негативних наслідків: від ймовірності забруднення довкілля до втрати контролю країни над галузями, важливими з точки зору національної безпеки.
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
Найбільшим прямим інвестором в економіку України протягом останніх щонайменше 10 років є Кіпр.  Частка Кіпру як інвестора в Україну зростала з 14,2 % у 2006 році і була максимальною в 2013 році, коли становила 32,2 %.

Графік 1. Розподіл прямих іноземних інвестицій в Україну з 2006 по 2016 рр за походженням (%)[Джерело: FactCheck за даними Укрстату]
З 2013 року частка Кіпру в структурі прямих іноземних інвестицій в Україну зменшується. Уже в 2015 році вона становила 27,1 %, а в першому кварталі 2016 року  зменшилася ще на 1,5 %.
За останні 10 років практично не міняється коло головних інвесторів в Україну.  Вони поділяються на чотири великі групи:
– економічно розвинуті країни і європейські країни, що розвиваються. Сюди можна віднести: Німеччину, Австрію, Францію, Швецію (останні 5 років не входить до числа найбільших інвесторів України, але раніше її частка становила майже 4 %), Італію, Польщу, США і Угорщину.
– країни з режимом пониженого оподаткування. До цих країн відносяться Нідерланди, Швейцарія, Великобританія.
– Російська Федерація, яка належить до країн, що розвивається. Тим не менше частка інвестицій з цієї країни за останні 10 років не опускалася нижче 7 %. За цей період Росія єдина з країн, що розвиваються, завжди перебувала в першій п’ятірці країн-інвесторів України.
– офшорні зони. У переліку найбільших інвесторів в Україну за останні 10 років лідирують Кіпр і Британські Вірґінські острови. З 2013 року до числа головних інвесторів в Україну також увійшла маленька країна з Центральної Америки – Беліз (Графік 1). Вона також належить до офшорних зон
Економікам цих країн переважну більшість прибутку приносять послуги, зокрема банківські. Вони мають низькі ставки оподаткування, зберігають конфіденційність інформації про іноземців, які вкладають  кошти в банки країни, дозволяють нерезидентам засновувати підприємства, переводити через них гроші в банки інших країн і не контролюють походження коштів, якими користуються ці підприємства. Частка всіх інших країн за останні 10 років коливалася від 10 до 12,5 %.

Графік 2. Кількість коштів, отримана із офшорів (млрд дол) [Джерело: FactCheck за даними Укрстату]
Із 2006 по 2013 роки потік інвестицій, що надходить до України з офшорів, збільшився у 7 разів. Попри загальносвітовий відтік інвестицій з країн, що розвиваються, під час нещодавньої економічної кризи 2008-2009 років, в українську економіку гроші із офшорних зон продовжували прибувати (Графік 2). Падіння надходжень з офшорів до України почалося у 2013 році. За два роки вони скоротилися майже на 38 %.
Загалом, з 2006 року Кіпр інвестував в Україну 120,5 млрд дол, Британські Вірґінські острови — 34,0 млрд дол, Беліз — 2,7 млрд дол. Найчастіше капітал із цих країн є українського походження. Він був виведений з країни раніше в незаконний спосіб і тепер повертається для підтримки великого національного бізнесу.
Проблема із іноземними інвестиціями, що надходять до країни із офшорних зон, полягає в тому, що вони не супроводжуються притоком інноваційних технологій виробництва, сучасних методів організації бізнесу та передових практик менеджменту.
Автор: Олексій Півторак
Експерт: Дмитро Єфремов
Редактор: Олександр Гороховський
ВАЖЛИВО: Якщо політик або читач не згоден з нашим вердиктом, після надання підтверджуючої інформації, редакційна колегія залишає за собою право змінити вердикт, обов’язково зазначивши дану зміну в статті!

Коментарі

  1. Моє свідчення Привіт усім. Я тут, щоб засвідчити, як я отримав свою позику у містера Бенджаміна після того, як я кілька разів звертався до різних позикодавців, які обіцяли допомогти, але вони ніколи не видавали мені позику. Поки мій друг не познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, пообіцяв мені допомогти, і справді він зробив те, що обіцяв, без жодної затримки. позику і змінило моє переконання. Я не знаю, чи потребуєте Ви якимось чином справжньої та термінової позики, будь ласка, зв’яжіться з паном Бенджаміном через WhatsApp + 1-989-394-3740 та його електронну адресу: 247officedept@gmail.com дякую.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар