Головні новини 4-10 червня

Романа Сущенка арештували на 12 років колонії суворого режиму. Голландський суд наклав арешт на активи російської компанії "Газпром" у Нідерландах. ВРУ зняли міністра фінансів Данилюка. Аваков пропонує тимчасово заборонити голосувати жителям Донбасу.

4 червня українського журналіста Романа Сущенка арештували на 12 років колонії суворого режиму. Таке рішення ухвалив Московський міський суд за звинуваченням у шпигунстві.
Засідання суду відбулося у закритому режимі. Тож судді зачитали лише частину вироку. Громадський адвокат українця Марк Фейгін на своїй сторінці у Twitter відразу ж повідомив, що завтра захист подаватиме апеляцію.
Обвинувачення просило посадити журналіста на 14 років.
Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.
Представник МЗС РФ Марія Захарова заявляла, що Сущенко не був журналістом, тому що при в'їзді в Росію не вказував, що буде займатися інформаційною роботою.
7 жовтня 2016 року йому висунули звинувачення в "шпигунстві".
У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ заперечили це.
МЗС України вимагає звільнення журналіста.

5 червня стало відомо, що Голландський суд наклав арешт на активи російської компанії "Газпром" у Нідерландах.
"Суд арештував голландські активи Газпрому для виплати Нафтогазу 2,6 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу", – йдеться у повідомленні «Нафтогазу».
"Нафтогаз застосує усі доступні законні засоби та інструменти, щоб домогтися виконання рішення і отримати від Газпрому присуджену суму", – йдеться в заяві.
В компанії зазначили, що шість із семи дочірніх компаній "Газпрому" в Голландії відмовились співпрацювати з судовими виконавцями. Однак, у "Нафтогазі" запевнили, що все це ніяк не вплине на арешт.
При цьому у компанії нагадали, що "Нафтогаз" також ініціював арешт активів у інших юрисдикціях, включно з частками "Газпрому" в його дочірніх компаніях Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG.
"Швейцарський суд задовольнив клопотання Нафтогазу, і судові виконавці проводять дії, щоб заморозити ці та інші активи", - зауважили у прес-службі "Нафтогазу".
В НАК наголосили, що апеляція "Газпрому" проти рішень Стокгольмського арбітражу не означає автоматичного відтермінування зобов’язання російської компанії негайно розрахуватися і не впливає на процес стягнення.
"Для того, щоб отримати 2,6 млрд доларів, які "Газпром" відмовляється нам платити, найкращі юристи світу, які представляють Україну зараз, заарештували активи в Британії, Нідерландах, Сполучених Штатах Америки найближчим часом (заарештують), у Швейцарії. Ми нікому не дозволимо грабувати Україну, - хвалиться Президент Порошенко.

6 червня прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав подання до Верховної Ради на звільнення Міністра фінансів Олександра Данилюка.  
"На жаль, Олександр Данилюк не вніс коректив у вибрану ним лінію поведінки і після обговорення цієї ситуації з членами урядової команди. Тому я не бачу можливості для нього і далі залишатись в її складі і прошу народних депутатів підтримати моє подання", - написав Гройсман у Facebook.
За словами Гройсмана, питання зміни очільника Міністерства фінансів має бути вирішено невідкладно.
7 червня відставку Міністра фінансів Олександра Данилюка підтримав профільний комітет. Відразу ж практично і проголосував парламент. Новим В.о. міністра Стала заступниця Данилюка Оксана Маркарова
Данилюк заявляв про тиск на нього у зв'язку з відмовою фінансувати проекти нардепів-мажоритарників і вимагає виступу у Верховній Раді перед голосуванням про його відставку.
"Протягом року на мене чиниться колосальний тиск. Від мене вимагають підтримати програму "Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів". У перекладі на людську мову це - роздача грошей на проекти депутатів-мажоритарників. Це - політична корупція, у народі - "гречка".Сьогодні кульмінаційний момент. Мене поставлено перед вибором - піти або стати співучасником. Я країною не торгую", - написав екс-міністр у Facebook.
Є ще один фактор звільнення Данилюка – відмова передати в підпорядування Кабміну Фіскальної служби, яка так треба для фінансування виборчих кампаній представників влади.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонує ввести тимчасовий мораторій на участь жителів Донбасу у виборах до Верховної Ради і президента після деокупації цих територій.
Про це йдеться в стратегії відновлення цілісності України і деокупації Донбасу, яку глава МВС оприлюднив 7 червня.
"Відновлюється участь громадян, які проживають на раніше окупованих територіях у виборах до центральних органів влади України, але не раніше, ніж через 3-5 років", – йдеться в одному з пунктів програми.
Аваков наголошує, що вибори можна проводити виключно на демілітаризованій території. Вони не можуть відбуватися за відсутності необхідного безпечного оточення і дієздатних інститутів.
Поспішне проведення виборів може сприяти посиленню і відновленню конфлікту з новою силою, підкреслює міністр.
"Найбільш адекватний часовий проміжок між припиненням вогню і проведенням виборів – 3 роки після припинення вогню. Якщо вибори проводяться раніше, ніж через 2 роки після припинення вогню у випадку молодих демократій, і менше, ніж через 1 рік – у випадку розвинених демократій, це призводить до відновлення збройного протистояння", – зазначає Аваков.
За його словами, цей час необхідний для забезпечення умови чесного і вільного волевиявлення і формування помірної місцевої сили, здатної створити противагу радикалам.
Крім того, потрібен час для повернення на раніше окуповані території біженців і вимушено переміщених осіб, оскільки не можна позбавляти їх права брати участь у виборах.
"Механізм малих кроків", який пропонує Аваков, також передбачає проведення місцевих виборів на звільнених територіях після деокупації та під наглядом миротворчої місії.
"Не важливо, хто переможе на цих виборах, принципово важливо, щоб процес йшов згідно з українським законодавством і з забезпеченням вільного волевиявлення. Навіть якщо виберуть кандидата з відверто проросійськими поглядами, в стратегічній перспективі по завершенню процесів врегулювання конфліктів це питання буде збалансоване в найближчі роки", – вважає Аваков.

Інтерв’ю Вакарчука, кажуть, перше після приїзду зі США
Ахметов поднялся на 150 строк в рейтинге миллиардеров


Анонси
11.06 - 11:00

Cатиричний екологічний пікет "Залиште ліси в спокої!"
мiсто Київ
Cатиричний екологічний пікет "Залиште ліси в спокої!" біля Державного агентства лісових ресурсів.

Учасники акції принесуть до входу в Держлісагентство колоди і нарубають з них дрова для чиновників-лісників. Вимоги пікету: не відміняти Сезон тиші в лісах; не приймати поправки в Санітарні правила в лісах України, які знову дозволяють рубки лісу в заповідниках. Тел.: (044) 228-55-33, (068) 833-33-33
Мiсце проведення заходу вул. Шота Руставелі, 9-а

11.06 - 13:00
Антикорупційний суд: чи чекати нового траншу від МВФ і арештів корупціонерів?
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Прес-конференція на тему: "Антикорупційний суд: чи чекати нового траншу від МВФ і арештів корупціонерів?". Учасники: Олесь Доній - екс-нардеп, політолог; Сергій Белашко - директор Агентства соціальних комунікацій; Ростислав Кравець - юрист; Валентин Гладких - політичний експерт.
Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13 []

11.06 - 14:15
Прес-брифінг Артема Ситника щодо результатів діяльності НАБУ за останні три роки
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: https://docs.google.com/.../1fIZB3gdhTFHFv1mpvd_l8Y5r24lrBTw.../
Прес-брифінг директора НАБУ Артема Ситника, присвячений підсумкам конференції щодо результатів діяльності НАБУ за останні три роки та бачення подальшого розвитку інституції.

У брифінгу також візьмуть участь Генеральний інспектор Агентства національної безпеки (АНБ) США Роберт Сторч та член Міжнародної консультативної ради при Антикорупційній ініціативі ЄС в Україні Карлос Кастресана.
Акредитація (обов'язкова).
Реєстрація -https://docs.google.com/.../1vNL7jb0ds4RwEZ01XCOCqGqZz9dyl0A.../
Мiсце проведення заходу вул. Ярославів Вал, 22 [готель "Radisson Blu Hotel", конференц-зала "The Embassy Suite Conference"]

11.06 - 17:00
11.06
 Наступне засідання дисциплінарної комісії щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно заступника міністра охорони здоров'я України Лінчевського О.В.
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: 278-49-25, nadspublic@ukr.net
Наступне засідання дисциплінарної комісії щодо здійснення дисциплінарного провадження стосовно заступника міністра охорони здоров'я України Лінчевського О.В. з метою вивчення інформації, поширеної в засобах масової інформації, щодо його висловлювання 15 травня 2018 року під час розгляду у відповідному Комітеті Верховної Ради України звіту Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров'я для лікування за кордоном громадян України.

Акредитація ЗМІ до 16.30 8 червня  та з 9.00 до 15.00 11 червня за тел.: 278-49-25, nadspublic@ukr.net.

Вхід для ЗМІ за редакційними посвідченнями
Мiсце проведення заходу вул. Прорізна, 15 [к. 327]

Національний банк України запрошує представників наукової та експертної спільноти відвідати наступний відкритий дослідницький семінар на тему "Гроші у минулому та 21-му столітті: принципи довіри та функціонування", який відбудеться 13 червня 2018 року. Доктор Габріель Содерберг (Gabriel Söderberg), дослідник університету Упсали (Uppsala University) та економіст центрального банку Швеції (Sveriges Riksbank), пропонує до обговорення питання феномену криптоактивів (криптовалюти).
На семінарі доповідач розкаже про існуючі теорії грошей та погляди щодо розуміння природи криптоактивів. Доктор Содерберг підніме питання, чи можна вважати криптоактиви грошима,  проаналізує ризики, пов’язані з операціями з ними, та їх вплив на фінансову стабільність, а також необхідність регулювання.
Робочою мовою семінару є англійська.
Попередньо ознайомитися з дослідженням можна за посиланням.
Адреса проведення семінару: м. Київ, вул. Інститутська 9, центральний вхід, к. 218.
Початок семінару о 14:00. Реєстрація учасників триватиме з 13:45 до 13:55. Відповідно до процедури відвідання режимних об’єктів, яким є Національний банк України, вхід до його будівлі відбувається за наявності документів, що посвідчують особу.
Для участі у семінарі необхідно подати заявку на електронну адресу: research@bank.gov.ua до 16:00 12 червня 2018 року, зазначивши прізвище та ім’я учасника, місце роботи, контактні дані (телефон, е-mail). Враховуючи обмеженість місць, Національний банк залишає за собою право розгляду заявок та прийняття рішень щодо участі в семінарі кожного заявника. Результати буде повідомлено електронною поштою кожному з учасників.
З метою подальшої організації дослідницьких семінарів запрошуємо до співпраці потенційних доповідачів для презентації результатів своїх досліджень з питань, що пов’язані з діяльністю Національного банку України та роботою фінансової системи. Пропозиції (разом з бажаною датою семінару, презентаційними матеріалами, резюме та/або проектом статей) необхідно подавати для подальшого розгляду до відділу досліджень Департаменту монетарної політики та економічного аналізу на електронну адресу research@bank.gov.ua.
З матеріалами відкритих наукових семінарів можна ознайомитись за посиланням.
Серію відкритих дослідницьких семінарів Національний банк України започаткував у липні 2015 року. Під час цих заходів представники академічних кіл, фахового та експертного середовища, міжнародних фінансових організацій, НБУ та інших центральних банків, мають змогу представити результати своїх дослідницьких проектів та обговорити їх у тісному експертному середовищі.

13.06 - 18:00
13.06 - 20:00
Лекція "Медіаграмотність в умовах інформаційної війни"
органiзатор не вказано, мiсто Київ
Лекція "Медіаграмотність в умовах інформаційної війни". Лектор: Фісенко Тетяна Вікторівна, кандидат наук із соціальних комунікацій, старший викладач кафедри видавничої справи та редагування НТУУ "КПІ ім. І. Сікорського", редактор та журналіст.

Мiсце проведення заходу Бібліотека КПІ

13.06 - 19:00
Показ документального фільму "Етапом через пів-Землі: Історія ув'язнення Сенцова і Кольченка"
органiзатор hromadske.ua, мiсто Київ
Благодійний показ документального фільму "Етапом через пів-Землі: Історія ув'язнення Сенцова і Кольченка". Автори фільму прагнуть привернути якомога більшу увагу до українських політв'язнів та організовують благодійний показ для збору коштів на допомогу їхнім сім'ям.
Мiсце проведення заходу кінотеатр "Жовтень"

14.06 - 09:30
"Зобов'язання України у сфері прав людини: від рекомендацій до дій". Експертне обговорення
мiсто Київ
Захід організовано з ініціативи проектів Програми розвитку ООН спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Міністерством юстиції.

Ключові спікери: Фіона Фрейзер - голова Моніторингової місії ООН з прав людини; Катерина Левченко - Урядова Уповноважена з питань гендерної політики; Сергій Петухов - заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції; Маркус Бранд - керівник групи проектів з демократичного врядування Програми розвитку ООН; Ірина Суслова - народна депутатка України; Тетяна Печончик - голова Центру інформації про права людини; представники профільних міністерств та установ, міжнародних та громадянських організацій.
Реєстрація за посиланням - https://goo.gl/forms/NwUho0l9CocjvdEH2
Мiсце проведення заходу вул. Омеляновича-Павленка, 4/6 [Mediahub]

15.06 - 11:00
Установчі збори громадської спілки організацій, які створені внутрішньо переміщеними особами та/або здійснюють захист їх прав
мiсто Київ
Установчі збори громадської спілки організацій, які створені внутрішньо переміщеними особами та/або здійснюють захист їх прав (надалі - Організації ВПО).

Тел.: (066) 586-50-80, (050) 530-49-77
Мiсце проведення заходу Ентузіастів 51/24 [ОЦІУМ 51]

26.06 - 14:30
Захист критичної інфраструктури та забезпечення взаємодії національних/державних систем безпеки та кризового реагування
мiсто Київ
Засідання Міжвідомчої експертної робочої групи з питань протидії розповсюдженню зброї масового знищення, тероризму та захисту критичної інфраструктури (МЕРГ) на тему: "Захист критичної інфраструктури та забезпечення взаємодії національних/державних систем безпеки та кризового реагування".

До участі у засіданні запрошуються представники державних органів, у т.ч. правоохоронних органів і спецслужб, освітніх та науково-дослідних установ, державних компаній тощо.
Реєстрація - з 14.00. Реєстрація до 15.00 23 червня: (044) 244-79-36, kondratov@niss.gov.ua
Мiсце проведення заходу вул. Пирогова, 7-А [3-й поверх, конференц-зала]


4-5 червня 
В селе Высокая Печь Житомирской области двое подростков отравились неизвестными веществом.
У частині Національної гвардії України у селі Жеребкове Одеської області зареєстровано спалах захворювання на кір
Перероблені поліетиленові, паперові або ж полотняні торби. Такі пакети тепер використовуватимуть у більшості столичних магазинів. Київрада вирішила відмовитися від звичних поліетиленових пакетів, оскільки це шкодить довкіллю. Цей матеріал у природі розкладається близько 100 років. Але – чи готові кияни, та й зрештою столичні супермаркети, позбутися їхнього вжитку – сюжет "5 каналу".
В Черниговской области покончил с собой украинский режиссер, продюсер и писатель Леонид Кантер.
Замглавы КГГА Дмитрий Давтян прокоментировал информацию о разрушении моста Метро. "Паники по мосту Метро быть не должно, однако и тянуть с ремонтом не стоит. Состояние моста Метро определено как четвертое, то есть ограниченно работоспособное. Обследование в частности установило, что к моменту аварийности еще 6 лет (со времени проведения этого обследования).
Театр на Подоле был удостоен награды Ukrainian Urban Awards. Здание добилось успеха в номинации "Архитектура культурно-социальных объектов". Результаты были опубликованы на странице Ukrainian Urban Awards. В топ-тройку данной номинации попали еще два проекта. На третьем месте расположился Национальный Мемориальный Комплекс Героев Небесной сотни.
Пограбування кургану на Вінниччині
У Вінницькій облраді визначили 493 проекти розвитку територіальних громад, на які виділяють 30 мільйонів
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa прес-службу ОДA. Зокремa, цього року зaплaновaно придбaти три будинки для дитбудинків сімейного типу тa 48 квaртир, з яких 45 - для дітей-сиріт нa прaві влaсності тa три - як соціaльне житло. Однaк, зa попередніми підрaхункaми, передбaчені 22 млн грн з гaком дозволять купити більше квaртир.
Про це він зaявив під чaс aпaрaтної нaрaди, пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa " Фейсбук " міськрaди. "У нaс 1200 людей стоїть у центрі зaйнятості. Це якрaз той ресурс, який необхідний для зЗaбезпечення виконaння громaдських робіт нa території містa. Мені требa прибирaти Фортечні Вaли, мені требa прибирaти клaдовищa»
Чому не відбулося засідання наглядової ради з питання забруднення річки Тетерів у Житомирі та коли винні понесуть покарання - з такими запитаннями кількадесят активістів 4 червня прийшли до радника міського голови Олександра Черняховича. Останній, вислухавши претензії та обурення активістів, взявся роз’яснювати ситуацію. «Чекають усіх додаткових аналізів.
У “Авіамістечку” розпочалися роботи з модернізації системи теплопостачання в рамках реалізації масштабного міжнародного проекту “Модернізація теплового району “Авіамістечко” в рамках програми DemoUkrainaDH у співпраці з НЕФКО, повідомляють у міській раді
На Одещині випускатимуть одноразовий посуд з очерету На Одещині випускатимуть одноразовий посуд з очерету, який розкладається всього за півтора місяці. На сьогоднішній день у Вилківській об’єднаній територіальній громаді заготовляють очерет для екологічної покрівлі.

6-7 червня
На гру у пінг-понг між владою Києва та Мінкультом перетворилося питання знесення пам'ятника командиру Червоної армії Миколі Щорсу на столичному бульварі Шевченка. Демонтувати його мали ще два роки тому, однак і досі у владних кабінетах не можуть визначитися, хто це має робити – і звинувачують одне одного у бездіяльності, по черзі.
Паниковать по поводу моста Метро не стоит, но и тянуть с ремонтом нельзя
В зоне отчуждения Чернобыльской АЭС (Киевская обл.) по состоянию на 10:30 среды продолжаются мероприятия по ликвидации отдельных очагов пожара на общей площади около 3 га, открытого огня нет.
ЧАО "Акционерная компания "Киевводоканал" планирует в 2019 году повысить расчетный тариф на услуги централизованного водоснабжения и водоотвода на 49,6% - до 23,17 грн.
Об этом говорится в сообщении Национальной акционерной компании "Нафтогаз Украины" в Twitter.
Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова відвідала Херсонський слідчий ізолятор, відкрила провадження стосовно аварійного стану і переповнення СІЗО, анонсувала візит у Херсонську виправну колонію № 61.
Сьогодні в Полтавській ОДА передали землі сільськогосподарського призначення з державної власності у комунальну чотирнадцятьом об’єднаним територіальним громадам Полтавщини.
В Киеве неизвестные "заминировали" ресторан крымскотатарской кухни "Musafir". Об этом сообщает "Информатор". Инцидент произошел сегодня по адресу Саксаганского, 57а. Всех работников и посетителей заведения эвакуировали. На месте работают взрывотехники, которые проверяют территорию, полиция и скорая помощь. Читайте также: Пожар в Чернобыле: уровень радиации в Киеве в норме
В Житомирській облдержадміністрації 7 чеврня після 14:00 почалася обіцяна зустріч представників обласної влади з учасниками бойових дій та перевізниками щодо пільгового проїзду. На зустрічі присутні голова ОДА Ігор Гундич, його заступник Ярослав Лагута, заступник мера Житомира Дмитро Ткачук.
У Житомирській області з початку дії безвізу 110 тисяч 381 житель мають біометричні паспорти. Такі дані станом на 6 червня надали в управлінні Державної міграційної служби України у Житомирській області, - пише сайт Житомирської облдержадміністрації. «110 тис. 381 жителів Житомирської області тепер із біометричними закордонними паспортами.

8-10 червня
Депутат від "Народної партії" та довірена особа Януковича Дідківський вклав до статутного капіталу агрофірми 230 млн грн. Статки депутатки від БПП Костюшко за рік зросли майже на 10 млн грн.
До конца прошлого года институции удалось выплатить 2,25 млн грн.
Переможцем тендеру на проведення реконструкції київського Шулявського шляхопроводу стала фірма ТОВ "Північноукраїнський будівельний альянс", яка належить помічнику народного депутата Максима Микитася
Один из крупнейших киевских бизнес-центров класса «А» - «Парус» - сменил собственника. Столичный девелопер Вагиф Алиев продал бизнес-центр экс-регионалу и депутату Верховной Рады Вадиму Столару, которого называют теневым куратором многих процессов при столичном мэре Кличко.
Львівське комунальне підприємство "Зелене місто" оголосило конкурс на будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів у Львові
У Кременчуці до 5,5 років засудили чоловіка, який поштою отримав 700 пігулок трамадолу та 500 ефедрину з-за кордону
На Вінниччині кількість громадян, які мають право на пільговий проїзд, становить понад 153 тис. без урахування пенсіонерів.
На сесії Черкаської міськради депутати розглядатимуть проект рішення щодо перейменування вулиці Можайського на вулицю Степана Бандери.
Одним із головних напрямів роботи Державної виконавчої служби є боротьба із заборгованістю з виплати заробітних плат.


Коментарі

  1. Я настільки вдячна Elegantloanfirm за те, що допомогла мені отримати кредит у розмірі 600 000,00 доларів США за допомогою кредитного працівника Расса Гаррі, що я вам вічно вдячний. моє життя перевернулося, мої фінанси влаштувалися, я зараз є власною справою, яку я використовую для піклування про потреби моїх сімей. Я настільки вдячний вам, містер Русс, і Бог вас благословить. Ви можете зв’язатися з ними за фінансовою допомогою електронною поштою: Elegantloanfirm@hotmail.com для отримання фінансової допомоги.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар