Скільки Україна видобуває вугілля і купує ядерного палив

11 жовтня в ефірі телеканалу NewsOne народний депутат Євген Мураєв заявив, що Україна не видобуває вугілля і залежить від ядерного палива (02:00)
а
ТЕЗА 1: “Мы энергозависимы. У нас нет собственного угля
ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ
З початку в 2014 році збройного конфлікту на сході України видобуток вугілля в країні скоротився на 40% в рік, або на 18,5 млн тонн.
Це призвело до дифіциту вугілля антрацитної групи, на якому працюють 45% теплових електростанцій.
У той же час, вугілля продовжують інтенсивно добувати на інших українських родовищах.
 а
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
На території України поклади вугілля розташовані не лише на сході в Донецькій, Дніпропетровській і Луганській областях, але також на заході у Львівській і Волинській областях.
Через збройний конфлікт видобуток вугілля на Донбасі скоротився. На непідконтрольній території Донеччини і Луганщини, як повідомляє  Мінпаливенерго України, залишилося 83 шахти зі 150 діючих, на яких видобувалося найбільш калорійне антрацитове вугілля.
У 2014 році на контрольованих державою територіях вдалося видобути 45,9 млн тонн вугілля, що на 18,5 млн менше ніж в попередньому році (Графік 1).

Графік 1. Видобуток вугілля в Україні [FactCheck за даними Держстату]
Тим не менше, видобуток вугілля на території України не припинявся. За останніми даними Держстату за 8 місяців 2016 року на шахтах України видобули 19 млн тон.
В той же час, Україні бракує вугілля саме антрацитової марки, до якого пристосовані 45% українських теплових електростанцій.  Через це керівництво держави уклало договори про закупівлю вугілля із іншими країнами, зокрема Південноафриканською республікою, завдяки чому вдалося компенсувати нестачу палива протягом попередньої зими.
Щоб пройти зимовий опалювальний сезон 2016/17 років Україні, за твердженням міністра палива енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика, необхідно мати 9,2 млн тон вугілля антрацитової групи. З цього обсягу близько 2,5 млн вже закуплено, в тому числі з непідконтрольних територій.
а
ТЕЗА 2: “…Мы зависим от ядерного топлива
ВЕРДИКТ: ПРАВДА
В Кіровоградській області України видобувається уранова руда. Проте збагачення її до рівня ядерного палива здійснюється за кордоном.
Ядерне паливо Україна закуповує у російської компанії ТВЭЛ та американської Westinghouse, при чому перша має монопольне становище.
 а
ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:
Відтоді, коли в Україні почався збройний конфлікт на Сході, атомна енергетика компенсує падіння частки теплової енергетики у енергетичному балансі. Міністр енергетики України Ігор Насалик, виступаючи в парламенті 21 жовтня, заявив, що на сьогодні в Україні 60% електричної енергії виробляють атомні електростанції. Для порівняння у енергобалансі 2014 року частка атомної енергетики становила 30%.
Таким чином, 15 енергоблоків 4-х українських атомних електростанцій потужністю 13 835 МВт забезпечують більшу частину потреб України в електроенергії.
В Україні на Інгульській і Смолінській шахтах,  розташованих  у Кіровоградській області, видобуваються уранові руди, які після збагачення використовуються як паливо на АЕС.
На сьогодні ядерне паливо, придатне для реакторів, які працюють на АЕС України, виробляють дві компанії:
–  російська фірма ТВЭЛ, яка з 1996 продає паливо для реакторів, сконструйованих у Радянському Союзі, та має в Україні монопольне становище;
– британсько-японсько-американська компанія Westighouse, яка виготовляє на американських, чеських і шведських заводах ядерне паливо, що пристосоване для використання на українських АЕС.

Коментарі