Головні новини 21-27 травня + Анонси


СБУ допитала колишнього заступника голови НАЗК Руслана Радецького у справі Соломатінагейту.  Поліція збирається допитати високопоставлених фігурантів "переписки Онищенка". Наступного року можна чекати рішення Арбітражного трибуналу Конвенції ООН з морського права стосовно Керченського мосту. Любомльський районний суд Волинської області засудив до 6 років позбавлення волі громадянина Франції Грегуара Муто за підготовку терактів і зберігання боєприпасів. НАБУ розслідує 22 кримінальних провадження щодо можливих зловживань службовцями підприємств, що входять до ДК "Укроборонпром". Облава на організаторів договірних футбольних матчів. САП передала до суду справу колишнього нардепа Мартиненка, підозрюваного у заволодінні майном держпідприємства "НАЕК Енергоатом". У анексованому Криму російські силовики затримали та вивезли у невідомому напрямку делегата Курултаю кримськотатарського народу Асана Егіза. Представництво "РИА Новости" в Україні внесене в санкційний список РНБО. Колишній голова Адміністрації Президента Ложкін очолив Єврейську конфедерацію України. Генпрокурор вніс до ВР подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів Вілкула і Колєснікова з фракції "Опозиційний блок". ЄСПЛ визнав мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні порушенням прав людини.


21 травня Служба безпеки України допитала колишнього заступника голови Національного агентства щодо запобігання корупції Руслана Радецького у справі можливої ​​фальсифікації НАЗК результатів перевірок електроннихдекларацій. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.
"Про результати допиту слідчим СБУ. Гіпотеза, що викликають на допит як свідка у справі про зловживання владою Корчак і компанією, підтвердилася", - написав Радецький.
За словами Радецького, слідчий надав для ознайомлення копію документа співробітників НАЗК, отриманого без санкції суду.
"Аналізуючи зміст питань, то висновок такий: Корчак і компанія можуть спати спокійно, для них ніяких наслідків не буде", - додав Радецький.
Як відомо, 14 листопада екс-керівник департаменту фінансового контролю НАЗК  Ганна Соломатіна звинуватила керівництво НАЗК у фальсифікаціях перевірок електронних декларацій та зловживанні становищем.
Також вона заявила, що "куратор НАЗК" від Адміністрації президента Олексій Горащенков намагався встановити контроль над рішеннями агентства, а коли Соломатіна відмовилася – Корчак фактично підпорядкувала її департамент лояльній до себе людині. Через це Соломатіна написала заяву про звільнення. В АП заперечують інформацію, озвучену Соломатіною.
Генеральна прокуратура доручила Службі безпеки України розслідувати дане кримінальне провадження, вилучивши його з НАБУ, що викликало негативну реакцію Соломатіної, у звинуваченнях якої, серед інших, фігурує й діючий співробітник СБУ.

В той же день стало відомо, що поліція збирається допитати усіх фігурантів "переписки Онищенка" в рамках провадження щодо втручання у діяльність екс-прем'єра Яценюка.
За даними видання «Українська правда», допитати планують нардепів Юлію Тимошенко, Ігоря Кононенка, Сергія Березенка, президентового інвест-банкіра Макара Пасенюка, екс-прем’єра Арсенія Яценюка з членами його уряду, журналіста Дмитра Гнапа, який опублікував переписку депутата-втікача, нардепа Сергія Капліна, який був задіяний у кампанії проти колишнього прем’єра, і самого Онищенка.
"Допитають усіх, хто фігурує у виступах Онищенка. Якщо треба буде, то за особливої процедури буде допитаний і Петро Олексійович", – стверджує джерело в міністерстві.
У листуванні Онищенка, яке опублікували журналісти "Слідства.Інфо", чітко простежується причетність Порошенка і Тимошенко до корупції, пише видання, що, в свою чергу, вдарить по обох майбутніх кандидатах у президенти.
Сама лише наявність прізвищ Тимошенко та оточення президента в розслідуванні Нацполіції як мінімум дозволить використовувати цей незручний момент їхнім конкурентам у публічних виступах.
"Але в першу чергу провадження розв’язує руки Арсену Авакову, який зможе торгуватися з обома кандидатами", - пише видання.
Разом з тим у цій історії може статися непередбачуваний поворот, оскільки у своїй книжці Онищенко серед інших викриттів розповідає і про корупцію членів "Народного фронту".
"Зокрема, про те, як Яценюк зі своїми соратниками організував схему в "Укргазвидобуванні", завдяки якій забезпечив фінансування виборчої кампанії партії "Народний фронт" на парламентських виборах 2014 року на суму у 40 мільйонів доларів", - нагадують у виданні.
Раніше повідомлялося, що народний депутат Олександр Онищенко, який підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу газу, в 2016 році у коментарі для британської газети The Independent, заявляв, що президент Петро Порошенко виділяв йому фінансування на дискредитаційну кампанію, протести і підкуп ЗМІ заради публікацій проти Яценюка.
"Народний фронт" тоді вимагав від Національного антикорупційного бюро та Генеральної прокуратури розслідувати заяви Олександра Онищенка та назвати замовника цькування Яценюка.

Рішення Арбітражного трибуналу Конвенції ООН з морського права, зокрема стосовно зведення Росією скандального Керченського мосту до окупованого півострову, можна очікувати вже наступного року. Про це заявила 21 травня представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко на засіданні Погоджувальної ради, передає "Укрінформ".
"Я думаю, що до кінця 2018 року почне розглядатися це питання (в Арбітражному трибуналі - ред.), у 2019 році ми будемо очікувати результат", − зазначила Луценко.
Також вона нагадала, що зведення цього мосту засудила світова спільнота, зокрема США, ЄС, НАТО, Велика Британія, Канада.
"Ми бачимо світову підтримку України в протидії порушенню морського права", - запевнила вона.
Крім того, представник Президента зауважила, що за дорученням Глави держави в Арбітражний трибунал Конвенції ООН з морського права було подане клопотання про захист суверенних інтересів України, зокрема у зв'язку з будівництвом Керченського мосту.

Національне антикорупційне бюро розслідує 22 кримінальних провадження щодо можливих зловживань службовцями підприємств, що входять до ДК "Укроборонпром". 
Про це йдеться у відповіді НАБУ проекту "Марлін".
Зокрема детективи НАБУ перевірили факти фінансових порушень та неефективного управління ресурсами на сотні мільйонів гривень в структурі концерну "Укроборонпром",про які йшлося в листі Держаудитслужби на адресу Мінекономрозвитку. 
Даний документ був оприлюднений на сторінках "Української правди" минулого року.
Тоді в НАБУ запевнили, що перевірять інформацію, викладену в листі аудиторів.
У відповіді НАБУ зазначає, що за результатами аналізу було складено 26 аналітичних довідок та передано в роботу детективам.
Раніше проект "Марлін" оприлюднив нові результати аудиту "Укроборонпрому" за 2015-2017 роки, згідно з яким майже половина підприємств – неефективні.
Перевірка Державної аудиторської служби за період з 2015 та 9 місяців 2017 року виявила, зокрема, що учасник концерну ДП "Спецтехноекспорт" перерахувало 198 мільйонів гривень фірмі ТОВ "Картер груп", яка, за даними Генпрокуратури, має ознаки фіктивності.
У звіті також вказувалося, що перевірка контрагентів концерном проводиться несвоєчасно.
Як відомо, концерн "Укроборонпром" майже повністю контролюють люди президента. Значний вплив на діяльність концерну має і гоова комітету парламенту з питань оборони Сергій Пашинський, представник політичної сили "Народний фронт".

22 травня стало відомо, що Любомльський районний суд Волинської області засудив до 6 років позбавлення волі громадянина Франції Грегуара Муто за підготовку терактів і зберігання боєприпасів.
"Сьогодні суд оголосив вирок - остаточне покарання у вигляді 6 років позбавлення волі без конфіскації майна", - сказала керівник апарату суду Наталя Лецюк.
Француза визнано винним за ст. 201 (контрабанда зброї), ст. 258 (підготовка теракту) і ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами) Кримінального кодексу.
6 червня 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що на українсько-польському кордоні було затримано француза Грегуара Муто, який віз зброю і вибухівку у Францію.
За даними СБУ, затриманий планував влаштувати серію терактів під час Чемпіонату Європи-2016 з футболу, що проходив у Франції.
Грицак розповів, що із грудня 2015 року в Україні француз Муто під виглядом волонтера почав налагоджувати контакти з військовими в зоні антитерористичної операції.
Француз висловлював негативне ставлення до політики Франції щодо мігрантів.
Він роздобув для скоєння терактів 5 автоматів Калашникова, 5 тис. патронів, 2 РПГ і 125 кг тротилу.
Українським спецслужбам вдалося зупинити перевезення зброї та вибухівки у Францію.

В Україні зранку у вівторок, 22 травня, відбулася масова облава на організаторів договірних матчів, передає Футбол 24, правоохоронні органи провели понад 50 обшуків в 9 областях України.
За інформацією слідства, йдеться про 5 злочинних організованих груп.
Під підозрою в організації договірних матчів гравці, тренери, арбітри, президенти клубів. Зараз імена затриманих футбольних осіб ще невідомі.
Як повідомляє FootballHub, обшуки були проведені, зокрема, в Олександра Севідова (екс-тренер "Маріуполя", "Металіста" і "Карпат"), головного тренера МФК "Миколаїв" Руслана Забранського, а також у чотирьох арбітрів: Євгенія Арановського, Віктора Арановського, Олександра Павлюка і Олександра Сахна.
Цікаво чи закіннчиться слідство вироками…

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду справу колишнього народного депутата від "Народного фронту" Миколи Мартиненка, якому вчора вручили обвинувачувальний акт, та якого підозрюють у заволодінні майном держпідприємства "НАЕК Енергоатом".
"Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою за наслідками досудового розслідування НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього парламентаря Мартиненка М.В., Переломи С.В., Журила Р.М., Сорокіна О.Г., Богданця В.І., Василькова В.О. Обвинуваченим інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація доходів одержаних злочинним шляхом), ч.1 ст.255 КК України (створення злочинної організації)" - йдеться у повідомленні САП.
Мартиненку та Василькову інкримінують заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів постачання обладнання від чеської компанії SKODA JS та укладенні і виконанні контракту між SKODA JS і компанією BRADCREST INVESTMENTS SA, на загальну суму 6 400 777 євро.
Також Мартиненко М., Перелома С., Журило Р., Сорокін О. та Богданець В. обвинувачуються у заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" в розмірі 17,28 млн. дол. США шляхом купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника.
При цьому триває досудове розслідування щодо інших підозрюваних. Зокрема оголошено розшук ще чотирьох фігурантів, двоє з яких – громадяни Австрійської Республіки.
20 квітня 2017 року детективи НАБУ затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка. Затримання було проведено в рамках розслідування справи про закупівлі ДП "СхідГЗК" концентрату урану через австрійську прокладку. За даними слідства, колишній член парламентської фракції "Народного фронту" Микола Мартиненко є співучасником розтрати понад 17 мільйонів доларів держпідприємства "СхідГЗК".
22 квітня 2017 року Солом'янський районний суд Києва відмовив в арешті колишнього народного депутата Миколу Мартиненка і відпустив його на поруки групи народних депутатів.
У листопаді прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ухвалив рішення про об'єднання кримінальних проваджень про розтрату коштів "СхідГЗК" і "Енергоатому" в одне. Зараз в цьому об'єднаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 11 осіб, з яких 4 знаходяться в розшуку.  20 грудня Мартиненку вручили оновлену кінцеву підозру.

У Харкові 22 травня зі скаргами на самопочуття госпіталізували 15 учнів однієї із шкіл обласного центру. Це був третій випадок за тиждень по Україні. 
Про отруєння УНІАН повідомили у прес-службі Харківської ОДА з посиланням на в.о. директора департаменту охорони здоров'я Харківської ОДА Галину Сіроштан.
За її відомостями, усього сьогодні, 22 травня, до медиків зі скаргами на слабкість та утруднене дихання звернулися 30 учнів школи №3, що на вулиці Лесі Українки. Причини недомагання дітей наразі не встановлені.
«На даний момент за медичною допомогою звернулися 30 дітей, 15 із них госпіталізовані до Обласної дитячої лікарні №1. Стан госпіталізованих - середньої тяжкості. Серед симптомів - слабкість і утруднене дихання, а також бліда шкіра. Причини недомагання зараз з'ясовують. Діти забезпечені всіма необхідними медикаментами», - наголосила Сіроштан.
Це вже третій подібний випадок по Україні за тиждень. 14 травня подібне отруєння сталося в Черкасах, а 22 травня в Миколаєві.

У анексованому Криму російські силовики затримали та вивезли у невідомому напрямку делегата Курултаю кримськотатарського народу Асана Егіза, повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у Facebook.
У районі села Джолман (нині Піонерське) Сімферопольського району російські карателі на автомобілі "Фольксваген" з мигалками та звуковими пристроями, змусили зупинитися автівку, за кермом якого перебував делегат Курултаю кримськотатарського народу Асан Егіза.
"Переконавшись, що затриманим є саме Асан Егіза, російські карателі вивезли його на своїй машині у невідомому напрямку. Рідний брат Асана Абдураман Егіз, який незабаром прибув на місце події, вже не виявив і автівку Асана”, - йдеться у повідомленні.
Наразі Абдураман Егіз у пошуках насильно затриманого і вивезеного брата прямує до Управління ФСБ РФ у тимчасово окупованому Криму.
З цього питання міністерство закордонних спр­ав України висловило РФ ноту протесту і на цьому новини  про Егіза затихли.­­

Представництво "РИА Новости" в Україні та компанія, через яку здійснювалася його господарська діяльність у Києві, ТОВ "Інтерселект" внесені в санкційний список Ради національної безпеки і оборони України.
 У додатку до рішення від 2 травня 20018 року згадані представництво Федерального унітарного підприємства Російське агентство міжнародної інформації РИА "Новости", а також ТОВ "Интерселект", через яке, за даними СБУ, здійснювалося фінансування роботи "РИА Новости Украина".
 Санкції передбачають блокування активів, обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг, заборона на збільшення статутного фонду, а також блокування доступу до сайту www.rian.com.ua.
 Санкції введені на три роки.
17 травня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід керівнику "РИА Новости Украина" Кирилу Вишинському, якому оголошено підозру у державній зраді, у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.
15 травня співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою АР Крим повідомили про розкриття діяльності мережі медіаструктур, підконтрольних Російській Федерації. Зокрема, провели обшуки в офісі "РИА Новости Украина" і затримали керівника видання Кирила Вишинського. Йому вручили повідомлення про підозру за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада. 
За даними СБУ, на проведення підривної діяльності проти України керівник агентства "РИА Новости Украина" Вишинський отримував щомісяця 53 тисячі євро. Видання публікувало матеріали, які виправдовують анексію Криму, а також на підтримку незаконних терористичних угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Зенітно-ракетний комплекс "Бук", який збив "Боїнг" Malaysia Airlines в Донецькій області, належав 53-ій зенітно-ракетній бригаді Міноборони Росії. Про це заявив представник Міжнародної слідчої групи на прес-конференції про результати розслідування, передає "Дождь". 
Слідчі зробили цей висновок, спираючись на фото і відео із соціальних мереж, зроблених на шляху прямування "Бука" з Курської області, де базується 53-а бригада, 23-25 червня 2014 року. База 53-їй бригади розташовується в селищі Маршала Жукова під Курськом. Слідча група встановила, що "Бук", який збив "Боїнг" Malaysia Airlines в Донецькій області, вивезли з бази 23 червня. Він був у складі конвою, що складається з 50 машин і шести "Буків". 
Слідчі проаналізували відмінні риси машин за десятками фотографій, викладених у цей час у соцмережах. Вони встановили місце розташування об'єкта з кожної фотографії і склали хронологічний шлях конвою з Курська. Відмінні риси «Буків», що належать 53-ій бригаді, слідчі встановили за численними постами у соціальних мережах, зроблених жителями Старого Оскола в Білгородській області. Слідча група зазначила, що техніка пронумерована тризначними числами, більшість починаються з двійки. Це означає, що вона належить другому батальйону 53-ої бригади. Лише одна військова машина пронумерована трійкою. 
Раніше про те, що "Бук" приписаний до 53-ї зенітної ракетної бригади з Курська, повідомляли розслідувачі з організації BellingCat. Таким чином, міжнародна група слідчих підтвердила висновки журналістів. Як повідомляв УНІАН, 17 липня 2014 року в Донецькій області був збитий пасажирський літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс Амстердам-Куала-Лумпур. В результаті загинули всі 298 осіб, які знаходилися на борту. Спочатку терористи "ДНР" заявляли, що під Торезом вони збили військовий літак української армії. Пізніше ці повідомлення були видалені. У вересні 2016 року представники міжнародної слідчої групи заявили, що літак MH17 був збитий ракетою з комплексу "Бук", привезеною з Росії в Першотравневий район Донецької області, який на момент катастрофи вже перебував під контролем терористів.

Колишній голова Адміністрації Президента Борис Ложкін, який займав цю посаду в 2014-2016 роках, очолив Єврейську конфедерацію України. Про це Ложкін повідомив у Facebook.
"Прийняв пропозицію очолити Єврейську конфедерацію України. Учора президія конфедерації проголосувала за обрання мене президентом організації. Це велика честь і я вдячний за довіру", - пише Ложкін.
У повідомленні він також подякував почесному президентові конфедерації Борису Фуксману та заявив, що раніше зустрічався із головою Всесвітнього єврейського конгресу Рональдом Лаудером. 
Також Ложкін зазначив, що конфедерація буде працювати в таких напрямках, як боротьба з антисемітизмом, внутрішня й міжнародна підтримка української єврейської громади, зміцнення зв'язків з Ізраїлем і збереження пам'яті про жертв Голокосту.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вніс до ВР подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Вілкула і Дмитра Колєснікова  з фракції "Опозиційний блок".
Про це повідомила у Facebook прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, за словами якої подання вже зареєстровано в апараті ВР.
"Слідством встановлено, що Дмитро Колєсніков, перебуваючи на посаді Голови Агентства держмайна України, зловживаючи службовим становищем, вчинив певні дії, внаслідок чого стало можливим відчуження об’єктів нерухомості - виробничого та лабораторно-побутового корпусу державного підприємства "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади" у Дніпрі загальною площею майже 7 тис. кв.м", - написала Сарган.
Як повідомила Сарган, колишній голова Дніпропетровської ОДА протягом 2011-2012 років видав розпорядження про зміну цільового призначення земельних ділянок площею 21 га нібито із земель запасу сільськогосподарського призначення (пасовища), а насправді із земель колективної власності пайщиків двох сільгосппідприємств Нікопольського району.
Крім того, займаючи пост голови облдержадміністрації, Вілкул також видав розпорядження про зміну цільового використання 23 земельних ділянок загальною площею понад 45 га, які перебували у власності товариства з обмеженою діяльністю "АРТ ЛЕНД", із земель сільськогосподарського призначення - на землі промисловості.
"Я точно не вважаю себе винним. Усі, кому було чого побоюватися, чотири роки тому покинули Україну і живуть хто в Росії, хто в Європі, хто в інших місцях. Усі ці чотири роки влада під мікроскопом вивчала мою діяльність, перевіряла кожен мій підпис і ось, несподівано, виявила щось там за 2011 рік. Тому я упевнений, що це чергова спроба влади натиснути на мене і обмежити мою політичну активність", - підкреслив Олександр Вілкул.
За словами народного депутата, ГПУ не має довіри в суспільстві і не націлена на роботу по виявленню реальної корупції серед нинішніх чиновників.
"За чотири роки ГПУ знайшла тільки якийсь підпис за 2011 рік. Ви взагалі вдумайтеся в це! Тобто в країні корупція вже переможена? У владі вже працюють одні святі? Ви довіряєте ГПУ? Бачите реальні справи по корупціонерах з влади? Вже всім очевидно, що ГПУ стало не органом правосуддя, а інструментом розправи над політичними опонентами влади", - відмітив політик.
Вілкул також підкреслив, що спокійно ставиться до можливого зняття з нього депутатської недоторканості, оскільки є послідовним прибічником її скасування. 

22 травня ЄСПЛ визнав мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні порушенням прав людини.
Рішення Європейського суду з прав людини, яким введений Україною мораторій на продаж землі визнано порушенням прав людини, ще не вступило в силу, і Кабінет міністрів розгляне можливість його оскарження.
Про це Українським Новинам повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.
"Рішення ще не вступило в силу, є 3 місяці для його оскарження у Великій палаті ЄСПЛ. Мені невідомо, чи оскаржуватимуть його заявники, а своє рішення про необхідність оскарження уряд прийме в колегіальному режимі", - сказав він.
Ліщина зазначив, що рішення ЄСПЛ не зобов'язує Україну невідкладно відкрити ринок землі, але зазначає, що суд дав Україні "розумний термін для вирішення це проблеми.
За його словами, "розумний строк" може становити 1-2 роки для того, щоб влада України прийняли рішення про відкриття ринку землі в тій чи іншій формі.
У той же час заступник міністра юстиції зазначив, що ніяких офіційних рішень у зв'язку з винесенням рішення ЄСПЛ український уряд ще не прийняв.



Анонси
29.05 - :30.05 Інформація щодо акредитації: apu@apu.gov.ua
Офіційний візит в Україну Президента Федеративної Республіки Німеччина Франка-Вальтера Штайнмаєра на запрошення Президента України Петра Порошенка.
12.20 - офіційна церемонія зустрічі (Маріїнський палац. Фотографи та телеоператори запрошуються з 11.20. Вхід за паспортами та редакційними посвідченнями).
13.15 - зустріч Президента України та Федерального президента Німеччини з представниками ЗМІ (Маріїнський палац. Представники ЗМІ запрошуються з 11.20. Вхід за паспортами та редакційними посвідченнями).
Конт. тел.: (044) 255-78-13, 255-63-18
Мiсце проведення заходу Маріїнський палац

29.05 - 10:00 "Ремонт автошляхів: аналіз по областях". Спільний брифінг
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: http://mtu.gov.ua/news/29848.html
Спільний брифінг міністра інфраструктури України Володимира Омеляна та керівника Державного агентства автомобільних доріг України "Укравтодор" Славоміра Новака на тему: "Ремонт автошляхів: аналіз по областях" 

29.05 - 10:00 Державне бюро розслідувань: перспективи формування у 2018 році
Організатори: Центр політико-правових реформ, StateWatch та Асоціація УМДПЛ.

Учасники: Антон Геращенко - народний депутат України; Леонід Ємець - народний депутат, член Науково-консультативної ради при ДБР; Олександр Банчук, Микола Хавронюк - члени правління Центру політико-правових реформ; Олександр Лємєнов - секретар Конкурсної комісії в ДБР; Володимир Петраковський - провідний радник StateWatch, член Науково-консультативної ради при ДБР; Денис Монастирський - експерт Українського інституту майбутнього; Євген Крапивін - експерт Асоціації УМДПЛ.
Конт. тел.: (044) 299-03-32, 299-05-01. Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 2]
29.05 - 10:30 Прес-конференція учасників української експедиції на Еверест
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (098) 034-95-45, yana.rostem.92@gmail.com
Прес-конференція учасників української експедиції на Еверест та Лхоцзе за участю Тараса Позднього, Романа Городечного, Дмитра Семеренко та Ірини Галай. На заході учасники   дізнаються правдиві подробиці рятувальних робіт на Евересті, до якої висоти без кисню дійшла Ірина Галай на штурмі Лхоцзе, та чому все-таки люди підіймаються на Еверест, а також першими отримають унікальні матеріали із вершини Евересту
Мiсце проведення заходу вул. Парково-Сирецька, 23 [прес-центр]

29.05 - 13:00 Як змінилося життя в Україні за 4 роки президентства Порошенка?
мiсто Київ
Інформація щодо акредитації: (044) 284-57-62
Прес-конференція на тему: "Як змінилося життя в Україні за 4 роки президентства Порошенка?". Учасники: Всеволод Степанюк - експерт з економічних та політичних питань; Руслан Бортник - політолог; Андрій Вігірінскій - експерт з економічних та політичних питань 
Мiсце проведення заходу вул. Бастіонна, 5/13 

30.05 - 11:00 "Зроблено в Києві": відкриття виставки-презентації промислової продукції київських виробників
Інформація щодо акредитації: (050) 228-39-48
Прес-конференція присвячена масштабній виставці-презентації промислової продукції київських виробників "Зроблено в Києві".

Організатор: Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА, Департамент суспільних комунікацій КМДА, Рада директорів промислових підприємств, установ та організацій міста Києва.

Учасники: Андрій Мельничук - директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА; Анатолій Баган - заступник директора - начальник управління промисловості та інноваційної політики Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА; Наталія Кондрашова - начальник управління регуляторної політики та підприємництва Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА; Олександр Осадчий - генеральний директор ДП "ВО "Київприлад", голова Ради директорів підприємств, установ та організацій м. Києва; Віра Фамуляк-Зелінська - модератор, заступник начальника управління інформаційної політики та комунікацій Департаменту суспільних комунікацій.
Конт. тел.: (044) 299-03-32, 299-05-01.

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 1]

30.05 - 11:30 Прес-конференція на тему "Приховані інтереси Верховної Ради"
Інформація щодо акредитації: https://bit.ly/2HK9nCB
Прес-конференція на тему "Приховані інтереси Верховної Ради" про розробку інтерактивного інструменту "Приховані інтереси" для виявлення потенційних і реальних конфліктів інтересів серед народних депутатів України. Учасники: голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Галина Янченко, шеф-редактори антикорупційних програм Денис Бігус, Олексій Шалайський, Наталія Седлецька.

Акредитація (обов'язкова) 
Мiсце проведення заходу вул. Рейтарська, 8/5-А []

30.05 - 13:00 Прес-ланч "Святе місце пустим не залишається, або навіщо реформа політики національної пам'яті"
мiсто Київ
Спікери: Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам'яті; Андрій Когут, директор галузевого архіву СБУ, менеджер групи "Політика національної пам'яті" РПР. Модератор: Віктор Таран, член Ради РПР, голова Центру "Ейдос".

Тел.: (063) 360-71-99, ag@cpsa.org.ua.
Мiсце проведення заходу Український кризовий медіа-центр

31.05 - :02.06  Святкування Дня міста Славутич
Інформація щодо акредитації: (04579) 2-96-86, (066) 996-45-30, (067) 365-65-97, information@slav.gov.ua
Свято розпочнеться 31 травня з нагородження славутичан відзнаками міського голови.

1 червня - урочиста і розважальна програма для юних славутичан до Дня захисту дітей. День міста буде насичений різноманітними концертами, спортивними змаганнями, фудкортом та дитячими розвагами. Свято розпочнеться о 9.30 із святкової ходи дитячих, трудових, творчих колективів, громадських організацій, представників місцевого самоврядування та гостей міста.

2 червня - офіційна церемонія відкриття Дня міста Славутич-2018 "Живу, люблю і дихаю тобою, моє найкраще місто на Землі!". У святковій програмі візьмуть участь студенти Національного університету фізичного виховання і спорту України, оркестр Військової частини 3041 Національної гвардії України, 11 творчих колективів Славутича та гості міста. Спортивна програма включатиме у себе легкоатлетичний пробіг, міську спартакіаду з пляжного волейболу, змагання з кінного спорту, відкритий міський турнір з художньої гімнастики, дитячу велогонку та стрітбол
Мiсце проведення заходу Центральна площа

31.05 - 12:00 Перші економічні результати Угоди з ЄС. Як просувається її впровадження в Україні
Спікер: Вероніка Мовчан - академічний директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коротко. Угода про асоціацію з ЄС повністю набула чинності лише у вересні 2017 року, але окремі частини Угоди почали діяти значно раніше. Зокрема, скасування більшості мит ЄС для українських експортерів відбулося ще у квітні 2014 року. Більшість розділів Угоди, окрім торговельного розділу, почали діяти наприкінці 2014 року, а торговельний розділ, що передбачає створення зони вільної торгівлі, - з січня 2016. Відповідно, окремі положення Угоди діють вже від півроку до чотирьох.

Під час вебінару буде проаналізовано наслідки підписання Угоди для економіки країни.
Реєстрація - https://goo.gl/forms/wZlqcMS0IG8j9Nr92.
Конт. тел.: (044) 299-03-32, 299-05-01.

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 1]

01.06 - 09:00 Конференція "Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки"
мiсто Київ
Проводять: Рада з питань судової реформи разом із проектом Ради Європи "Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини", Верховним Судом та газетою "Юридическая практика". Доповідачі: Джанні Букіккіо - голова Венеціанської комісії; Ханне Юнкер - голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи; Олексій Філатов - заступник глави Адміністрації Президента України; Валентина Данішевська - голова Верховного Суду; Сергій Козьяков - голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.


Реєстрація - https://goo.gl/forms/WYu67hbaQL4yAsqy2
Мiсце проведення заходу вул. Набережно-Хрещатицька, 1 [Fairmont Grand Hotel Kyiv]

01.06 - 11:00 "СТОП нелегальні засоби захисту рослин": стартує інформаційна кампанія Держпродспоживслужби
органiзатор Держпродспоживслужба, мiсто Київ
Учасники: Володимир Лапа - голова Держпродспоживслужби; Райвіс Гросбардіс - постійний радник проекту Twinning "Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров'я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб"; Тамара Кутонова - консультант Екологічної програми ООН (UNEP); Віктор Погорілий - представник Агрохімічного комітету ЄБА; Сергій Кузьменко - голова правління ГС "Українська промислово асоціація захисту рослин".

Прес-конференція присвячена інформуванню малих та середніх фермерських господарств про ризики і небезпеку, які пов’язані з використанням фальсифікованими ЗЗР.
Конт. тел.: (044) 299-03-32, 299-05-01.

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ
Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 2]

02.06 - 10:30 Економічний форум "Економіка без популізму. Інший погляд на бюджет, землю, транспорт та тепло"
мiсто Київ
 Економічна експертна група Української Галицької Партії проаналізувала ситуацію в кожній галузі і підготувала своє бачення економічної політики країни. Учасників чекають готові кейси та напрацювання членів команди, обговорення, спілкування та тематичні інтерактиви. Спікери: Віктор Борщевський - провідний науковий співробітник Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у Львові, старший науковий співробітник ДУ "Інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього", професор кафедри менеджменту та організаційного розвитку Українського Католицького Університету; Андріана Шехлович - економіст-аналітик, старший науковий співробітник Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень у Львові, експерт ГО "Інститут міжнародних економічних досліджень".
Реєстрація - https://goo.gl/forms/6yaWgH5OTRjTomKC2. Тел.: (063) 843-85-30, uhp.kyiv@gmail.com
Мiсце проведення заходу вул. Болсуновська, 13-15 [ IQ Business Center]

03.06 - 12:00 Національні травми: чи відлунюють вони у житті сучасників, і чи є шлях до зцілення?
мiсто Київ
Учасники: Кеті Карут - історикиня, культурологиня, авторка книги "Почути травму", професор гуманітарних наук Корнельського університету ім. Френка Х.Т. Родса, Ітака, США; Віталій Климчук - доктор психологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, директор Mental Health Solutions; Вікторія Горбунова - доктор психологічних наук, завідувачка кафедри клінічної психології Українського католицького університету. Модератор: Лариса Волошина - психолог, журналіст, ведуча програм UA: Крим.
Довідки за тел.: (044) 254- 45- 12, memoholod@ukr.net
дискусія, суспільство

04.06 - 12:3004.06 - :
Церемонія відкриття найбільшого у Східній Європі волонтерського проекту GoCamp
Місце п роведення: село Козин
Інформація щодо акредитації: https://goo.gl/81H5YS
 Захід передбачає прес-брифінг за участі організаторів проекту, послів іноземних держав, представників Адміністрації Президента і Міністерств, а також міжнародний пікнік за участі сотні іноземних волонтерів першої хвилі таборів GoCamp.

Спікери: Мустафа Найєм - співзасновник ГО Global Office, народний депутат України; Ростислав Павленко - заступник глави Адміністрації Президента України; Лілія Гриневич - міністра освіти і науки України (уточнюється); Олександр Ярема - заступник міністра молоді і спорту; Олександр Горган - голова Київської обласної держаної адміністрації; Петро Чернишов - президент компанії "Київстар"; Марі Йованович - посол США в Україні; Джудіт Гоф - посол Великої Британії в Україні; Люк Якобс - посол Бельгії в Україні (уточнюється); Ян Пєкло - посол Польщі в Україні (уточнюється); Манодж Кумар Бхарті - посол Індії в Україні (уточнюється); Уле Тер'є Хорпестад - посол Норвегії в Україні (уточнюється); Мартін Хастрьом - посол Швеції в Україні (уточнюється); Меліса О'Рурк - посол Австралії в Україні; Оксана Нечипоренко - директор ГО Global Office.
Для журналістів передбачено трансфер з Києва до бази "Дніпро". Тел.: (050) 979-35-96
Мiсце проведення заходу вул. Солов'яненка, 214-Б [Київська обл., Обухівський р-н.,база "Дніпро"]

05.06 - 11:00 "Люди "сірої зони": презентація книги про російську анексію та репресії в Криму 2014-2017 років
мiсто Київ
Учасники: Володимир В'ятрович - голова Українського інституту національної пам'яті, публіцист; Анна Андрієвська - співавторка книги "Люди сірої зони", журналістка; Олена Халімон - співавторка книги "Люди сірої зони", співробітниця Українського інституту національної пам'яті; Андрій Щекун - співкоординатор руху "ЄвромайданКрим"; Наталія Каплан - сестра політв'язня Олега Сенцова.

"Люди "сірої зони" - це перша книга, у якій свідчать жертви окупації та люди, які не маючи владних повноважень, виступили проти російської армії. Для них "приєднання" півострова до Росії стало початком життя в "сірій зоні" - території, де не діють закони цивілізованого світу.

Презентація книги "Люди "сірої зони" відбудеться у третю річницю початку кримінального переслідування кримчан російською владою за участь у Євромайдані. Після вироків кримських судів за це відбувають покарання активісти Олександр Костенко та Андрій Коломієць. Також у книзі представлені історії кримських політв'язнів, зокрема, Олега Сенцова та Володимира Балуха, які зараз голодують у російській в'язниці та сімферопольському СІЗО.
Конт. тел.: (044) 299-03-32, 299-05-01. Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ  
Мiсце проведення заходу Укрінформ [зала 1]

11 ЧЕРВНЯ 2018, 12:00
 Прес-служба Апарату Верховної Ради України
Круглий стіл на тему: «Напрацювання Національної стратегії відновлення справедливості та миру на окупованих територіях. Посилення спроможності судової системи та механізми запобігання внутрішнього конфлікту в умовах збройної агресії РФ»
Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин за підтримки посольства Великої Британії в Україні і Міжнародного фонду «Відродження» проводить «круглий стіл» на тему: «Напрацювання Національної стратегії відновлення справедливості та миру на окупованих територіях. Посилення спроможності судової системи та механізми запобігання внутрішнього конфлікту в умовах збройної агресії РФ».
         Метою заходу є намір закласти фундамент законодавчої та громадської підтримки національної політики щодо створення умов життєздатної спроможності відновлення миру на Сході України в умовах тимчасової окупації. Зокрема, інституалізації діалогу як механізму вирішення наслідків збройного конфлікту та запобігання внутрішнього  конфлікту.
         В той же час, дослідити спроможність української судової системи в умовах збройної агресії РФ, де будуть представлені ключові висновки та рекомендації щодо посилення можливості забезпечувати правосуддя в умовах збройної агресії.
         В роботі «круглого столу», зокрема, візьмуть участь експерти з Великої Британії, які надають підтримку в різних країнах світу з метою ефективного управління конфліктами та їх наслідками у суспільстві, що зазнають значних змін, шляхом підвищення кваліфікації спеціалістів та створення можливостей для діалогової діяльності; представники моніторингових місій та посольств; народні депутати України, представники органів влади, міжнародних організацій, громадського сектору, експерти.
         Адреса: вул. Грушевського 18/2, кімн. № 12. Реєстрація учасників з 11:00.
Координатор заходу: Тетяна Перченко,  електронна адреса: tatadvokat2@gmail.com


Новини центральної України
21-22 травня
Генеральный директор Парамжит Калон находится в Кахастане (он руководит одновременно двумя заводами "Арселор-Миттал" в пост-советских странах), и пытается руководить ликвидацией кризиса из заграницы.
Недавно житель Сум выложил в интернет снятое из окна видео, на котором двое полицейских применяют грубую физическую силу к мужчине
Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) викрило посадовців Житомирської обласної державної адміністрації (ОДА) і деяких райдержадміністрацій (РДА) через порушення закону "Про запобігання корупції", внесено відповідний припис.
УЄФА підтримав позицію столичної влади про неможливість використання логотипів російського "Газпрому" як партнера УЄФА в оформленні фан-зон до фіналу Ліги чемпіонів. Йдеться про територію "Фестивалю чемпіонів" для вболівальників і гостей свята на Хрещатику.
В Житомирі на вулиці Небесної сотні з’явилася розмітка велосмуги довжиною 200 метрів. Про першу в місті велосмугу ввечері 21 травня на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник мера Дмитро Ткачук. «Перша в місті велосмуга готова до сезону. Виділена смуга, на даній ділянці дороги, вперше з'явилась в минулому році за активної роботи Олександр Папірний.
19 травня о 13:46 на відкритій території, на вулиці Смілянській неподалік Черкаського летовища, сталося загорання сміття. Дуже швидко пожежа поширилася на площу 700 м кв.
На Сумщине зафиксировано 38 миллионеров
С начала года жители Сумщины задекларировали почти 675 млн. грн доходов, полученных в прошлом году. Это больше на 224 млн. грн, или 50%, чем за соответствующий период прошлого года. Сумчане самостоятельно определили себе налоговых обязательств по налогу на доходы физических лиц на сумму 58,8 млн. грн и по военному сбору на сумму 9,6 млн грн. На сегодняшний день фактически уже уплачено 10,3 млн.
Правоохоронець може вийти під заставу в понад 350 тисяч гривень.
Улов у чоловіка вилучили.​

23-24 травня
Представники терористичної організації ІДІЛ закликають влаштувати теракти у Києві під час фіналу Ліги чемпіонів
Київ не братиме на КП "Київтеплоенерго" борги ПАТ "Київенерго", сказав заступник міського голови Володимир Прокопів на брифінгу в Києві в середу
Під балконом будинку на вулиці Чайковського в Харкові в середу вранці було знайдено гранату РГД-5 із запалом.
Об этом сообщает пресс-служба ДТЭК.
Аеропорт "Бориспіль" досі не домовився з європейським лоукостером Ryanair про розклад рейсів
Київська міська рада затвердила Порядок доступу до пленарних засідань Київради. Рішення підтримали 67 депутатів. Новий порядок доступу до пленарних засідань Київради запрацює з 1 грудня 2018 року.
Для Київської ОДА виділено приміщення у Вишгороді

25-27 травня
Увечері 24 травня у Черкасах вбито депутата обласної ради від ВО «Батьківщина», екс-заступника міського голови Черкас Сергія Гуру. Надзвичайна подія сталася під час нападу на офіс політика.
На двох учасників побиття вболівальників "Ліверпуля" неподалік стадіону "Олімпійський" склали адмінпротоколи
В Одесі скоєно напад на активіста, екс-очільника обласного осередку "Правого сектора" Сергія Стерненка
Російського співака Йосипа Кобзона включили до списку санкцій, позбавивши його всіх державних нагород
Про це повідомляє Depo.Кропивницький з посиланням на обласне управління ДМС . Районні підрозділи, які у звичайному режимі працюють з вівторка по суботу, матимуть вихідні дні з 2️7 по 2️9 ️ травня. Відповідно до законодавства святковий день, який припадає на вихідний, переноситься на наступний робочий.
Львівська ОДА встановила недобросовісного перевізника, що незаконно скинув сміття у Житомирській області.
В оновлений список юридичних компаній, стосовно яких введено персональні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) внесено російську електронну платіжну систему WebMoney. Про це йдеться в Указі президента №126/2018, про це пише “24 канал“. Санкції введені проти власника платіжної системи литовської компанії WM Transfer Ltd. (ВМ Трансфер ЛТД2).
В Киеве 26 мая, в связи с проведением на столичном НСК «Олимпийский» финального матча Лиги чемпионов УЕФА между командами «Реал» (Испания) и «Ливерпуль» (Англия), будут некоторые изменения в работе общественного транспорта. Об этом сообщает пресс-служба КП «Киевский метрополитен» и КП «Киевпастранс». Как сообщили в пресс-службе столичной подземки, будет изменена работа нескольких станции метро.
В разгар подготовки к финалу Лиги чемпионов в Киеве полиция обнаружила несколько групп молодых людей, у которых обнаружили пиротехнику и маски с балаклавами.
Поліція розпочала розслідування за статтею про порушення санітарних правил .
Адміністрація аеропорту закликає планувати свої поїздки в аеропорт на таксі або на міському транспорті і по можливості виключити використання особистих авто.
Троє столичних поліцейських зазнали травм, намагаючись заспокоїти активістів, які трощили МАФи поблизу станції метро "Лісова". Прес-служба столичних правоохоронців повідомляє : 10 учасників конфлікту чекають тепер слідчих дій у відділку Деснянського управління поліції. Як стало відомо, близько 11:00 ранку більше півсотні молодиків (60-70 осіб) влаштували погром яток на ринку в Деснянському районі
Цими вихідними жителі столиці відзначають День Києва. Свято щорічно припадає на останні вихідні травня. Цього року воно співпало з проведенням у столиці фіналу Ліги чемпіонів УЄФА і Трійці. Святковий концерт, присвячений Дню Києва, відбудеться сьогодні, 27 травня. Президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та міський голова Віталій Кличко привітали киян.
Пожежа виникла на території Раденського лісництва Олешківського району. Площа лісової пожежі становить 20 га. Про це повідомляє прес-служба ГУ ДСНС у Херсонській області.
Після фіналу Ліги чемпіонів УЄФА в Києві неподалік від стадіону "Олімпійський" правоохоронці затримали 18 осіб, які провокували бійку з уболівальниками. Затриманих було доставлено до управління поліції. Про це повідомляє прес-служба МВС України із посиланням на голову поліції Києва Андрія Крищенка.
На міському сміттєзвалищі Миколаєва продовжують виникати окремі осередки тління сміття.
Протест проти будівництва біля Кадетського корпусу переріс у спільне прибирання його території

Коментарі