Рефат Чубаров про кримський батальйон, подальшу блокаду і кримських політв'язнів

Р.Чубаров перерахував кримчан, яких судять в окупованому Kриму

Українці повинні підтримати кримчан, яких судять в Криму за підтримку України під час окупації. 
«Я хотів би просто  щоб ми всі підтримали цих людей, які зараз в застінках ФСБ в Криму, також їх рідних. Це Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Геннадії Афансьєв, Рустем Ваїтов, Мустафа Деберменжи, Руслан Зітулаєв, Юрій Ільченко, Олексанндр Колченко, Олександр Костенко, Нурі Прімов, Фєра Зейфлаєв, Олег Сєнцов, Олесій Черниш. Це всі люди, жили в Криму і будуть жити в Криму. Це наші люди», - сказав Р.Чубаров.
Він сказав, що ці люди постраждали не лише за політичні погляди, але найбільше за підтримку територіальної цілісності України.

Більшість національних інститутів кримських татар при окупації збереглися, але на їх членів чинять репресії

Багато інститутів кримськотатарського народу зберглися після окупації Криму весною 2014 року, але деякі з їх членів,,Які пдтримували Україну судять
«Переважна більшіс​ть наш​их інституцій, вони витрамли в умовах постійного тиску, репресій дискримінації… Діяльність всіх національних інституцій кримськотатарського народу, які обираються ним самим, вони з самого відтворненн спиралися на міжнародне право, а з 2007-го  року на Декларацію ООН про права корінних народів », - сказав Р.Чубаров.

Він сказав, що росіяни при окупації не руйнували інститути кримських татар, тому що вважали їх важливими для кримських татар.
«Переважна більшість місцевих, регіональних меджлісів, вони залишилися вірними тим принципам і цілям, які є основою кримськотатарського національного руху, хочу подякувати всім їм, а це тисячі й исячі людей, вони були обрані кримськими татарами на всіх рівнях»- сказав Р.Чубаров.
​Але, 8 членів Меджлісу Кримськотатарського народу не можуть потрапити на півострів через кримінальне переслідування.
 
«Можемо говорити, що з кінця 2015 року, з початку 2015 року, російська влада вдалася до прямих репресій членів Меджлісу кримськотатарсьокого народу», - відзначив Р.Чубаров.
Він сказав, що 29 січня 2015 року заарештували заступника глави Меджлісу Ахтема Чийгоза, який до сьогодні перебуває під вартою. Також росіяни арештували членів Меджлісу Алі Асанова, Мустафу Деберменжи.
«Цих людей збираються покарати за те, що вони виступили в підтримку територіальної цілісності і суверенітету України», - сказав Р.Чубаров.

Два завдання, які ставила Громадська блокада Криму, виконані

Громадська блокада Криму домоглася постання знову вінформаціїному просторі питання окупованого криму і долі Кримських татар.
«З тих питань, з тих завдань, які перед собою ставили учасники акції «Громадська блокада Криму», принаймні два завдання вони вирішені повністю. Це перша завдання – про те, щоб повернути кримську тематику, тему деокупації Криму, порядок денний української внутрішньої політики, порядок денним міжнародної політики, це дійсно нами вирішено»- сказав Р.Чубаров.
Він сказав, що є багато подій в Україні на окупованому кримськму півострові, які не подобаються кримським татарам і вони тиснуть на владу як громадяни.
«Наша позиція полягає в тому, що все що пов’язане з відновленням справедливості, все що пов’язане з відновленням територіальної цілісності України, воно не може бути розставлено по пріоритетах... Поки зберігається насилля, поки зберагіається беззаконня,є умови для постійного нарощуваня репресій, в будь-який момент за волі окупантів і без нашої можливості туди втрутитися ситуація може бути набагато страшнішою», відзначив Р.Чубаров.
Він відзначив, що поки не буде відновлена територіальна цілісність України, розмови про політику мають відійти на другий план, як змогли зробити під час акції Громадська блокада Криму.
«Всі, хто приєднався до нашої акції Громадська блокада Криму, воин були об’єднані однією формулою, у нас є один ворог і це є російська держава, яка висупила агресором по відношеню до Украни і в нас є одна людина, прізвище якого ми називаєм, це є Путін Президент Російської Федерації», - повідомив Р.Чубаров.

Активісти Громадської блокади Криму залишаються на пунктах пропуску в Крим

Активісти Громадської блокади Криму залишаться біля пунктів пропуску в крим, щоб контролювати виконання постанови Уряду про припинення товарообороту з Кримом.
«Ми добилися того, що Уряд прийняв постанову. І цією постановою, яка, до речі, ввійде в силу 16 січня, якщо я не помиляюсь, можливо на день-два я можу помилитися, бо закон такий «Про вільну економічну зону Крим», що рішення Уряду щодо зупинки товарообігу, воно вступає за 30 днів після прийняття постанови»- сказав Р.Чубаров.
Також він подякував всім організаціям, які долучилися до блокади акції Криму.
«Ми зараз переформатовуємо акцію Громадська блокада Криму і наші люди тепер в набагато меншій чисельності, вони будуть знаходитися майже поріч з митниками і прикордонниками і вони будуть наглядати лише за тим, щоб, скажем так, ці питання, постанови вони виконувалися, щоб там не було контрабанди», - відзначив Р.Чубаров.

Громадською блокадою Криму не можна було звільнити політв’язнів у Криму

Активісти Громадської блокади Криму не могли добитися звільнення проукраїнських політв’язнів у Криму, але хоча б наблизили той час.
«Якщо ми не можемо їх одразу звільнити, бо не все в наших можливостях, не все в наших силах, це не значить про те, що ми кидаємо цих людей. Достатньо, що в нашій країні уже кидали багато людей, які поклали, або готові жертвувати заради України. Ми не змогли звільнити наших заручників, але ми підняли на таки рівень це питання, що я сподіваюсь, ну хотя б  ми заклали один-два каміння, щоб наблизитися до того часу», - вважає Р.Чубаров.
Нагадаємо, в листопаді 2015 року за інціативи кримських атар почался акція блокади руху товарів у Крим, а потім невідомі підірвали всі лінії електропередач, які йдуть в Крим.

Держава повинна перейняти ініціативу в питанні звільнення Криму

Держава і всі її посадовці повинні в 2016 році перейняти ініціативу в артикулюванні і діяльності на повернення Криму.
 «Держава в особі всіх посадовців, починаючи від Президента і акінчуючи депутатами, воин не можуть далі уникати з будь-яких міркувань, з тактичних, стратегічних, політичних, вони немають уникати питання повернення Криму», - вважає Р.Чубаров.
Він вважає, що будь-який народний депутат, який вважає, що народний депутат який не називє Росію окупантом не повинен мати право брати участь в засіданнях Верховної Ради.

Невідомо хто буде постачати електроенергію в Крим з 1 січня і за якими договорами

З 31 січня закінчується дія угоди на постачання електроенергії в Крим, у новому договорі має бути чітко визначено статус Криму як окупованої території. Про це сказав під час прес-конференції голова Меджлісу кримськотарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, передає кореспондент УНН.

«Я виключаю можливість того, що контракти буде написано, що постачається електроенергія до автономної республіки Крим, тимчасово, окупованої Російською Федерацією, якщо так так бдуе записано, хай отримують свої 220 МВт… Отакі котракти це є певний інтрумент для того, щоб просто знищити Україну. І тому, якщо 1 січня, ми з вами прокинемося і будемо мати відомості, що Крим отримє електроенергію і нам ніхто не продемонструє документ, який підписаний відповідно до законодавства України, це буде означати, шо нас всі здали», - вважає Р.Чубаров.

Він вважає, що ті, хто підписали котракт на постачання електроенергіїв Крим, було написано «Кримський федеральний округ» - було злочином.

Дія цього договору повинна закінчитися 31 грудня. 

Новий договір, вважає Р.Чубаров має підписати міністр енергетики Володимир Демчишин щоб він поніс віповідальність за формулювання статусу Криму в договорі.

Коментарі