Дипломат Богдан Яременко: майбутнє Росії - національна держава

Фото родом з http://moryakukrainy.livejournal.com/
Богдан Яременко, перший, хто будучи дипломатом в Туреччині проаналізував публічно дії “Беркуту” на Майдані, творець ресурсу “Праведники России”: про україно-російські відносини.
Нижче публікуються основні його ідеї з лекції у Відкритому університеті Майдану.

Лиш свідомі громадяни можуть робити правильний вибір. Аме освічених громадян варто допускати до державної діяльності і пропонувати альтернативи.
Ядерний статус України: практично ядерна зброя нічого Україні не дає нічого крім проблем. У нас нема полігонів для її вдосконалення і системи супутниковго наведення. В Британії таку функцію виконує система GPS. З точки зору військової справи сучасні озброєння дозволяють забезпечити військове стримування. Але Україна вже зв’язана Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Тому ми не можемо мати ракет дальністю більше ніж 500 км. Але військові вважають що цього досить щоб перетворити територію Росії на кордоні з Україною в мертву територію.
Якщо ми почнемо створювати систему наведення, то ми станемо об’єктом критики з боку і Росії і теперішніх союзників.
Політика Росії - абсолютно недалекоглядна, бо ті, хто був її другом чи були нейтральними стають її ворогами. Вона ними себе оточує. Навіть Казахстан і Білорусь не почуваються комфортно.
Північний полюс є найближча траєкторія польоту до РФ. А там США і Канада близько.
Засідання ради ООН стають популярнішими за деякі розважальні шоу. Китай стає союзником. Якщо Р. Буде боротися з союзниками, то вона буде все більше залежати від Китаю. На Китай вона не зможе так натиснути як на Україну і продає йому газ дешевше.

МІСІЯ ДИПЛОМАТІЇ
Консолідація друзів:
Консолідація недругів Р. - єдиний щлях української дипломатії на найближчі кілька років.
У нас гібридна війна: Р. Домовляється з недержавними гравцями на дестабілізацію ситуації
Мобілізація ресурсів:
Дипломатичними засобами конфлікт з РФ не вирішили. Нічого нового Росія не робить. Вона повертається до свого старого стану імперії, яка живе за рахунок завоювань. Так мобілізується електорат.
Як не воюй колись буде поразка і це не замінює питання внутрішні про розвиток економіки і суспільства, тому що гроші в це не інвестуються, а інвестуються у війну.
Росії протистоять технологічно розвинутіші країни.

Ми повинні бути реалістичними мрійниками. Повинні перескочити через програшну ситуацію теперішню і побачити що буде далі.
Ми повинні подбати про створення національної рос. Держави, на якій жили би люди подібні на слов’ян на території від білоруських боліт і, можливо, до Уралу. Якщо ми зможемо це уявити, то ми намалюємо шлях до перемоги. Для цього ми повинні стати краще організованішим суспільством ніж суспільство РФ. Через вдосконалення економіки, екології і організації людей.

Росіяни формують квазі-теорії. Це її м’яка сила.

Повернення Криму має бути закладене у всі державні концепції. Це довгий шлях. Ми повинні вже зараз уявити собі процес реінтеграції Криму. Це завдання: судова реформа, боротьба з корупцією, фінансове адміністрування освіта.
Українська влада слабка. Суспільство краще організоване як влада. Державний апарат, а особливо силові структури в роки Януковича. не займалися нічим крім передачі фінансових потоків і підготовки до придушення масових заворушень.
Тепер люди пишуть програми, або організовуються для захисту себе. Іншого шляху немає. Має бути розвиток громадського суспільства, яке могло би лобіювати через групи впливу.
Двомовність — проблема, яка розмиває ідентичність, але інша мова не повинна бути перешкодою прийому в громадянство. Треба створювати курси для навчання.

Союзник — це з ким ти маєш планування спільне. Треба дивитися на себе критично: ми вигнали одних і поставили інших. Ми хороші але що змінилося в силових структурах, розвідці і контррозвідці.
Європа друг, але вона не пустить нас хворих чумою, такою як тенденційні рішення Печерського суду, в свій дім. Європа нам не довіряє. Які Україна економічні санкції ввела проти Росії.

Перша допомога, яку просили військові на початку російської диверсії: 416 гвинтівок М-16 і 6 ланосів.

Ще треба легітимний президент, якого б визнавали всі.

Майдан не інтегрували в систему управління. Суспільство має має стати частиною системи управління державою.
“У нас є критична маса людей, які готові взяти в руки автомат, а відповідальність ні”.
Нас вчили демократії, але не вчили обороняти країну. Ми повинні не вірити в зовнішні запевнення, НЕ БУТИ СПОЖИВАЧАМИ безпеки, а виробляти її.

Німеччина і Франція — дві військово самодостатні держави Європи. Британія залежить від США.

У нас хороші офіцери. Вони роблять що можуть. Ми не можемо критикувати військових. Ми зараз говоримо тут, тому що вони зараз гинуть за нас.

Перший етап інформаціїної політики — зменшення кола питань щодо яких в різних куточках України можуть виникнути суперечності. Як це зробити? Не через бюрократію, бо вона ускладнює досягнення результату. Це дорога в нікуди і повторення того що ми мали 20 років.

Національну ідею має сформулуювати все суспільство в діалозі. Вона може бути виражена в формі своєрідного суспільного договору. Ми можемо жомовитися про то які нам підходять умови економіки, політики... І так говорячи ми домовимось до національної ідеї.

Новий президент, якщо він буде мудрим, має створити ефективну розвідувальну службу.
Ми не є самодостатніми. Нам треба знайти партнера, як Балтійські країни. І лише у взаємодії з тими, хто може навчити ловити рибу ми можемо навчитись її робити.

Зараз перемагає підхід що треба працювати в якісь сфері для змін. Тому є статистика, в якій набагато більше людей з майдану пішли в громадську діяльність, ніж в 2004. Ми тоді вибрали доброго гетьмана і пішли додому.
Влада ж після Майдану функціонує так само. Нема планування. І АТО і Крим тому доказ.

Про Круглий стіл зі сходом: поганий мир краще як добра війна. Безрезультатний круглий стіл краще як кидання один в одного каміння.

“Стратегія Путіна — зайти так далеко, як тільки дозволять і політично і географічно.”

Є дві категорії людей: одних треба вбивати, з іншими вести діалог. Ті, які націлились з автоматів, тих треба вбивати. Тих, хто не має зброї з тими треба домовлятися. Діалог, це коли співрозмовники один одного слухають і стараються зрозуміти.

Цього тексту не було  би без spilno.tv
Стріми про це дивіться тут:
http://www.ustream.tv/recorded/47556418
http://www.ustream.tv/recorded/47557506
http://www.ustream.tv/recorded/47558545

Коментарі