Головні новини 30 квітня – 6 травня + Анонси

Мінекономіки хвалиться приростом експорту в ЄС і жаліється на торгові обмеження від США. С14 зловили бразильського прихильника сепаратистів. ЄС міняє правила в’їзду в країни Шенгену. Режисер Чийгоз відповідальний від Меджлісу за співпрацю з родинами ув’язнених в Криму татар.

Експорт товарів з України до Європейського Союзу в першому кварталі 2018 року, порівняно з першим кварталом 2017 року, зріс на 26,5% і склав $4,058 мільярда.
Про це повідомляється на сайті Національного банку України.
Частка експорту до країн Євросоюзу у загальному обсязі українського експорту в першому кварталі становила 38,9%. Імпорт з Європейського союзу за вказаний період зріс на 10,7% і становив $4,523 мільярда.
За даними НБУ, експорт товарів з України до Росії в першому кварталі 2018 року, порівняно з аналогічним періодом 2017 року, скоротився на 11,5% - до $709 мільйонів. У той же час імпорт зріс на 28,4%, до $1,9 мільярда.

Офіс торговельного представника США призупинив для частини українських товарів дію Генералізованої системи преференцій. Про це повідомляє в суботу прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
Генералізована система преференцій дає можливість безмитного ввезення на територію США понад 3,5 тисячі видів товарів з України.
Під дію обмеження потрапили 155 видів товарів, зокрема деякі продукти харчової, легкої, деревообробної промисловості, машинобудування, деякі електроприлади.

Представники націоналістичної організації C14 схопили у Києві громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргі, який воював на боці бойовиків «ДНР», та відвели його до управління Служби безпеки, повідомив у 4 травня учасник C14 Євген Карась.
За словами Карася, Лусваргі схопили на території посольства Бразилії у Києві та відвели до будівлі СБУ на Володимирській.
Серед тих, хто брав участь у його «затриманні», також є представники «Національного корпусу».
«Нехай виходить хтось старший і забирає його! Ми не розуміємо, як він опинився у Києві», — вигукують учасники націоналістичної організації.
Згодом начальник департаменту контррозвідки СБУ генерал Олексій Петров вийшов до націоналістів і забрав Лусваргі. Начальник контррозвідки сказав, що працівники Служби «проведуть розмову і будуть вирішувати, що робити далі».
Він додав, що «не вбачає провини СБУ у тому, що Лусваргі гуляє на волі».
Крім того, речниця СБУ Олена Гітлянська, повідомила Громадському, що у Службі наразі не можуть назвати підстав для повторного затримання Лусваргі.
2 травня Лусваргі помітили у Свято-Покровському Голосіївському монастирі УПЦ МП.
Передісторія:
18 серпня 2017 року Апеляційний суд Києва скасував вирок бразильцю Рафаелеві Маркусу Лусваргі, засудженому за участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків «ДНР».
Українські правоохоронці затримали бразильця Лусваргі в жовтні 2016 року в аеропорту «Бориспіль» відразу після його прибуття в Україну з Бразилії.
Слідство встановило, що з вересня 2014  — по травень 2015 року він перебував у складі 1-го мотострілецького батальйону «Вікінг» 1-ї бригади бойовиків «ДНР». Згодом, у січні 2017 Печерський суд Києва засудив громадянина Бразилії Рафаеля Маркуса Лусваргі до 13 років в'язниці.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров призначив відповідального за взаємодію із родичами політв'язнів Криму, а також з їх адвокатами. Ці обов'язки виконуватиме заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу режисер Ахтем Чийгоз.


Анонси
07.05 - 12:30 Суспільно-політичні настрої жителів України: Квітень 2018 року
Прес-конференція на тему: "Суспільно-політичні настрої жителів України: Квітень 2018 року (за результатами опитування КМІС)".
Протягом 5-19 квітня 2018 року Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське репрезентативне опитування громадської думки.
Метою опитування було з'ясувати настрої громадян України з актуальних суспільно-політичних питань.
На прес-конференції будуть представлені основні результати і висновки проведеного дослідження.
Спікер: Антон Грушецький, заступник директора Київського міжнародного інституту соціології.
Реєстрація на місці за редакційними посвідченнями
Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [ конференц-зала]

07.05 - 13:00 Повторні вибухи на складі боєприпасів у Балаклії: диверсія або банальна недбалість?
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Учасники: Андрій Золотарьов - політолог, керівник аналітичного Центру "Третій сектор"; Костянтин Гринчук- екс-радник міністра МНС України; Всеволод Степанюк - експерт з економічних питань; Віктор Бояров -професор кафедри кримінального процесу і криміналістики

Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13 []

08.05 - 11:00 Всеукраїнський громадський форум "За українську мову!"
Участь у форумі візьмуть делеговані громадські діячі з усіх областей України, лідери політичних партій, урядовці, керівники громадських організацій, авторитетні суспільні діячі. За результатами форуму буде ухвалено резолюцію та спрямовано вимоги до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.
О 14.00 - пікетування учасниками форуму Кабінету Міністрів України.
Модератори: Богдан Галайко - директор Інституту українознавства Національної академії наук України; Юрій Сиротюк - директор Недержавного аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень". Доповідачі: Павло Гриценко - директор Інституту української мови Національної Академії наук України; Лариса Ніцой - письменниця, член Координаційної ради з застосування української мови у всіх сферах життя Міністерства культури України; Віктор Шишкін - перший Генеральний прокурор України, колишній суддя Конституційного Суду України; Ірина Фаріон - доктор філологічних наук, професор університету "Львівська політехніка". Організатори: Недержавний аналітичний центр "Українські студії стратегічних досліджень", Науково-дослідний інститут українознавства.
Національна академія наук України Інститут української мови.
Реєстрація - з 9.00. Довідки за тел.: (096)785-36-50

Мiсце проведення заходу вул. Грушевського, 4 [ 2-й поверх, актова зала]

08.05 - 16:00 Брифінг голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва, 8 травня
Інформація щодо акредитації: https://docs.google.com/forms/d/1O-TvkubFISqOB2jTSRMMVvnhJHwN-lBgSAV9B51KMHg/edit
Брифінг голови Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва та заступника голови - державного уповноваженого Комітету Ніни Сидоренко щодо результатів роботи Постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель за квітень 2018 року.
Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 45, АМКУ, 4-й поверх, зала засідань
Мiсце проведення заходу вул. Митрополита Василя Липківського, 45 [4-й поверх, зала засідань]

10.05 - 12:30 Нові критерії оцінки впливу на довкілля встановлюють нові вимоги до умов сучасного виробництва
Інформація щодо акредитації: (066) 405-42-80, (067) 354-72-88, galinabuzan@gmail.com
Учасники: Артур Лоза - президент Асоціації "Свинарі України"; Олег Картавцев - голова Комітету Громадської ради при Мінприроди України з питань екологічної безпеки та експертизи, директор ДП НДІННП "МАСМА"; Світлана Берзіна - заступник голови ТК 82 "Охорона довкілля"; Юрій Оглашенний - експерт проекту USAID "Агросільрозвиток" з імплементації законодавства ЄС щодо безпечності та якості харчових продуктів; Оксана Юрченко - віце-президент Асоціації "Свинарі України"

Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик, 4 [конференц-зала]

11.05 - 11:00 Прес-сніданок "Реформа податкової міліції: хто та як буде розслідувати фінансові злочини?"
Інформація щодо акредитації: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsoTfoQrKY937b-nwYZT7zu2GwncD2V_mGHrij8gfJFkmIRA/viewform
Спікери: Оксана Продан - народний депутат України VIIІ скликання; Альгірдас Шемета - бізнес-омбудсмен в Україні; Андрій Єрашов - член Ради директорів Спілки українських підприємців; Євген Крапивін - експерт групи Реформа органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ; В'ячеслав Черкашин - експерт групи Податкова реформа Реанімаційного Пакету Реформ. Модератор: Ірина Соломко - керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного Пакету Реформ.
Київ.
Місце проведення буде повідомлено після акредитації. Тел.: (096) 119-73-37

16.05 - 08:30 Міжнародна наукова конференція "Штучні голоди в Україні XX століття"
Міжнародна наукова конференція "Штучні голоди в Україні XX століття". Трагедія Голодомору - геноциду Українського народу всіляко замовчувалася владою СРСР. Комуністична тоталітарна система робила усе можливе щоб знищити ті крихти правди, які збереглись у пам'яті людей. Тому, проведення конференції дасть можливість відкрити нові аспекти цих трагічних етапів української історії.
Співорганізатори: Міністерство освіти та науки, Міністерство культури України, Міністерство закордонних справ України, КНУ імені Тараса Шевченка, Інститут національної пам'яті, Музей "Меморіал жертв Голодомору".
Конференція відбуватиметься за підтримки Світового конгресу українців (детальна інформація та програма - http://holodomor.com.ua/).
Реєстрація - https://goo.gl/forms/PrlwkzxNPZ8Ioufz1. Надіслати статтю: http://holodomor.com.ua/requirements.html. Посилання на захід у Фейсбук: https://www.facebook.com/events/379479512518677/
Мiсце проведення заходу вул. Володимирська, 60 [КНУ ім. Т.Шевченка, гол. корпус]

17.05 - 10:00 Семінар на тему: Створення ефективної системи державного контролю якості та безпечності харчових продуктів
Семінар на тему: "Створення ефективної системи державного контролю якості та безпечності харчових продуктів. Перспективи виходу на ринки ЄС. Обов'язковість впровадження системи НАССР. Мікробіологічний контроль харчової продукції. Оновлене харчове та санітарне законодавство України".

На семінарі з лекціями та консультаціями виступатимуть представник Управління державного контролю Департаменту безпечності харчових продуктів та кормів Держпродспоживслужби України, провідні фахівці Центру стандартизації, підтвердження відповідності та споживчих експертиз ДП "Укрметртестстандарт", провідні фахівці ДП "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва" НАМН України, генеральний директор ТОВ "ІСО Консалтинг", начальник відділу ДП "Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л.І. Медведя МОЗ України".

Запрошуються керівники підприємств та організацій, головні технологи, фахівці служб стандартизації, контролю якості та безпечності харчових продуктів, завідуючі виробництвом, мікробіологи підприємств, начальники лабораторій, керівники групи НАССР.
Реєстрація - з 9.00. Тел.: (044) 221-42-88, 331-26-03, (067) 236-56-10, vis2002@ukr.net
Мiсце проведення заходу готель "Мир" [зала 3]

27.05 - 13:00 Концерт до Дня Києва. Безпрецедентне подвійне свято - Фінал Ліги чемпіонів УЄФА і День Києва
Концертна програма з нагоди святкування Дня Києва та закриття футбольного турніру Фіналу Ліги чемпіонів УЄФА.
Заплановано: виступи 3 оркестрів та 2 хорів, шоу маршових барабанів і шоу на цимбалах, VJ-шоу та DJ-сети, вокальні та танцювальні перформанси-флешмоби та ін.
Захід проходитиме з 13.00 до 21.00 у рамках та на майданчику Фестивалю Ліги Чемпіонів (поруч із КМДА).

У концерті візьмуть участь віртуозні національні, муніципальні та незалежні мистецькі колективи столиці.

Ведучі: професійна співачка та ведуча Ольга Бабич і учасник шоу "Голос країни", актор і співак Валерій Величко. Режисер - Алла Демура.

Кульмінація святкового дійства - масштабний вокальний флешмоб - виконання гімну Ліги Чемпіонів у супроводі НАОНІ (Національного академічного оркестру народних інструментів України) та яскравого vj-show на великих екранах.

Реєстрація у флешмобах: (044) 279-70-41, (063) 217-80-33, 35648183@ukr.netagentstvo2018@ukr.net

Мiсце проведення заходу вул. Хрещатик 


Новини Центральної України
30 квітня-1 травня
Поліція почала ще одне провадження після того, як у депутата Мустафи Найєма встановили тілесні ушкодження. Про таке повідомив керівник столичного управління Андрій Крищенко, інформує прес-служба поліції Києва . За інформацією, розміщеною на сайті Нацполіції.
Наступного тижня у будинках на 120 вулицях та провулках Полтави відключатимуть світло через ремонтні роботи
У Полтаві на Театральній площі проходить День Гуцульської культури — виступають з народними піснями та танцями художні колективи Верховинщини
Вранці 1 травня на майдані Соборному поблизу фонтану почали збиратись житомирські пенсіонери та прихильники Комуністичної партії, щоб взяти участь в першотравневому мітингу. Перед мітингом житомирські націоналісти кілька разів намагались пояснити, що піднімати червоні прапори в центрі міста, на їх думку, недоцільно. Однак, жодні вмовляння не подіяли і пенсіонери розпочали мітинг.
Коштів на заміну інженерної споруди у місцевого водоканалу немає. Єдине, що може зробити підприємство – відкачувати відходи, які потрапили на подвір'я містян. Детальніше про комунальне лихо в Миколаєві – в сюжеті кореспондентів "5 каналу". Комунальники намагаються ліквідувати наслідки аварії на колекторі одного з районів міста. Стічні каналізаційні води ще наприкінці квітня потрапили на подвір'я
Про таке заявив в ефірі "5 каналу" генеральний директор КК "Київавтодор" Олександр Густєлєв. "У цьому році буде виконаний капітальний ремонт проспекту імені Степана Бандери. Ми продовжимо по вулиці Теліги і в той же час відпрацюємо Бандери. Тобто напрямок між Шулявським шляхопроводом і Північним мостом буде завершений повністю до кінця року", – сказав Густєлєв.
Він підкреслив, що за їх допомогою розкриваються десятки злочинів

Тимчасово виконуючим обов'язки президента оператора ГТС - ПАТ "Укртрансгаз" - призначений Андрій Хоменко замість Мирослава Химка, повноваження якого припинені
У Балаклії на Харківщині на території військового арсеналу вибухають боєприпаси. Інформацію про це УНІАН підтвердив мер Балаклії Іван Столбовий. За його словами, сьогодні на території арсеналу проводили плановий підрив боєприпасів, які неможливо було вивезти. Так, під час цього процесу розпочалася позапланова детонація снарядів, що залишилися на території арсеналу.
Постраждалих у результаті події немає. Порушень інфраструктури району не зафіксовано.
Більше отримають особи з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім в’язням концентраційних таборів — до 3685 грн
Аврал в Полтавському аеропорті — за три дні представник авіакомпанії повинен схвалити перший виліт 9 травня
Сегодня в Дарницком районе Киева на парковке ранили сотрудника СБУ. Об этом на своей странице в Facebook сообщил нардеп Игорь Мосийчук.
В рамках фестиваля CANactions жюри закрытого конкурса на разработку концепции развития Нового Подола определило победителя. Об этом сообщает "Хмарочос". Читайте также: Иностранец о жизни в Киеве: Здесь я могу поесть в хорошем ресторане по цене багета в Чехии Речь идет о проекте общественного пространства вокруг будущей застройки вдоль улиц Набережно-Крещатицкой и Набережно-Луговой.
Прo це пoвідoмляє Depo.Кропивницький з пoсилaнням нa CBN . Селяни облaштовують спортивний мaйдaнчик тa зону відпочинку в лісосмузі, куди рaніше невідомі вивозили сміття. Увесь висипaний тут непотріб незaбaром збирaються вивезти із зеленої зони зa сприяння місцевого фермерa. Поки що селяни розчищaють територію від порослі.
ЧАО “Росава”, находящееся в Белой Церкви Киевской области, будет ликвидировано по решению акционеров. Такое решение ими было принято на собрании 30 апреля 2018 года.
Киевская горгосадминистсрации решила на месяц перенести полноценный старт реконструкции Шулявского путепровода. В течение мая дорожники, в частности, должны организовать схему объездных маршрутов.
Прокуратурою Черкаської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно посадовця Черкаської міської ради, який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.
Транспортний засіб Panda поліцейські зупинили для перевірки та виявили мішок, у якому були лящі з карасями – 40 кг риби.
4-6 травня
Об этом на своей странице в Facebook написал руководитель компании Евгений Кравцов.
В'їзд тих чи тих осіб, зокрема охочих потрапити на фінал Ліги чемпіонів УЄФА 26 травня в Києві, на територію України є сферою компетенції відповідних органів влади країни, зазначають в УЄФА.
За фактом пожежі на технічній території арсеналу у Балаклії Харківської області порушено кримінальне провадження за статею, пов'язаною з недбалістю
На території 65-го арсеналу у Балаклії Харківської області продовжуються заходи ліквідації надзвичайної події
Рятувальники і авіація ДСНС продовжують ліквідовувати загоряння лісової підстилки поблизу Чернігівського військового лісгоспу (смт Гончарівське) на площі до 20 га
ООО «Сервисресурс» намерено повысить тарифы на вывоз мусора примерно на 80%. На сегодняшний день ООО «Сервисресурс» предоставляет услуги по временным тарифам, которые были определены решением исполнительного комитета Сумского городского совета № 147 от 20 марта 2018 и будут действовать до 1 июня 2018 года.
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на обласну Держпродспоживслужбу. У Новомиргородському районі за результатами дослідження було виявлено перевищення вмісту рівня нітратів у трьох партіях редиски та двох партіях ранньої капусти. Через це 125 кілограмів овочів не допустили до реалізації.
Платіжки за тепло, що приходили під час опалювального сезону, та вимушені канікули у навчальних закладах через брак газу, дедалі частіше змушують житомирян задумуватися про енергоощадливість. Доки люди активно утеплюють свої домівки, щоб платити менше. Місцева влада теж взялася утеплювати соціальні будівлі.​
Напередодні у Кропивницькому учасники бойових дій на Донбасі та місцеві патріоти нерайдужно прийняли чинного нардепа від “Опоблоку” Сергія Ларіна, який свого часу очолював область і був екс-заступником голови Адміністрації Президента Януковича. Крім того, активісти прийшли з транспорантом з написом "Ларін – ФСБ". Відповідне відео у мережі опублікував місцевий ресурс "Без купюр".
За словами однієї з учасниць нападу, вони побачили чоловіка у футболці з національною символікою і вирішили покарати "бандерівця"

Коментарі