Три модні серед політиків способи маніпулювання статистикою злочнності після Євромайдану

Після замахів на депутатів і вбивств учасників АТО, знову заговорили про зростання злочинності в Україні. Насправді, статистику злочинності в Україні можна проінтерпретувати, мінімум, трояко. Це можна показати на прикладі, такого короткого періоду, як майже 4 роки, які нас відділяють від Євромайдану.
По-перше, порівняно з 9 місяцями 2016 року, кількість кримінальних правопорушень, за цей же період  21017 року знизилась близько на 45 тисяч.
По-друге, у 2017 року кількість кримінальних правопорушень, порівняно з 2014-2015 роками, не зважаючи на реформу поліції, все одно зросла.
По-третє, порівняно з 2013 роком, коли в Україні правив «злочинний режим» і не було «нової поліції», кількість злочинів була на десятки тисяч вищою ніж після перемги Євромайдану.
В 2014 році почався черговий пік росту злочинності в Україні (Графік 1). Це зовсім не рекордна кількість злочинів, за роки незалежної України, але тенденція до зростання злочинності, все ж, помітна.
Графік 1. Кількість кримінальних і адміністративних правопорушень за історію України [Джерело: Держстат]

Інтерпретація статистики злочинності, як і більшості статистичних даних, залежить від того, що з чим порівнювати і з якою метою. Маніпулювати можна навіть з даними за такиий короткий період як три роки, які нас відділяють від Євромайдану. Навіть тут висновок чи збільшилася злочинніть залежить від того з чим порівнювати.
Наприклад, за 9 місяців 2017 року, остання дата на яку є статистика на час підготовки аналізу, В Україні було зареєстровано 446 тисяч злочинів. Нічогенька цифра. За аналогічний період минулого року, було зареєстровано майже 512 тисяч кримінальних правопорушень. На дворічному періоді є підстави вважати що злочинність в Україні знизилася (Графік 2).
Графік 2. Кількість зареєстрованих кримінальних равопорушень в Україні в 2013-2017 роках (тис., за 9 місяців кожного року) [За даними ГПУ]

Але, якщо заглянути на рік-два далі, то побачимо відносне зростання злочинності, так як за 9 місяців 2015 року 430,6 тис злочинів, а за 2014-го – 439,8 тис.
Так само в 2017 році Україні знизилася кількість злочинів, порівняно з 9-ма місяцями 2013 року, коли було обліковано 535 тис кримінальних правопорушень.
В 2017 році, порівняно з 2013-16, знизилась кількість особливо тяжких і тяжких злочинів, але кількість середньо тяжких злочинів, як-от крадіжок, все одно залишаєтсья істотною і не надто коливається. Хоча, і ці дані можна трактувати по-різному і шукати в них докази падіння чи росту злочинності.
Зрештою, фактором, який обмежує можливість аналізувати злочинність є те, що частина території країни окупована і нема повних даних про кількість кримінальних злочинів на окупованих територіях. І це більш реальне обмеження, яке впливає на якість даних, а, як наслідок, і на інтерпретації ангажованих у владу, опозицію чи «експертизу» осіб.
В той же час, офіційній статистиці 2014-2017 рр можна дорікнути, що вона не включає всіх даних про правопорушення на непідконтрольних територіях, де правоохоронні органи не мають повноважень реєструвати і розслідувати правопорушення. Та, є статистика про кримінальні правопорушення Генеральної прокуратури України. З нею працювати важче ніж із даними Держстату, тому що ці дані складніше організовані, містять більше деталей, є точнішими, і публікуються щомісячно. Основна вада даних Генпрокуратури навіть не в тому, що вони публікуються за кожний місяць окремо в таблицях, які відкриваються по 2-3 хвилини. Гірше, що ці таблиці кумулятивні, тобто кількість злочинів в кожному місяці додається до кількості в попередньому і так до кінця року. Тому, щоб з’ясувати скільки злочинів сталося в конкретному місяці треба відняти показники попереднього місяця. Це трошки ускладнює аналіз, але треба дякувати що ці дані є.  Так-от, згідно з даними Генпрокуратури про зареєстровані кримінальні правопорушення, найбільше після Євромайдану їх було зареєстровано в жовтні 2014 року, 75,9 тис (Графік 3). Насупний пік злочинності був в січні 2015-го, коли зареєстрували 62,1 тисяч кримінальних злочинів, а потім в січні-березні 2016 р: в січні зареєстрували 66,7 тис злочинів, в лютому — 71,5 тис, березні 65,3 тис.


 

 


Графік 3. Кількість кримінальних злочинів в Україні після 2014 року [Джерело: Генпрокуратура]
Цікава тенденція прослідковується в статистиці кримінальних правопорушень: дуже часто, чим більше злочинів стається в Україні, тим більше підозр у скоєнні злочинів висувають. Ця закономірність є в статистиці кількості правопорушень, тяжких злочинів і розбоїв.
На жаль, не у всіх щомісячних даних Генпрокуратури вдалося знайти інформацію про зафіксовані вбивства, тому аналізувалася динаміка злочинів за категоріями класифікації, в які входять вбивства і пограбування — особливо тяжкі і тяжкі злочини. Ще опрацьовані дані про оголошення підозр у кримінальних злочинах, тому що після оголошення підозри справа переходить в суд, і правоохоронці стають однією зі сторін в суді і головним гравцем в процесі стає суд.
Особливо тяжким, згідно з статтею 12 Кримінального кодексу України, є злочин, за який передбачене максимальне покарання — позбавлення волі на строк понад 10 років, або довічне позбавлення волі, або штраф у розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (понад 425 000 ₴). Особливо тяжкими за цими критеріями є:  умисне вбивство, фальсифікація лікарських засобів, терористичні акти, злочини проти основ національної безпеки України, посягання на життя державного діяча, правоохоронця, присяжного судді, адвоката і журналіста. Максимум особливо тяжких злочинів після Євромайдану був в жовтні 2014 року, тоді зареєстрували майже 4,96 тис особливо тяжких злочинів. Після того піки були в січні 2015, 2016 і 2017 років, в ці місяці в прокуратурі, відповідно, зафіксували 3,51 тис, 3,68 і 2,64 особливо тяжких злочинів (Графік 4).


Графік 3. Кількість особливо тяжких злочинів в Україні в 2014-2017 роках [Джерело: Генпрокуратура]
За тією ж статтею 12 ККУ тяжким вважається злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше 10 років, а також у виді штрафу у розмірі не більше двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425 000 ₴). Серед таких злочинів:
- протидія законній господарській діяльності, вчинена організованою групою, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднана з насильством;
- ухилення від сплати податків, зборів вчинені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах.
До тяжких злочинів також належать більшість пограбувань і розбоїв.
Статистика тяжких злочинів в Україні менше схожа загальну статистику кримінальних злочинів і особливо тяжких злочинів. Як і в попередніх випадках, найбільше тяжких злочинів після Євромайдану сталося в жовтні 2014 року, коли в прокуратурі зареєстрували 24,2 тис таких злочинів (Графік 5). Потім в лютому-квітні 2015 реєстрували не менше 15 тисяч тяжких злочинів щомісяця. Після цього цілий рік з листопада 2015 до жовтня 2016 в Генпрокуратурі реєстрували більше 16,6 тис тяжких злочинів щомісячно.


Графік 5. Кількість тяжких злочинів в Україні в 2014-2017 рр [Джерело: Генпрокуратура]

Щодо пограбувань, то їх після Євромайдану сталося в липні 2014 року — 4,3 тис, але в звітах ГПУ про злочинність бракує інформації про серпень 2014-го. В 2015 році найбільше пограбувань було знов в липні — більше 2,5 тис. І в 2016-му теж в переважно теплі дні року: в червні було 2,7 тис, в липні майже 3 тис, в серпні більше 3 тис, а у вересні 2,5 тис (Графік 6).


Графік 6. Кількість пограбувань в Україні після Євромайдану [Джерело: Генпрокуратура]
Найбільше розбійних нападів після Євромайдану в Україні було зафіксовано в грудні 2015 року — 488. В 2016 році пікова кількість цих злочинів, 404, була зафіксована в квітні (Графік 7).


Графік 6. Кількість розбійних нападів в Україні після Євромайдану [Джерело: Генпрокуратура]

Таким чином, кількість злочинів в Україні після Євромайдану точно не є найбільшою за історію незалежної України, навіть більше в ХХІ столітті були періоди, коли в Україні було більше злочинів ніж в 2014-2017 роки. А найбільше кримінальних злочинів в Україні після Євромайдану сталися в жовтні 2014 року, а потім піки досягалися на початку року, а у випадку пограбувань переважно в теплу пору року.

Початково опубліковано на FactCheck

Коментарі