Конституційні судді боялися за себе, тому скасували всю антикорупційну «гласність». Головні новини тижня + Анонси

 Реакція влади на рішення КСУ проти антикорупційних органів

Скандали із витратами грошей із коронавірусного фонду

Є керівник комісії з азартних ігор



Протести під КСУ 29 жовтня, 2020. Фото REUTERS

 

Конституційний суд України 27 жовтня визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації.

Тоді ж суд визнав неконституційною низку положень закону про запобігання корупції. Зокрема, КСУ скасував два повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції:

-          здійснення моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства з питань етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб;

-          здійснення контролю та перевірки декларацій суб’єктів декларування, зберігання та оприлюднення таких декларацій, проведення моніторингу способу життя суб’єктів декларування.

Крім того, Конституційний суд скасував право НАЗК складати протоколи про адміністративні порушення.

Також неконституційними визнана низка статей закону про запобігання корупції, які стосуються, зокрема,: контролю і перевірки декларацій, встановлення своєчасності подання декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, відповідальність за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Рішення КСУ має 22 сторінки. Перших 10 там розказується про те, що судова система має бути незалежною і як це має робибтися. Наприкінці сторінки згадуєтсья про антикорупцій систему України і про те, що законодавча і виконавча влада не мають втручатися в питаннях протидії корупції в справи суддів.

Одночасно, Конституційний суд погоджується з висновком Консультативної ради європейських суддів про те, що корупція серед суддів є однією з основних загроз суспільству та функціонуванню демократичної держави. При цьому в КСУ наголошують: «Боротьба з корупцією не повинна впливати на незалежність судової влади».

У Конституційному суді вважають, що Верховна Рада наділяє законами органи та посадових осіб, які не належать до судової влади, значним обсягом повноважень щодо організації та діяльності судів, визначення судоустрою і статусу судів.

«Таким чином, створюються передумови для неправомірного впливу на суд… Будь-які форми та методи контролю у вигляді перевірок, моніторингу тощо функціонування та діяльності судів і суддів повинні реалізовуватися лише органами судової влади та виключати створення таких органів у системі як виконавчої, так і законодавчої влади», – наголосили в КСУ і скасували інструменти стеження за деклараціями усіх публічних осіб у країні.

Суддя КСУ Сергій Головатий голосував проти рішення. І він знайшов аргумент з рішення Європейського суду  з прав людини, за яким декларування активів передбачає «легітимну мету, котра є потрібною в демократичному суспільстві».  

Інший суддя, який не підтримав рішення КСУ, Василь Лемак назвав його необґрунтованим.  

Негайно у Офісі президента запевнили, що система електронного декларування та відповідальності за недостовірні дані в Україні буде збережена.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Відомство звернуло увагу на ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого (А Головатий же голосував проти).

 

Чи працювала стаття Кримніального кодексу 366-1?

Стаття Кримінального кодексу України номер 366-1 з’явилася в жовтні  2014 року. Тоді працювало ще сьоме скликання парламенту, яке обрали за президента Віктора Януковича.

Стаття 366-1. Декларування недостовірної інформації ( редакції до рішення КСУ про її скасування)

 

Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації -

 

караються штрафом від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Примітка. Суб’єктами декларування є особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Відповідальність за цією статтею за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації стосовно майна або іншого об’єкта декларування, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

 

 

На жаль, немає статистики про вироки за статтею 366-1 ККУ. Єдине джерело Національне антикорупційне бюро повідомляє:

«Станом на 27 жовтня 2020 року в роботі НАБУ перебувало 110 кримінальних проваджень, в межах яких детективи досліджують близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій. 7 особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру. 34 справи скеровано до суду. Стосовно 13 осіб є рішення суду (6 вироків, стосовно 7 осіб справи закриті за нереабілітуючими підставами)»

Тобто стаття коримінального кодексу і так працювала погано. А справи за нею майже не доходили до суду.

Під час президентської виборчої кампанії 2019 року КСУ уже скасував подібну статтю 366-2 «Незаконне збагачення». І вже тоді у експертів були страхи про недієвість статті ККУ 366-1.

 

Перша ідея при «турборежимі» – розпуск КСУ

29 жовтня Кабінет міністрів прийняв розпорядження про відновлення публічного доступу до реєстру декларацій і він тепер працює.



Ще обраний у списках «Слуги народу» віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук обіцяє швидку реформу Конституційного суду.

"Конституційний суд - це не орган системи судочинства. У нього з судочинства є тільки назва "суд". І тому нам потрібно розуміти, що в реформу судової системи ми навряд чи можемо" закатати "реформу Конституційного суду України. Тому питання Конституційного суду повинен розглядати окремо, позаблоковий, тому що орган, який є вищим гарантом верховенства Конституції в Україні. Тому я за судову реформу, але питання Конституційного суду має вирішуватися швидко і за рамками цієї судової реформи ", - сказав Стефанчук на засіданні Ради Нацбезпеки і оборони.

Після цього президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт. У ньому пропонується припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції".

Проєкт закону містить лише дві статті: "Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах" та "Відновлення конституційного судочинства".

Першою пропонується визнати рішення КС від 27 жовтня 2020 року "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів".

Окрім того, ініціюється повернення редакцій закону "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу, що діяли до рішення КСУ.

У статті 2 йдеться про припинення повноважень складу Конституційного суду, який діяв на момент прийняття скандального рішення.

Також відповідним суб’єктам наказується розпочати процедуру відбору нових суддів. Важливо, що новий склад КСУ пропонують обирати відповідно до "порядку, визначеному Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України". Водночас та ж Конституція забороняє таким чином припиняти повноваження суддів КСУ. У ній визначений чіткий перелік підстав для звільнення судді.

У пояснювальній записці до законопроєку вказується, що рішення КСУ, за поданням 47 нардепів, не мало належного обгрунтування та виходить за межі конституційного подання. На думку авторів, Конституційний Суд України шляхом маніпуляцій вдався до ухвалення цього рішення.

"Відтак існує необхідність забезпечити збереження європейського та євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу для національної безпеки України та забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України", – йдеться у записці.

Змінити склад Конституційного суду можна лише за згодою самих суддів. Для цього потрібно щонайменше дві третини від конституційного складу суду.

У Конституції вичерпно перераховані підстави для звільнення судді КСУ. Зокрема, це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку.

Крім того, Конституція чітко визначає, що рішення та висновки КСУ є обов’язковими, остаточними та не можуть бути оскаржені. Проте законопроєктом президента пропонується не виконувати рішення КСУ та повернути дію окремих положень антикорупційного законодавства, які суд визнав неконституційними.

 

Реакція КСУ на ідею його розпуску 

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький назвав таким, що має ознаки конституційного перевороту, законопроєкт президента, який пропонує припинити повноваження суддів КС:

"Сьогодні появляється проект закону – за ніч його склепали – №4288, який має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю, бо це в  порушення 149 ст Конституції України.

Що повинне відбутися у парламенті у вівторок? Це законом чи постановою скасувати рішення КС. Чого тоді не указом президента? Нащо залучати парламент в таку неконституційну справу?

Одна особа взяла на себе відповідальність, тому що ініціатива ж президентська, і скасувала указом  рішення КС. Так простіше давати цьому оцінку. Результат то однаковий, але не треба підв’язувати колективну відповідальність, за якою ніхто не відповідає. Другий момент – цим же законом розформувати склад КС".

Тупицький переконаний, що "все може відбуватися дуже швидко, бо тут же головне монобільшість", але він не розуміє, чому за все повинен відповідати КС.

"Ну ви парламентарі, ну, будь ласка, створюйте такі закони, погоджуйте якось з опозицією, з усіма, ви єдиний парламент, ви покликані працювати заради країни – щоб не зверталися до КС, або щоб мінімізувати. Ви ж подивіться, що сьогодні робиться? Закон ще не зміг прожити місяць, а вже є подання до КС. Закон – подання, закон – подання. Нас закидали! Треба щось змінювати, або робити реформу і робити якісь фільтри до цього. Бо так неможливо", - каже Тупицький.

 

Що далі?

У наступні дні полеміка точилася на двох фронтах. По-перше, перекидалися звинуваченнями політики. По-друге, - полемізували представники міжнародних органів і органів влади.

Почнемо з політиків. Найцікавіше метання звинувачень було між Петром Порошенко, лояльний до якого парламент прийняв закон, частини якого скасували. На його думку, команда Зеленського підірвала незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та піддає безперервним атакам Національне антикорупційне бюро. Окрім цього, в ініціативі рішення КСУ Порошенко побачив «слід Коломойського».

"Факти – річ уперта. І вони не можуть не привести до висновку, що абсолютно антиконституційний узурпаторський законопроект Зеленського  не має нічого спільного з боротьбою з корупцією. Єдине, чого він прагне, це – сформувати кишеньковий Конституційний Суд, який потім визнаватиме конституційними усі ініціативи Банкової із розбудови в Україні диктатури дилетантів, невігласів та клептократів", – каже Порошенко.

У відповідь Голова фракції Слуга народу у парламенті Давид Арахамія у блозі на «Українській правді» кинув у попереднього президента такими аргументами:

-          Це за Порошенка призначили таких суддів КСУ;

-          Порошенко коли був президентом теж тиснув на суддів;

-          Команда Порошенка не давала працювати антикорупційним органам, які створила

-          Це за Порошенка КСУ майже у тому ж складі скасував кримінальну відповідальність за незаконне збагачання.

«Тож Володимир Зеленський запропонував справді історичне рішення: оновити склад Конституційного суду, набравши людей професійних і здатних захищати Конституцію від незаконних посягань. Ця інституція пережила в Україні всі влади — корумповані та брехливі… Якби чинний президент був корумпований, як попередні, то й пропозиції такої від нього не було би. Він просто користувався би тією мафіозною системою, яка створена за 28 років замість судочинства та конституційної юрисдикції», - заявив лідер найбільшої парламентської фракнції Арахамія.

В той же час дискусія точилася на рівні міжнародних організацій.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас наполягає на тому, що антикорупційна система, яка будувалася в Україні з 2014 року мала успіхи:

«Вона лежить в основі нашої співпраці, включаючи і питання безвізових подорожей. Українці заслуговують на них. Українські політики багато зусиль доклали для досягнення цього результату… І ось тепер цю довіру треба відновлювати. Ви знаєте, моє улюблене українське слово «швидко», «невідкладно», - сказав Маасікас.

У Венеційській комісії наголосили на тому, що розпуск КСУ, який запропонував Зеленський через законопроект порушує Конституцію.

«Ми закликаємо вас врахувати несприятливі, глибокі та довгострокові наслідки для вашої країни після можливого поспішного рішення про звільнення конституційних суддів. Ми закликаємо вас вивчити можливі альтернативні способи забезпечення боротьби проти корупції у відповідності до міжнародних стандартів».

Тоді як у НАЗК вважають, що судді Конституційного суду 27 жовтня самі порушили Конституцію два рази:

«Суд втрутився у повноваження Парламенту, зазначивши, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей, а також умисне неподання декларації є надмірним покаранням за вчинення цих правопорушень. Згідно Конституції України, визначення того, яке діяння є злочином, відноситься виключно до повноважень законодавчої гілки влади» - написали на сайті НАЗК про перший випадок порушення Конституції суддями КСУ.

І другий прецедент: «Згідно Конституції та законів України, КСУ міг приймати рішення лише щодо положень законодавства про запобігання корупції, які оскаржувались у конституційному поданні. Однак, судді порушили вимоги Конституції та скасували положення Закону України «Про запобігання корупції», які не оскаржувались у конституційному поданні 47 народних депутатів»

А, крім того, повідомили в НАЗК, суддя не може бути суддею у свої справі, тоді як за положеннями, які скасував КСУ тривали провадження проти трьох суддів КСУ…

 

Інші позиції щодо рішення КСУ

Рішення КС спровокує значний відкат антикорупційної реформи – Transparency International Україна

У Європарламенті закликають Україну діяти всупереч рішенню КС, відновивши функції НАЗК

Стефанішина запевняє, що уряд врятує безвіз та євроінтеграцію, попри рішення КС
В екстраординарних умовах ініціатива Президента щодо вирішення кризової ситуації навколо КСУ політико-правовими засобами повністю відповідає цінностям, закріпленим Конституцією – Федір Веніславський

Боїться за життя: суддя КСУ Сліденко, який заявив про тиск з ОПУ, проситиме державну охорону (Відео)

"На одне незаконне рішення пропонується інше": Павленко про ідею Зеленського розпустити КСУ (Відео)

Порошенко натякає на причетність команди Зеленського до рішення КС

Порошенко та його цинічні... судді

Голова НАЗК пояснив, що спонукало КС ухвалити рішення у рекордні строки

Венеційська комісія: розпуск КСУ грубо порушує Конституцію, навіть якщо є поважна причина

Судді КСУ двічі порушили конституцію, виносячи рішення про скасування декларування

Малюська: рішення КСУ - спроба зірвати співпрацю з МВФ

Половина суддів КСУ внесли зміни до своїх декларацій, поки реєстр був закритим

 

 

Виборче

Центральна виборча комісія почала публікувати результати місцевих виборів

У Хмельницькому намагались ліквідувати міськраду і створити нову

Фейкову "міськраду" намагались створити у Запоріжжі – СБУ

 

Коронавірусне
З ковідного фонду витратили уже більше половини коштів – Мінфін

Гроші з "коронавірусного фонду" "йдуть" на ремонт та будівництво доріг, а не лікарень
Кабмін передав на дороги 62 мільйони із програми МОЗ на онкохвороби

В Івано-Франківську не залишилося лікарняних ліжок для хворих на коронавірус

 

Економіка

Ветеран АТО Іван Рудий очолив комісію з азартних ігор

Презентовано перші 6 ділянок доріг для реалізації потенційних пілотних проєктів державно-приватного партнерства, - Владислав Криклій
Кулеба заявив, що угода про спільний авіапростір з ЄС запланована на 2021 рік

 

 Інші теми новин

У вівторок Конституційний суд розгляне закон „Про забезпечення функціонування української мови як державної“

 

Анонси

02.11 - 10:00

 

Пенсійні накопичення: міфи та реальність

мiсто Київ

Модератор: Наталія Веселова - членкиня Мережі захисту національних інтересів "АНТС". Спікери: Марина Лазебна - міністр соціальної політики України, кандидат економічних наук; Тимур Хромаєв - голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Галина Третякова - народний депутат України IX скликання, голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Ярослав Сидорович - експерт ГО "Мережа захисту національних інтересів "АНТС"; Олег Устенко - економіст, радник Президента України, член наглядової ради Міжнародного Фонду Блейзера; Віталій Мельничук - к.е.н., віцепрезидент КІНТО, пенсійний експерт РПР; Ярослав Савченко - директор КУА "Всесвіт", експерт Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів; Ольга Бондаренко - засновниця БФ "Let's Help", який опікується геріатричними пансіонатами, голова Ради НПФ "Взаємодопомога"; Григорій Овчаренко - директор Upinvest, голови підрозділу з управління локальними активами в ICU. ГО "Мережа захисту національних інтересів "АНТС" розпочинає серію дискусій, які мають на меті як розвінчування міфів, так і залучення до обговорення можливостей та необхідності створення умов для забезпечення українців додатковою пенсію, не лише експертів, а й представників державних органів влади та народних депутатів

обговорення, фінанси

 

Мiсце проведення заходу Український кризовий медіацентр

 

02.11 - 11:30

 

Сатиричний екологічний пікет "Нарубаємо міністру Абрамовському дров!"

мiсто Київ

Сатиричний екологічний пікет "Нарубаємо міністру Абрамовському дров!" біля Міністерства екології і природних ресурсів. Учасники акції з сокирами і бензопилами будуть пиляти і рубати дрова під вікнами Мінприроди, протестучи проти добування берилію і граніту в Поліському і Древлянському заповідниках, що знищує ці унікальні природні об’єкти. Київ, вул. Урицького (Липківського), 35. Тел.: (044) 228-55-33, (068) 833-33-33

пікет, суспільство

 

Мiсце проведення заходу вул. В. Липківського, 35

 

02.11 - 12:30

 

Провадження Конституційного суду України проти відновлюваної енергетики: Український феномен

мiсто Київ

Спікери: Олександра Гуменюк - директор Європейсько-українського енергетичного агентства; Ярослав Чекер - юридичний радник компанії Арцінгер, обраної галузевими асоціаціями для представлення інтересів у Конституційному суді. У серпні 2020 року Конституційний суд України відкрив провадження щодо визнання деяких статей Закону України про альтернативні джерела енергії неконституційними. Через це є великі ризики для власників електростанцій, включаючи домогосподарства

брифінг, суспільство

 

Мiсце проведення заходу Український кризовий медіацентр

 

02.11 - 17:00

 

Акція "Захисти безгласних і беззахисних!"

мiсто Київ

Акція "Захисти безгласних і беззахисних!" біля КВЦ "Парковий", перед засіданням фракції політичної партії "Слуга народу" в Верховній Раді. Учасники акції вимагають негайно прийняти зоозахисний законопроект № 2351, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за живодерство; повна заборона евтаназії; заборона жебрацтва з тваринами; заборона фотопослуг з дикими тваринами.

Тел.: (044) 228-55-33, (068) 833-33-33

акція, суспільство

 

Мiсце проведення заходу Паркова дорога, 16-А [ біля КВЦ "Парковий"]

 

 

03 ЛИСТОПАДА 2020, 10:00

 

 Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

З 3 до 6 листопада Верховна Рада України працює у режимі пленарних засідань

 

 

 

З 3 до 6 листопада Верховна Рада України працює у режимі пленарних засідань відповідно до календарного плану Четвертої сесії Верховної Ради України ІХ скликання (м.Київ, вул. М.Грушевського, 5, сесійна зала).

 

 

 

До уваги ЗМІ!

 

Відповідно до Розпорядження Голови Верховної Ради України Д.Разумкова № 291 від 05.10.2020 журналісти та оператори/фотокореспонденти ЗМІ працюють у пресцентрі парламенту (м.Київ, вул. М.Грушевського,5, кулуари третього поверху) за наявності постійної картки акредитації, виданої Апаратом Верховної Ради України, та разових додаткових перепусток у такій кількості:

 

до 120 осіб - у пресцентрі на третьому поверсі;

 

до 30 осіб - у ложі преси балкону зали засідань Верховної Ради України.

 

Від телевізійних каналів допускається не більше двох знімальних груп (до 4 осіб), від інформаційних агентств - до 2 осіб, від інших видань - по 1 особі.

 

 

 

Допуск представників ЗМІ до будинку Верховної Ради України по вул. М.Грушевського, 5 через під’їзд № 1 та допуск операторів/фотокореспондентів з професійним обладнанням до ложі преси балкону здійснюється у порядку черги після отримання на відповідному посту охорони разової додаткової перепустки, що повертається на цей пост охорони після закінчення робочого дня.

 

03.11 - 11:00

Презентація доповіді "Збройна агресія Російської Федерації проти України"

органiзатор ГО "Безпека та взаємодія в Україні", мiсто Київ

Інформація щодо акредитації: anna@ukrinform.com

 

Спікери: Володимир Василенко - доктор юридичних наук, професор національного університету "Києво-Могилянська академія", Надзвичайний і Повноважний Посол України, автор концепції структурної побудови доповіді, керівник із правових питань та відповідальний редактор доповіді; Семен Кабакаєв-  голова ГО "Безпека та взаємодія в Україні"; загальне керівництво підготовки доповіді.

 

Коротко. Учасники заходу  презентують доповідь "Збройна агресія Російської Федерації проти України",  у якій подана узагальнена та систематизована інформація щодо задіяння Російською Федерацією регулярних та іррегулярних Збройних сил у продовженні збройної агресії на Сході України.

 

Серед авторів доповіді: Володимир Василенко - автор концепції структурної побудови доповіді, керівник із правових питань та відповідальний редактор доповіді; Олена Алексєєва - аналітик; Федір Морозов - експерт-розслідувач.

 

 

Захід проходитиме в рамках проєкту War crimes of Russia.

 

 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

 

 

Контактний телефон Прес-центру: (044) 299-03-32

презентація, суспільство

 

Мiсце проведення заходу Укрінформ [Зала 1]

 

04.11 - 20:00

 

Музичний марафон на підтримку білорусів "Ми разом!"

мiсто не вказано

З ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики відбудеться масштабний музичний марафон, присвячений українському та білоруському народам, які лишаються вірними своєму серцю, багатовіковій дружбі та прагненню свободи. Концерт пройде на сцені київської концертної зали Stereo Plazа та транслюватиметься у прямому ефірі телеканалу М1.

Серед заявлених учасників великого концерту - "Brutto Nostra", "NAVIBAND", "NAKA" (Білорусь), "БЕZ ОБМЕЖЕНЬ", "Друга Ріка", "СКАЙ", "ДахаБраха", "Kozak System". Ведучі вечору - керманичі шоу [КАМТУГЕЗА] на Radio ROKS Сергій Кузін та Соня Сотник 

 

 

Новини центральної України

26-27 жовтня

На Вінниччині поліція затримала зловмисників, які вчинили напад на дільничну виборчу комісію та намагались заволодіти виборчою документацією

26 жовтня в Тульчинському районі вночі двоє чоловіків напали на виборчу комісію, яка після підрахунку голосів виходила з приміщення дільниці з виборчою документацією. Поліцейський, який здійснював охорону та супровід членів комісії, застосував зброю та викликав екіпаж поліції. Спільно з працівниками СБУ поліцейські затримали зловмисників. Наразі вони дають покази слідчим.

Екснардеп Лозінський, який відсидів за вбивство на Кіровоградщині, виграв там вибори

Колишній народний депутат Віктор Лозінський, який сидів у в'язниці за вбивство, перемагає на виборах. Про це виданню " ВВС Україна " підтвердили в місцевій виборчій комісії. Лозінський є кандидатом на голову Підвисоцької об'єднаної територіальної громади, що у Голованівському районі на Кіровоградщині.

Кіровоградські інспектори за 9 місяців поточного року нарахували майже 1,75 млн грн шкоди, встановленої під час проведення перевірок щодо дотримання вимог земельного законодавства

Протягом дев’яти місяців 2020 року Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області здійснило 721 перевірку земельних ділянок щодо дотримання вимог земельного законодавства. Загальна площа угідь становить – 25,7 тис. га. За результатами проведених перевірок виявлено 529 порушень (площа – 13,314 тис. га).

На Сумщині поліцейські оголосили підозру голові фіктивної дільничної виборчої комісії

Нагадаємо: у селі Соснівка, що на Конотопщині, 25 жовтня була організована і працювала самостійно створена незаконна виборча дільниця. Працівники поліції в рамках відкритого кримінального провадження встановлюють організаторів дільниці -"двійника" та інші обставини цієї справи.

Суд обязал КГГА достроить жилой комплекс Войцеховского

Об этом свидетельствует постановление Шестого апелляционного административного суда, сообщает издание "Наші гроші".

Вибори до облрад: ОПЗЖ перемагає в шести областях

Цієї неділі, 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Опозиційна платформа - За життя! опублікувала інфографіку, яка вказує на те, що політсила займає лідируючі місця до облрад в одинадцяти регіонах.

а Київщині загинула член виборчої комісії

На території Ірпінської ОТГ під час підрахунку голосів трагічно загинула член комісії, яка разом з сином потрапила в ДТП. Як повідомила кандидат на посаду Ірпінського міського голови Михайлина Скорик на своїй сторінці в Facebook, заступник голови комісії в селі Козинці (Ірпінська ОТГ) Олександр Тітенко їхав з мамою додому і від втоми заснув і врізався в зустрічний ЗІЛ по дорозі в Немішаєве.
У Києві зійшлися противники і прихильники заборони абортів у Польщі

Одні скандували "Моє тіло - мій вибір", інші - "Аборт - це вбивство".

 

28-29 жовтня
Мер Борисполя, який лідирував і на цих виборах, помер від коронавірусу

Анатолій Федорчук помер від коронавірусу. Про це повідомили у партії "Наш край", від якої він балотувався на місцевих виборах.

Айвазовська: Вибори в Борисполі не виключені вже в січні

У громадянській мережі ОПОРА поділилися прогнозом проведення виборів в Борисполі після смерті міського голови Анатолія Федорчука. Вибори можуть відбутися вже в січні, заявила глава мережі Ольга Айвазовська в ефірі одного з українських телеканалів, пише РБК-Україна

Київ опинився на третьому місці у світовому рейтингу забруднення повітря

У столиці України вранці 29 жовтня значно погіршилася якість повітря. Про це повідомив ресурс IQAir. На даний момент індекс забруднення повітря в Києві становить 154 AQI, що є небезпечним показником.
4G запустили на всех станциях киевского метро, кроме одной

Украинские мобильные операторы Киевстар, Vodafone Украина и lifecell запустили 4G сразу на 23 станциях киевского метро.
Замулене русло Ворскли цього року не почистять — весняні паводки можуть затопити Крутий Берег та Дублянщину

УЖКГ скасувала всі пропозиції учасників тендеру. Розчищення замуленого русла Ворскли перенесли на наступний рік
У Полтаві на вул. Стрітенській, 34а поліція закрила гральний заклад, який діяв мінімум 5 років

Поліції вдалося виявити, напевно, найзаконспірованіше підпільне «казино», яке діяло мінімум 5 останніх років і майже рік після масової зупинки гральних закладів в Україні

 

30 жовтня – 1 листопада

У Хмельницькому намагались ліквідувати міськраду і створити нову

У Хмельницькій області намагалися створити ліквідувати Хмельницьку міськраду та створити замість неї нову.
Ще один мер в Україні помер від коронавірусу

Міський голова Новгорода-Сіверського 29 жовтня помер у Чернігові в обласній лікарні.

У Києві поліція перекривала міст Патона – шукали вибухівку (оновлено)

Ранком неділі, 1 листопада, до столичної поліції надійшло повідомлення про замінування мосту Патона. Тож рух по ньому в обидва боки тимчасово обмежили. Про це повідомляє видання " Українська правда " із посиланням на коментар прес-служби поліції Києва. Як зазначили правоохоронці, невідома особа кілька разів телефонувала з повідомленням про мінування мосту.

У Київському ботсаду на честь Хеловіну проводять свято мертвої флори

Відвідати свято в ботанічному саду Києва можна буде ще в неділю, 1-го листопада.

На Вінниччині старші класи навчатимуться дистанційно

Починаючи з 2 листопада, на Вінниччині учні старших класів навчатимуться дистанційно. Таке рішення було прийняте через збільшення кількості хворих серед вчителів та школярів. Як зазначив в. о. директора департаменту освіти і науки Вінницької ОДА Володимир Буняк, ними було підготовлено рішення до ТЕБ та НС про те, що 1-4 класи, садочки та інтернати працюватимуть у звичайному …

На черговому засіданні Житомирського виконкому будуть говорити про виконання бюджету, благоустрій та допомогу громадянам

Чергове засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради відбудеться 4 листопада о 10:00. Про це повідомляє пресслужба міськради. У порядку денному засідання – 34, з яких більшість будуть розглянуті у закритому режимі, бо стосуються неповнолітніх. Перше питання – виконання бюджету Житомирської міської об’єднаної територіальної громади за 9 місяців 2020 року…

Школам Кіровоградщини із «жовтої» зони рекомендують дистанційне навчання (ДОКУМЕНТИ)

Начальник управління освіти і науки ОДА Володимир Таборанський рекомендує школам, розташованим у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки, перейти на дистанційну форму навчання із 2 листопада. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Кіровоградської ОДА.
На будівництві у Хмельницькому виявили 170 протитанкових мін

Під час робіт на будівельному майданчику на вулиці Майборського в обласному центрі було виявлено небезпечні предмети. Як розповідають у Головному управлінні Державної служби надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області, під час риття канави було виявлено два підозрілі предмети, тож усі роботи були призупинені.
Київщиною вже другий місяць мандрує кенгуру-втікач

Кенгуру та його сліди, які виявили через кілька днів після втечі. Фото: етнографічний комплекс «Українське село» На початку вересня з етнографічного комплексу «Українське село», розташованого за 40 кілометрів від Києва біля Житомирської траси, втік молодий кенгуру. Сталося це коли доглядач зайшов у вольєр, аби погодувати тварину. Кенгуру перестрибнув через чоловіка та накивав п’ятами. 

Коментарі