Підзвітність політиків

Я вже знаю мінімум 4 ініціативи антикорупційної політики. А ось прес-реліз ще одної.

НА СТОРОЖІ ЦІННОСТЕЙ ВІДКРИТОГО СУСПІЛЬСТВА
м. Київ, Україна
20 травня 2014 року
Фундація "Відкрите суспільство" оприлюднила перелік політиків та топ-чиновників, які взяли зобов’язання щодо прозорості та підзвітності
 
Більшість політиків та топ-чиновників не поспішає брати на себе реальні зобов'язання, пов'язані із боротьбою з корупцією.
 
Минуло вже 3 місяці з того часу, коли суспільство оголосило про вимогу провести люстрацію. Сьогодні дискусія про критерії люстрації та її спосіб ще триває, а люстраційне законодавство, як лише один із ротаційних механізмів, ще не скоро вийде в світ. Громадський контроль разом із виборами залишається чи не єдиним інструментом для проведення люстрації та попередження недопущення до влади людей, які не готові бути підзвітними громадськості.
 
Протягом останніх двох тижнів Фундація «Відкрите суспільство» пропонувала топ-чиновникам, кандидатам на посаду Президента та міського голови Києва підписатися під додатковими зобов’язаннями, що засвідчать про їх готовність співпрацювати з громадськістю задля попередження корупції та конфлікту інтересів в їх діяльності.
 
Зокрема, таку пропозицію отримали всі кандидати в Президенти, але погодились з нею лише двоє: Олег Тягнибок підписався під усіма трьома пунктами Декларації, а Ольга Богомолець тільки з двома зобов’язаннями, оминувши пункт декларації про оприлюднення назв юридичних та фізичних осіб, що профінансували її виборчий фонд. Також Олег Тягнибок взяв зобов’язання щодо доброчесності депутатів фракції «Свобода» у парламенті України.
 
Кандидат на посаду міського голови Києва Леся Оробець стала єдиним кандидатом з поміж претендентів на крісло голови Києва, яка підписалася  під всіма пунктами Декларації, а також підписали Декларацію учасники першої 5-ки партії «Нове життя» до Київради.
 
Серед топ-посадовців уряду Яценюка погодилися публічно декларувати власні доходи та доходи заступників, посадових осіб, що працюють у сферах із високими корупційними ризиками, а також  провести перевірки дотримання вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів,  поки що лише члени ВО «Свобода». Ініціативу добровільної люстрації підтримали: Андрій Мохник – як Міністр екології та природних ресурсів України, Ігор Швайка – як Міністр аграрної політики та сільського господарства України, Сергій Рудик – як Голова Державного агентства земельних ресурсів та Ірина Сех – як голова Львівської ОДА. Пропозиція Фундації «Відкрите суспільство» щодо підписання Декларації доброчесності публічної особи залишається відкритою як для політиків, так і для посадовців.
 
На думку директора Фундації «Відкрите суспільство» Івана Сікори зараз є три основні  можливості забезпечення нової якості державної та міської політики: люстрація, вибори та контроль за виконанням обіцянок переможцями виборів. Багаторічний досвід роботи Фундації «Відкрите суспільство» щодо моніторингу обіцянок парламентських політичних партій дає підстави стверджувати про часті факти непослідовності політиків. Він вважає, що «інформування громадськості про спонсорів політиків – реальна можливість громадськості виявити готовність політиків до проведення люстрації. Попередити конфлікт інтересів  та  оцінити пов’язаність інтересів спонсорів із законопроектами або рішеннями, які подаються та приймаються  у парламенті чи у  міськраді Києва,  можна завдяки публічності  інформації про реальних спонсорів політиків».

- «Довіру до політиків та урядовців можна відродити шляхом їх відкритості та підзвітності перед громадянами. Якщо політики та посадовці не готові починати із себе, то про реальну боротьбу із корупцією ми навряд чи можемо говорити», вважає Леся Шевченко, президент Фундації «Відкрите суспільство». Кампанія «За доброчесність публічних осіб» дасть змогу громадськості та виборцям отримати не тільки інформацію про реальну готовність до відкритості, прозорості та підзвітності політиків та топ-чиновників, а й дізнатись про спонсорів політиків та політичних сил, оцінити реальні доходи публічних посадовців та їх пов’язаних осіб.

Проект «ЗА ДОБРОЧЕСНУ ПУБЛІЧНУ СЛУЖБУ» реалізується Фундацією «Відкрите суспільство» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Слідкуєте за інформацією на сайті Фундації «Відкрите суспільство».
***
Український аналітичний центр Фундація «Відкрите суспільство»:
• Член Глобального руху за бюджетну прозорість, підзвітність та участь громадян у бюджетних процесах (The Global Budget Transparency, Accountability and Participation Movement (BTAP),

• Секретаріат підгрупи “Протидія корупції» Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, коаліцій «За доброчесну публічну службу» та «За доброчесність в державних закупівлях»

Ключові компетенції:
Публічна політика:
- Моніторинг парламентський партій протягом 11 років
- Антикорупційна політика на центральному та місцевому рівнях
- Конфлікт інтересів на публічній службі

Публічні фінанси:
- Аналіз національного та місцевих бюджетів (із фокусом на найбільшому місцевому бюджету в Україні – бюджету м. Києва)
- Аналіз місцевих цільових програм в Києві з фокусом на малому та середньому підприємництві.

Коментарі