Есенції української закордонної політики


Основні положення з прес-конференції Міністра закордонних справ України Павлв Клімікіна 20 січня 2014.

21 січня буде засідання Ради Безпеки ООН про Україну, ще засідання Ради Європи. Там і там будуть говорити про Україну, розглядати докази на підтвердження того, що не Україна підриває виконання Мінських домовленостей. Україна, сказав, Клімкін, покаже карти, розрахунки…

12 січня була зустріч міністрів закордонних справ України, Росії і Франції в Берліні. Говорили про виконання Мінських домовленостей. Клімікін каже, що Мінські домовленості -  всеохоплююча логіка логіка як повернути мирне життя на Донбасі.
12 січня Павло Клімкін говорив з Вальтером Штайнмаєром, колегою і другом (як сам сказав) з Німеччини. Міністр з України сказав, що зацікавлений в переговорах, відведення важкої техніки від лінії зіткнення, відновлення контролю над українським кордоном (з останнім РФ не погоджувалася).
Мала бути зустріч в Мінську, але небажання іншої сторони в конфлікті домовлятися перекреслило переговори.
Про санкції. Клімкін сказав, що санкції були накладені на РФ через окупацію Криму і дестабілізацію ситуації на Донбасі. Санкції були накладені Європейською Радою і тільки виконання умов Євроради може стати причиною зняття санкцій.
Про можливість поглиблення санкцій. Клімкін каже що після Берліну, 21-го ж січня поїде до Давосу, буде бачитися з Фредерікою Могеріні і Йоганесом Ханом.
Рішення щодо санкцій – суверенне рішення ЄС. Але, зараз позиція всіх міністрів закордонних справ ЄС – однозначна підтримка України, сказав Клімкін.
Чому не було Мінської зустрічі? Україна і ОБСЄ були готові до зустрічі. Але представники Донецька й Луганська, люди, які підписали Мінський меморандум Захарченко і Плотницький не прибули. Навіть представники РФ були готові прибути, повідомив Павло Клімкін.
Про послання Путіна Порошенкові. Є лист Путіна Порошенкові. В ньому є ідея відведення військ. Але позиція України -  виконання Мінських домовленостей. «Тільки виконання мінських домовленостей, рух до встановлення кордону над українським кордоном» є запорукою результату переговорів, сказав П. Клімкін.
Зустріч в Астані. Зустрічалися заступники міністрів закордонних справ і обговорювали її. Результат мають бути кроки до врегулювання ситуації в Україні.
Претензії до РФ щодо сприяння тероризму. Є декілька конвенцій, які порушила РФ, зокрема про спонсорування тероризму. У всіх таких конвенціях йдеться про різні станції переговорів і арбітражу. Україна виконає процедуру, пройде всі переговори і арбітражі. Зустріч 21 січня в ЄС і на РБ ООН – перший крок. Клімкін вірить, що жодне засідання без санкції не залишиться.
Чи визнає Україна фактичу лінію розмежування.  П. Клімкін сказав, що Україна визнає тільки результати мінських домовленостей. Після їх укладення терористи захопили більше ніж 500 кв. км. Тепер назад треба буде обговорювати як повернути статус-кво станом на 19 вересня 2014. Розмежування станом на 19 вересня – перша умова Мінських домовленостей.
Чи в мінських домовленостях йдеться про передачу Донецького аеропорту ДНР. Лінія дотику вже прописана. Тільки до цієї лінії має дойти. Більше ні про що П. Клімкін не хоче говорити. В тій лінії Донецький аеропорт – України.
В Україні війна чи не війна? ДНР і ЛНР мають бути визнані терористичними організаціями. Всім стало ясно що вони терористи після збиття Малазійського боїнга. Це вже закріплено результатом РБ ООН. Мають ще бути юридичні рішеня судів і так далі. Клімкін каже, що Україна в правоввому полі працює. Зараз після Волновахи буде нова хвиля визнання ДНР і ЛНР терористами.
Україна покидає СНД? СНД не є для України політичним майданчиком. Це – пострадянська тусовка. Для України СНД має значення тільки там, де зачіпаються інтереси України. За 90-ті роки було між пострадянським країнами укладено багато договорів, зокрема щодо взаємного визнання документів. Тут Україна маєтільки практичний інтерес. 2 млн нікому платити не буде. Інтереси в плаін дотримання угод повинні бути виконані. Але в  останніх засіданнях ні Порошенко ні Яценюк ні Клімкін, як він сказав участі не брав. Пострадянського простору більше нема, сказав Клімкін.

Коментарі