Президент і Конституція. Головні новини під ялинку + Анонси

Президент взяв і відсторонив голову Конституційного суду, хоч і не має повноважень

Україна закуповує незатверджену китайську вакцину від коронавірусу

Рік зменшення порушень перемир’я на Донбасі

Вибухівка під дверима родичів антикорупціонера Шабуніна

 


29 грудня Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці, повідомляє Офіс глави держави.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – зазначив В.Зеленський.

Рішення було ухвалене після отримання та опрацювання фахівцями Офісу президента клопотання Офісу генпрокурора, підписаного виконувачем обов’язків генпрокурора, про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на два місяці. 

Заступник керівника Офісу глави держави Андрій Смирнов зазначив, що клопотання було скеровано на виконання ст. 154 Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає, що посадові особи, призначені президентом України, відсторонюються від посади за клопотанням прокурора, і рішення ухвалює президент.

«Жодних застережень щодо можливості його розгляду та ухвалення відповідних рішень нами не було встановлено», – зауважив він.

На переконання фахівців у галузі конституційного права, ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків, зауважив представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський:

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції та законів України, за Конституцією, видає укази. Відповідно до статті 154 особа, яку призначив на посаду Президент України, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців тимчасово відсторонена від своєї посади. Тобто Президент України діє у повній відповідності до своїх конституційних повноважень, відсторонюючи пана Тупицького від посади судді КСУ на два місяці».

У Конституційному суді вважають протилежне:

«Зазначений Указ виданий Президентом України не на основі Конституції України та не відповідає їй… Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376). Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази».

 

Далі буде…

 

Державницьке
КСУ планує спеціальне засідання щодо указу Зеленського про відсторонення Тупицького

Прокурори відкликали клопотання про обрання запобіжного заходу Татарову

Дмитро Разумков: Конфлікт по лінії Зеленський – Разумков? Не розумію, про що ви говорите

Законники-схематозники: як вивести «потрібних людей» з-під відповідальності?

Садовий втрачає контроль

Рік тріумфу місцевої еліти. Що далі?

Привітання Голобородька, або Партгоспактив у дитсадку

 

Коронавірусне
Україна підписала контракт на поставку ще не зареєстрованої китайської вакцини

Україна купила китайські вакцини по $18 – це ціна американських вакцин для заможної Бельгії

У "Медичних закупівлях України" роз'яснили ситуацію, яка склалася навколо закупівлі Україною вакцини проти коронавірусу

Україні повернуть гроші, якщо Sinovac не пройде клінічне випробування - Ляшко

Шмигаль про розподіл вакцини від Sinovac

Компанія "АстраЗенека" визначиться з варіантами постачання вакцини проти COVID-19 до України у найближчі терміни - виконавчий директор

 

Донбас і Крим
"Просто перестали стріляти". Якою була війна на Донбасі у 2020 році

"Його не цікавить командна робота": в ОПУ прокоментували звільнення Кривоноса з посади замголови РНБО

Підсумки роботи прокуратури Криму за 2020 рік

 

Економіка

Шпаргалка для уряду: чим корисні для України умови "розлучення" Британії та ЄС

Не всі кредити однаково корисні

Чи буде виконане оборонне замовлення

 

Вибухівка під дверима мами і тещі антикорупціонера Шабуніна через півроку після пожежі в його будинку

Шабунін повідомив, що вибухівку підклали і до дверей квартири батьків його дружини

Поліція запропонувала Шабуніну охорону

  

Анонси

08 січня 2021 року виповниться рік від жахливої дати у житті авіакомпанії - авіакатастрофи рейсу МАУ PS752, що був збитий іранськими воєнними ракетами у небі над Тегераном. На його борту знаходилися 176 чоловік - 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

 

Щоб увіковічнити пам’ять жертв трагедії, а також здійснити спробу знайти відповіді на важкі запитання, автор фільму, Леонід Канфер, провів власне розслідування. Його результати можна побачити у фільмі «Тайна загибелі Ромео». Автор спробував встановити істину щодо того, що ж насправді сталося у небі Ірану, які події цьому передували, який у них міжнародний контекст та наслідки.

 

Леонід Канфер - воєнний журналіст, автор багатьох документальних фільмів, який живе і працює в Україні з 2015 року.

 

05 січня 2021 року в Multiplex Atmosfera о 18:00, відбудеться закрита презентація фільму-розслідування. На презентацію запрошені представники Міністерсва закордонних справ, Офісу Генерального прокурора України, Міністерсва юстиції України, Служби Безпеки України, Фонду «Безпечне Небо», співробітники авіакомпанії Міжнародні авіалінії України, а також інші небайдужі до трагедії рейсу PS752 представники громадянського суспільства.

 

У зв’язку з карантинними обмеженнями в роботі кінотеатрів, акредитація преси обов’язкова та обмежена.

 

Усі охочі відвідати показ фільму-розслідування пам'яті рейсу PS752 можуть акредитуватися, надіславши паспортні дані на електронну адресу Zlobina.Olha@flyuia.com до 10:00 години 05 січня 2021 року.

 

У темі листа вказати «акредитація на 05.01 та назву ЗМІ»

 

Адреса кінотеатру: Столичне Шосе, 103

 

 

Новини центральної України

28-29 грудня

Лоукост Wizz Air планує зайти до Вінниці

Угорський лоукост Wizz Air планує в 2021 році відкрити нові напрямки з аеропорту в Вінниці. За словами мера Вінниці Сергія Моргунова, з Вінниці планують запустити авіаперельоти в Берлін, Будапешт, Варшаву і Відень. Відкриття рейсів стане можливим після реконструкції злітно-посадкової смуги. У державному бюджеті на 2021 рік на ці цілі виділили 604 млн грн.

Новий рік 2021: куди сходити в Києві

Наближається новий рік. Але в цьому році святкові дні, пов'язані з його приходом, будуть відрізнятися від звичних. Через пандемію коронавірусу в багатьох містах світу, і в Києві зокрема, вирішили відмовитися від масових гулянь і концертів. Але все ж працює кілька тематичних містечок, які можна відвідати з близькими, дотримуючись всіх необхідних карантинних обмежень.

Підсумки 2020: кліпи і реклама, які були зняті в Києві

2020 рік видався важким для багатьох з нас, а музична індустрія стала однією з тих, кого криза, викликана новим коронавірусом, торкнувся найбільше. Але, незважаючи на карантинні обмеження, відомі гурти, виконавці і бренди обрали Київ місцем зйомок своїх роликів, повідомляє «БЖ». Coldplay Гурт зняв у Києві кліп на пісню Trouble in Town з восьмого альбому Everyday Life.

У Києві зафіксували понад 800 нових випадків коронавірусу

У Києві минулої доби зафіксували понад 800 нових випадків коронавірусу, повідомив міський голова Віталій Кличко. До столичних лікарень потрапили більше сотні пацієнтів. “У Києві за минулу добу - 851 хворий на коронавірус. 10 людей померли. Усього за період пандемії в столиці 1854 летальних випадки від вірусу. Підтверджених випадків захворювання на сьогодні вже 108 055” - йдеться у повідомленні.

Суд визнав 11-поверхівку на Батиєвій горі чотириповерховим будинком з антресолями

Фото: Наші гроші Окружний адмінсуд Києва скасував наказ Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю про незаконність будівництва багатоповерхівки на Батиєвій горі, повідомляють Наші гроші . Колишній депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Король отримав право власності на ділянку в 10 соток на вулиці Докучаєвській, 5-А у 2010 році.

Учасники бойових дій зможуть надалі користуватися пільговим проїздом в громадському транспорті Києва

Київська міська рада відтермінувала введення електронного квитка для ветеранів та інших пільгових категорій громадян України до 1 липня 2021 року. Таке рішення дає право ветеранам, які не є мешканцями столиці, надалі безкоштовно користуватися муніципальним транспортом Києва.

Перегруз фур. Криклий рассказал, как будет работать габаритно-весовой контроль на дорогах

Правительство завершает внедрение единой системы контроля взвешивания – Weigh Control System

Вартість проїзду в маршрутках Києва може зрости до 10-12 гривень – міськрада

У Київській міській раді заявили, що ціни на проїзд у маршрутках у першому кварталі наступного року можуть зрости до 10-12 гривень. Про це повідомив секретар Володимир Бондаренко, інформує "Укрінформ". "Перший квартал ми точно не говоримо про підвищення цін у громадському міському транспорті", - додав він.

Київський забудовник Столар обжився власним медіа-холдингом

Три регіональні телеканали, що належать забудовнику Вадиму Столару об’єднають в медіа-холдингу під назвою Live Network.

Полтавська облрада прийняла бюджет на 2021 рік: обсяг доходів з урахуванням державної підтримки — 4,2 млрд грн

Полтавщина за умови дотацій та субвенцій від держави може отримати у 2021 році доходи в розмірі 4 млрд 238 млн грн. Однак власних надходжень менше — 2 млрд 483 млн грн. Надходження від податків збільшаться лише на 1,4%

Депутатські комісії Полтавської міськради планують очолити представники партій «За Майбутнє», «Європейська Солідарність» та «ОПЗЖ»

Бюджетну та гуманітарну депутатські комісії можуть очолити представники партії «За Майбутнє», земельну — «ОПЗЖ», містобудівну — партії «Європейська Солідарність»
Головою Полтавської райради обрали Михайла Кононенка від «Батьківщини»

За нового голову проголосували фракції «Слуга народу», «За Майбутнє», «Батьківщина», «ОПЗЖ», «Довіра» та «Європейська Солідарність»

Депутат из Киевской области подыскивал киллера для убийства двух людей, ВИДЕО

Столичные правоохранители предотвратили убийство двух людей. Заказчиком тяжкого преступления оказался депутат одного из сел Броварского района Киевской области. Об этом сегодня, 29 декабря, сообщила пресс-служба Департамента внутренней безопасности Национальной полиции Украины в Facebook, передает корреспондент 44.ua.

Организаторы объяснили, почему шляпа на "главной елке" в Киеве вызвала резонанс

Основатель проекта Folk Ukraine, который выступает организатором нынешнего праздничного городка, Игорь Добруцкий объяснил, почему шляпу на елке вызвал такой резонанс в обществе. По его словам, это связано с тем, что мало кто интересовался самой сутью тематики новогодних праздников и их концепцией. Об этом он рассказал "Радио Свобода", передает корреспондент 44.ua.

Міський голова розповів про старі маршрутки, транспортну мережу та платні парковки у Житомирі

Під час брифінгу 28 грудня міський голова розповів, що 2021 році влада Житомира планує залучити фахівців для оптимізації транспортної мережі, яку до цього з 2016 року розробляв тодішній заступник міського голови Дмитро Ткачук, а потім Олександр Шевчук, який прийшов на його місце. «Зараз будемо замовляти у професійних фахівців розробку транспортної системи.
Куди кияни можуть здати ялинку після свят?

У Києві із 1 січня 2021 року можна буде здати натуральне хвойне дерево на утилізацію. У столиці почнуть працювати 15 пунктів зі збору та утилізації новорічних ялинок у кожному районі міста, повідомили в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА. Спецмайданчики для збору ялинок будуть облаштовані на території виробничих баз районних комунальних підприємств

 

30-31 грудня

Зеленський звільнив голову Черкаської ОДА

Президент України Володимир Зеленський звільнив Сергія Сергійчука з посади голови Черкаської обласної державної адміністрації (ОДА).Відповідний указ був підписаний 29 грудня. Про це йдеться в повідомленні на сайті президента. Відзначається, що Сергійчук був звільнений згідно з поданою ним заявою. На посаді він пробув чотири місяці.

У Києві з 1 січня запрацюють 15 пунктів зі збору ялинок на перероблення

У Києві з 1 січня 2021 року почнуть працювати 15 пунктів зі збору та утилізації новорічних ялинок у кожному районі міста. Про це повідомили в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА . "Чудова екологічна традиція переробки новорічних ялинок у Києві стартуватиме вже вшосте.

Новорічна ніч: як працюватиме транспорт в Києві

У новорічну ніч київський міський транспорт працюватиме на дві години довше, а фунікулер- всю ніч. Про це інформує прес-служба КМДА. Відзначається, що столична підземка працюватиме до другої години ночі, о 2:15 останній поїзд відправиться з центру Києва. При цьому киян і гостей столиці попереджають, що можливе закриття входів на станціях "Хрещатик", "Майдан Незалежності", "Золоті ворота"…

 Поезд в аэропорт "Борисполь" частично сошел с колеи

АО "Укрзализныця" расследует инцидент с экспрессом "Киев - Борисполь-аэропорт".

У Житомирі з січня тариф на теплопостачання зросте на 18%

Із січня 2021 року тариф на теплову енергію та послуги з централізованого опалення у Житомирі зросте на 18%. Крім того, в платіжках за грудень житомиряни також побачать зростання тарифу. Таке рішення було прийнято 30 грудня на позачерговому виконкомі. «Ми вимушені коригувати тариф на централізоване опалення, фактично, змінить у більшу сторону на 18%.

 

1-3 січня

Холодна вода подорожчає в новому році на 20%

Нацкомісія, що регулює тарифи в сфері енергетики і комунальних послуг, затвердила зростання тарифів на холодну воду з 1 січня 2021 року. Подорожчання в середньому складе 20%, в окремих регіонах - більше 30% (Житомир). Зміни торкнуться всіх регіонів - Києва, Одеси, Ужгорода, Херсону, Вінниці, Луцька, Полтави, Чернівців, Львова, Черкас, Запоріжжя, Дніпра, а також райцентрів - Бровари, Біла Церква…

На Чернігівщині знайшли тіло прокурора ОГП Котенка, екс-помічника Матіоса

Тіло прокурора офісу Генерального прокурора Євгена Котенка знайшли 1 січня в районі с.Берч у Чернігівській області, попередньою причиною смерті названо переохолодження, повідомило видання "Українська правда".

День народження Степана Бандери: смолоскипна хода в Києві і молитва у Львові

У п'ятницю, 1 січня 2021 року, в Києві та Львові відбуваються святкові заходи на честь 112-річчя від дня народження Степана Бандери. Урочисті заходи відбулися вранці у Львові з покладання квітів до пам'ятника Бандері на площі Кропивницького. Біля пам'ятника провели віче і молитву керівництво і духовенство міста

Суд арестовал Микитася без права залога

Шевченковский районный суд Киева избрал экс-нардепу Максиму Микитасю меру пресечения в виде содержания под стражей без права залога до 27 февраля

У Житомирській області кількість підтверджених випадків COVID-19 вже перевищила 40 тисяч

Станом на 3 січня у Житомирській області від початку пандемії лабораторно підтверджено 40 тисяч 7 випадків коронавірусної хвороби, зафіксовано 663 летальних випадків. За останню добу, 2 січня, в області виявили 25 нових випадків COVID-19, три людини померли. Про це 3 січня повідомила пресслужба Житомирської ОДА.
На Шулявському мосту встановлюють нові опори для ліхтарів

Фото: Ігор Сєров, Сьогодні На Шулявському мосту встановлюють нові електроопори замість тих, які впали 15 грудня, повідомляє Сьогодні . Тоді внаслідок падіння електроопор пошкоджено дев’ять автомобілів. Люди не постраждали. Після цього підрядник демонтував на шляхопроводі ще шість опор, «які викликали сумніви щодо надійності укріплення».

На Хмельниччині жінка народила 18 дитину

У новонародженого хлопчика є 9 братиків та 8 сестричок.  Новий рік з новим щастям - сином зустріла багатодітна мати Світлана Кухарчук. Про це повідомляє Суспільне.  Це вперше подібні пологи на Хмельниччині. Це Павлик, йому третій день, він 18-й у багатодітній родині, розповідає мама Світлана Кухарчук.

Коментарі